Με μια έντονα φορτισμένη ανάρτηση στο facebook, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων, Γιώργος Παπαδιάς, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις φωτιές που κατέκαψαν περισσότερα από 1.200.000 στρέμματα στην Ελλάδα και συνεχίζουν να... κατακαίουν εκτάσεις στη Δυτική Αττική.
«Προχώρησα σε μια οργισμένη ανάρτηση περί ανικανότητας των αρμοδίων», σημειώνει. «Εχω υπηρετήσει 39 χρόνια στη Δασική Υπηρεσία και με πονάει να βλέπω τον δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαι και παθών γιατί το 2018 το εξοχικό μου κάηκε στο Μάτι. Δεν αντέχω να βλέπω τις περιουσίες άλλων ανθρώπων να καίγονται. Το μοντέλο που ακολουθείται είναι πολύ λάθος. Στην προσπάθεια να σωθούν ανθρώπινες ζωές γίνονται εκκενώσεις και περιμένουμε τη φωτιά, ενώ αυτή πρέπει να χτυπηθεί μέσα στο δάσος, μετά το παιχνίδι έχει χαθεί. Ενώ μας έλεγαν ότι είναι προετοιμασμένοι και εξοπλισμένοι, τελικά ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Ο κ. Παπαδιάς εντοπίζει συγκεκριμένα ζητήματα έλλειψης προετοιμασίας των πυροσβεστικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τις δασικές πυρκαγιές. «Αυτό που βλέπω με τις φωτιές στα Βίλια, την Εύβοια και τη Βαρυμπόμπη όταν καίνε τόσες μέρες είναι ότι κάτι δεν πάει καλά. Νομίζω ότι δεν μπαίνει μέσα η Πυροσβεστική σε δασικούς δρόμους-χωματόδρομους και έτσι αφήνουν τη φωτιά να επεκταθεί.
Το δεύτερο που φταίει είναι ότι δεν έχουν καλή γνώση της περιοχής. Οι πυροσβέστες δεν γνωρίζουν τους δρόμους για να φτάσουν στη φωτιά. Τρίτον, περιμένουν τα εναέρια μέσα να σβήσουν τις φωτιές. Τα εναέρια μέσα καθυστερούν τη φωτιά, δεν τη σβήνουν ολικά και μέσα πρέπει να μπουν τα πεζοπόρα τμήματα να κάνουν κατάσβεση. Κάτι άλλο που είδαμε φέτος να συμβαίνει κατά κόρον είναι οι αναζωπυρώσεις. Μεταξύ καμένου και άκαυτου υπάρχουν φλόγες-καντήλια που καίνε και κατευθύνονται προς το άκαυτο μόλις υπάρξει ριπή του ανέμου. Πρέπει να γίνεται πλήρης κατάσβεση. Δεν υποστηρίζουμε ότι οι πυροσβέστες δεν εργάζονται και δεν δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, απλά τους είναι άγνωστη η περιοχή που πάνε να σβήσουν», υπογραμμίζει.
Και σημειώνει τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναζήσουμε καταστροφές εξαιτίας κακού σχεδιασμού, αμέλειας και εγκληματικών λαθών «Χρειάζεται καλύτερη κατανομή των πυροσβεστικών αυτοκινήτων, σε «καραούλια» που λέμε, ώστε αν εντοπίσουν τη φωτιά και να τη σβήσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα. Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ δασικών υπαλλήλων και πυροσβεστών, ώστε να εκπαιδευτούν στις ιδιαιτερότητες του κάθε βουνού. Μέχρι τώρα στις πυρκαγιές είχαν όλοι λόγο πλην της Δασικής Υπηρεσίας. Το 1998 η αρμοδιότητα πέρασε από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, αλλά και να επιστρέψει αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει το προσωπικό και τα μέσα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου