11.8.21

«Δάση τσέπης» από χορηγούς...

 
Μετά τα «πάρκα τσέπης» με χορηγίες του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, η κυβέρνηση θεσμοθετεί και... δάση τσέπης από αναδόχους αναδάσωσης στις περιοχές που πλήττονται από πυρκαγιές.

Η... σχετική ανακοίνωση έγινε χθες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων, των άμεσων παρεμβάσεων για την ανασυγκρότηση των περιοχών και την προσαρμογή των δασικών οικοσυστημάτων στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

«Θέλουμε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανώνυμες εταιρείες και μη κυβερνητικές-μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να μπορούν να προχωρούν, με δικές τους δαπάνες, σε άμεσες αναδασώσεις σε περιοχές που έχουν πληγεί και με προδιαγραφές που θα ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», είπε ο υπουργός. Διευκρίνισε ότι το Δημόσιο δεν θα απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών και ότι ο ανάδοχος θα αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την εκπόνηση μελέτης και το έργο. Δεν ανέφερε αν η πινακίδα με το όνομα του αναδόχου θα μπαίνει στο ψηλότερο σημείο ή σε κάθε δέντρο χωριστά…


Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ακόμη τρεις άξονες για άμεση προστασία, ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα των εδαφών και ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, αλλά και ακόμη επτά άξονες για δορυφορική χαρτογράφηση και αυξημένη επιτήρηση των καμένων εκτάσεων, κήρυξη αναδασωτέων σε 30 αντί 90 μέρες, απομάκρυνση των καμένων δέντρων, αντιδιαβρωτικά έργα, απαγόρευση βόσκησης και θήρας και τεχνητές αναδασώσεις όπου ενδείκνυνται. Οι ανακοινώσεις έγιναν χωρίς υποβολή ερωτήσεων για να γνωρίζουμε εάν οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες διαθέτουν όντως το προσωπικό για να εκτελέσουν όλα τα παραπάνω, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του τομεάρχη Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλου, που σχολίασε ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα που ήδη προβλέπονται στο υπάρχον θεσμικό και διοικητικό πλαίσιο.

Ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης τη μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Για πρόχειρη εξαγγελία χωρίς δέσμευση άμεσης στελέχωσης και χρηματοδότησης μίλησε ο Σ. Φάμελλος. Ακόμη ο υπουργός ανακοίνωσε για το έτος 2021 έκτακτη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση 2,3 εκατομμυρίων ευρώ για 940 ρητινοκαλλιεργητές στην Εύβοια και στα Γεράνια, χωρίς όμως να προκύπτει πώς θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα πολλά επόμενα χρόνια και μέχρι τα δάση των πεύκων να ξαναγεννηθούν σε τεράστιες κατεστραμμένες εκτάσεις.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε διαγραφή οφειλών για όλους όσων η οικία έχει καταστραφεί από τις πυρκαγιές. Η διαγραφή ισχύει για τις κατοικίες που χαρακτηρίζονται «επικίνδυνες για χρήση» και όχι τις προσωρινά ακατάλληλες-επισκευάσιμες. Από τις έως τώρα 527 αυτοψίες των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έχουν κριθεί επικίνδυνες 112 κατοικίες, 10 επαγγελματικοί χώροι, 32 αποθήκες/στάβλοι και δυο ιεροί ναοί.

Άρης Χατζηγεωργίου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: