Κριτική «με το τσιγκέλι» από τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για τα λάθη που οδήγησαν στο κάψιμο 270.000 στρεμμάτων δάσους και μετά το προηγούμενο «πάθημα» με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας... Φάνη Σπανό και όσα εκείνος είπε για τα αίτια της καταστροφής στην Εύβοια.
Η συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ήταν εμφανώς στημένη με τρόπο που θα οδηγούσε σε ανταλλαγή φιλοφρονήσεων, καθώς είχαν κληθεί να μιλήσουν και οι τέσσερις δήμαρχοι Αχαρνών, Ωρωπού, Διονύσου και Μάνδρας-Ειδυλλίας, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να ευχαριστήσουν ξεχωριστά κάθε εμπλεκόμενο παράγοντα για τη συμβολή και το ενδιαφέρον του.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης έδωσε έμφαση στο πόσο καλά εκτέλεσε τα καθήκοντά της η Περιφέρεια Αττικής, μεταφέροντας στους τόπους της καταστροφής μηχανήματα, υδροφόρες και τρόφιμα, βρίσκοντας αφορμή να ζητήσει περαιτέρω αρμοδιότητες. Οι αιχμές που άφησε κατά των Δασαρχείων που δεν ανοίγουν δασικούς δρόμους και της ΔΕΗ που δεν υπογειοποιεί τα δίκτυα απλώς αναζωπύρωσαν παλαιότερες κόντρες.
Ο κ. Πατούλης προσπάθησε να στρογγυλέψει μια αποκαλυπτική αναφορά του δημάρχου Αχαρνών, Σπύρου Βρεττού, για την Πυροσβεστική που άφησε ακάλυπτο τον οικισμό Θρακομακεδόνων τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Αυγούστου 2021.
Ο κ. Βρεττός είπε ότι χρειάστηκε να επικοινωνήσει στις 3.30 τα ξημερώματα με τον περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, ο οποίος μίλησε με τον αττικάρχη και έτσι σώθηκαν οι Θρακομακεδόνες, που αλλιώς θα καίγονταν, καθώς τα οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν σταθμευμένα στην πλατεία Βαρυμπόμπης.
Οπως ανέφερε, μετά την παρέμβαση αυτή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν στην οδό Καστοριάς, στο βόρειο σύνορο του οικισμού, που έτσι γλίτωσε από τις φλόγες. Η επισήμανση αυτή ακούστηκε σαφώς ως κριτική για την Πυροσβεστική. Οπως και η άλλη του δημάρχου Αχαρνών, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημα της Δέσποινας Κουτσούμπα (Αντικαπιταλιστική Ανατροπή), παραδέχθηκε ότι την πρώτη μέρα η φωτιά που ξεκίνησε στο Κτήμα Τατοΐου εντοπίστηκε αμέσως από τη Δημοτική Αστυνομία, αλλά ξέφυγε, διότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν ήταν επαρκείς.
Η παρατήρηση αυτή ήχησε περίεργα, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση δικαιολόγησε την καταστροφή στην Εύβοια, λέγοντας ότι έπρεπε να στραφούν περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βαρυμπόμπη. Πάντως, όταν αργότερα πήρε τον λόγο, ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης είπε ότι δεν έδωσε εκείνος εντολή στην Πυροσβεστική να μεταφέρει δυνάμεις στους Θρακομακεδόνες, αλλά απλώς ενημέρωσε τους αρμοδίους.
Δεν παρέλειψε, όμως, να επισημάνει ότι ο συντονισμός αντιμετώπισε προβλήματα, επειδή υπήρχαν πολλές φωτιές ταυτόχρονα σε εξέλιξη, λέγοντας ότι σε τέτοιες περιστάσεις ο κεντρικός συντονισμός είναι ανθρωπίνως αδύνατος και πρέπει να κατανεμηθεί στις 13 περιφέρειες. Επτά ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κ. Πατούλης πρόσθεσε ότι κανείς δεν ενημέρωνε την Περιφέρεια και εκείνη κυνηγούσε τον αττικάρχη της Πυροσβεστικής.
Με πιο καθαρά λόγια άσκησε κριτική ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, ο οποίος, άλλωστε, το είχε κάνει τις ώρες της κρίσης στα κανάλια. Ο κ. Κοσμόπουλος μίλησε για «τεράστιο πλήγμα» στη Δυτική Αττική, ξεκινώντας από τα 75.000 στρέμματα που κάηκαν τον Μάιο στα Γεράνεια. Τότε, δεν είχε ακόμη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, είπε ο κ. Κοσμόπουλος αλλά τώρα, στα Βίλια, η φωτιά ξεκίνησε δίπλα στον δρόμο, «εντοπίστηκε άμεσα και έκαιγε επί πέντε μέρες 92.000 στρέμματα, χωρίς να φυσάει άνεμος».
«Οι πυροσβέστες έλεγαν δεν έχω εντολές», πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και «είχαμε την ατυχία να ξεσπάσει ταυτόχρονα η φωτιά στην Κερατέα». «Φοβηθήκαμε ότι θα έχουμε τη μοίρα της Εύβοιας», πρόσθεσε, υπονοώντας ότι έφυγαν πυροσβεστικές δυνάμεις εκεί και έλειψαν από τα Βίλια.
Αντιπολιτευτικοί τόνοι
Κεντρικός εισηγητής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κόκκαλης, που ξεκίνησε να μιλά (χωρίς να φαίνεται πίσω του το τεράστιο πορτρέτο του κ. Πατούλη, όπως απεικονίζεται σε άλλη φωτογραφία του που κυκλοφορεί) και άρχισε να παραθέτει πόσα μηχανήματα μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία και πόσοι τόνοι νερών και φρούτων μοιράστηκαν.
Μίλησε για συνολικό πλήθος καμένων εκτάσεων, ξεκινώντας από τα 240.000 στρέμματα, ανεβαίνοντας στα 250.000 μετά (50.000 στα Γεράνεια, 84.000 στη Βαρυμπόμπη, 100.000 στα Βίλια, 15.000 σε μικρότερες), ενώ ο κ. Κοσμόπουλος αύξησε την έκταση στα Γεράνεια αργότερα.
Η πολύωρη συζήτηση δεν ξέφυγε από το συνηθισμένο κλίμα αντιπαραθέσεων στα Περιφερειακά Συμβούλια. Από την πλευρά της παράταξης Δούρου (Δύναμη Ζωής) κεντρικός αγορητής ήταν ο Θ. Σχινάς, που έδωσε έμφαση στην έλλειψη αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι αυτό ίσχυε και το 2018 με την καταστροφή στο Μάτι και καταλήγοντας ότι ο χθεσινός απολογισμός θα έπρεπε να θεωρηθεί έμπρακτη συγγνώμη για την τότε περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τις αδιανόητες κατηγορίες που εκφράστηκαν εναντίον της.
Οι υπόλοιποι δήμαρχοι απέφυγαν την άσκηση κριτικής, πλην του Γιάννη Καλαφατέλη (Διονύσου), που κατηγόρησε την ΕΥΔΑΠ και τη ΔΕΗ, επειδή έμεινε χωρίς ρεύμα το αντλιοστάσιο στο Κρυονέρι και χωρίς νερό χιλιάδες κάτοικοι στην Αττική. Εθεσαν, επίσης, το θέμα της απομάκρυνσης των υλικών που καθαρίζονται από τις καμένες εκτάσεις, ακούγοντας τον Γ. Πατούλη να αναφέρει αργότερα ότι και στο θέμα αυτό η Περιφέρεια έμεινε μόνη της, μετά τη «Μήδεια».
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης αναρωτήθηκε πολλές φορές για τον ρόλο των Δασαρχείων, λέγοντας ότι οι δασάρχες έχουν «περίεργη ασυλία» και δεν ανοίγουν δρόμους και αντιπυρικές ζώνες για να έχουν πρόσβαση τα μηχανήματα στις φωτιές.
Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, θυμήθηκε να πει ότι, εάν δεν έχουν χρήματα για τα έργα αυτά και προσωπικό, τότε έχει ευθύνη το υπουργείο στο οποίο υπάγονται, χωρίς να κατονομάσει το υπουργείο Εσωτερικών και τον Μάκη Βορίδη, που είχε έως τώρα την εποπτεία τους. Ενδιαφέρουσα και η επισήμανση από τον αντιπεριφερειάρχη Β. Κόκκαλη, ότι τα θηριώδη αεροσκάφη Ιλιούσιν, που ήρθαν να συνδράμουν μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, πραγματοποίησαν τελικώς μόνο 6 ρίψεις –παρά ταύτα η Περιφέρεια ήταν υποχρεωμένη να έχει δεσμευμένες υδροφόρες για την τροφοδοσία τους. «Πήραμε από μια μάνικα εγώ και ο περιφερειάρχης και προσπαθήσαμε να σβήσουμε τη φωτιά σ’ ένα σπίτι και κάτι καταφέραμε», πρόσθεσε o κ. Κόκκαλης για να υποστηρίξει ότι είχε ουσιαστικό περιεχόμενο η παρουσία τους στα μέτωπα της φωτιάς...
Άρης Χατζηγεωργίου
Eφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου