Στις προηγμένες χώρες, στις οποίες θέλει να ανήκει και η Ελλάδα, το ζητούμενο είναι να έχουν όλοι οι νέοι άνθρωποι πρόσβαση στη γνώση. Να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν για να ανοίγουν το μυαλό και τους ορίζοντές τους, όποιο... επάγγελμα κι αν επιλέξουν στη συνέχεια.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στον 21ο αιώνα τα επαγγέλματα γεννιούνται και πεθαίνουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μιας γενιάς.
Για κάποιες χώρες του G7, άλλωστε, το διαπιστωμένο πρόβλημα είναι ότι δεν παράγουν αρκετούς επιστήμονες -γιατρούς, μηχανικούς, κ.λπ.- και το λύνουν “κλέβοντας” τους επιστήμονες του υπόλοιπου κόσμου, αφού προσφέρουν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Μέχρι τώρα η Ελλάδα, λόγω της δεκαετούς κρίσης, αλλά και της εξαιρετικά στρεβλής αγοράς εργασίας, έκανε εξαγωγή επιστημόνων.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μονότονα επαναλαμβάνει ότι έχει κορώνα στο κεφάλι της την αριστεία -συχνά αγορασμένη και σπανίως κατακτημένη-, αντί να προσπαθήσει να ανατρέψει αυτό το brain drain, τρία χρόνια αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, κάνει ό,τι μπορεί για να σπουδάζουν λιγότερα παιδιά.
Με τις μεθοδεύσεις της, η κυβέρνηση των γόνων σπρώχνει τα παιδιά που απέκλεισε από τα ΑΕΙ στα αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικά κολέγια των φίλων της. Και διευρύνει ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες.
Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε αυτές τις μέρες που εγκαθιστά, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το δικό του παιδί στο πανεπιστήμιο, να τους ρωτήσει εκεί στο Γέιλ ποιες είναι απαιτήσεις για την κοινωνία της γνώσης. Εάν ενδιαφέρεται να μάθει...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου