Πάνω από 28.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα...
Εικόνες χάους στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν στην εξουσία και δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να επιχειρούν να εγκαταλείψουν την ασιατική χώρα.
Μια μέρα μετά τον... θάνατο 7 Αφγανών, οι οποίοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου εν μέσω του χάους που επικρατεί κοντά στο αεροδρόμιο, σήμερα οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα προκειμένου να αναγκάσουν τους ανθρώπους να παραταχθούν σε σειρές. Σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σοβαρούς τραυματισμούς.
Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές για αγνοούμενα παιδιά, καθώς –σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ– όλο και περισσότεροι ανήλικοι φαίνεται πως χάνονται εν μέσω του χάους που επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου. Παρά τις προσπάθειές τους, δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους γονείς του παιδιού, λέει η οικογένεια. Το αγοράκι, ηλικίας περίπου 6 ετών, είπε πως η οικογένειά του πήγε στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να φύγει από τη χώρα. Ο πατέρας του προφανώς έπεσε εν μέσω του πλήθους και το παιδί δεν έχει δει κανέναν γονέα του από εκείνη τη στιγμή. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.
Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν φέρεται να απαγάγουν παιδιά όσων αντιστέκονται στην εξουσία τους. Σύμφωνα με το Associated Press –που επικαλούνται δύο αξιωματούχους που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας–, οι Ταλιμπάν εφορμούν σε περιοχές που μάχονται εναντίον τους, και αρπάζουν τα παιδιά τους.
Είκοσι νεκροί σε μια εβδομάδα
Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απομάκρυνσης πολιτών, αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα την περασμένη εβδομάδα, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. «Η κρίση έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι δυσάρεστη. Επικεντρωνόμαστε στο να απομακρύνουμε όλους τους ξένους όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε στο Reuters ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Τα πλήθη που συνωστίζονται στο αεροδρόμιο αυξάνονται κάθε ημέρα, την τελευταία εβδομάδα, καθυστερώντας τις επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να απομακρύνουν χιλιάδες διπλωμάτες και πολίτες τους, όπως και πολλούς Αφγανούς. «Οι δυνάμεις μας κρατούν αυστηρές αποστάσεις από τις περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να αποφύγουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.
Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα
Σύμφωνα με το Al Jazeera –που βασίζεται σε επίσημες δηλώσεις και σε αναφορές τοπικών ΜΜΕ– τουλάχιστον 28.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα μέχρι στιγμής, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι άνθρωποι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν και αυτοί τη χώρα, με το πλήθος να συνωστίζεται στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας.
Από τις 14 Αυγούστου, περίπου 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, εκ των οποίων 2.500 Αμερικανοί. Χιλιάδες άλλοι έχουν απομακρυνθεί με ξένα στρατιωτικά αεροπλάνα.
Οι ΗΠΑ έχουν ορίσει ως προθεσμία για την ολοκλήρωση της αποχώρησης πολιτών, την 31η Αυγούστου. Ωστόσο, υπάρχουν έως και 15.000 Αμερικανοί, καθώς και 50.000 έως 60.000 Αφγανοί σύμμαχοι που πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ωστόσο σημαντικός αριθμός κι άλλων ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι ή Αφγανοί που είχαν εργαστεί για οργανισμούς ή ξένες επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα είναι θύματα καταστολής από τους Ταλιμπάν. «Πολεμάμε ταυτοχρόνως ενάντια στον χρόνο και για χώρο», ομολόγησε χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι. Άλλοι ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν ωστόσο πιο σκληρές λέξεις.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το Σάββατο ότι 13 χώρες έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής να φιλοξενήσουν (τουλάχιστον προσωρινά) Αφγανούς πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι δυνητικά πρόσφυγες Αφγανοί που δεν έχουν ήδη λάβει άδεια για να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, θα φιλοξενηθούν σε χώρες όπως οι Αλβανία, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Μεξικό, Πολωνία, Κατάρ, Ρουάντα, Ουκρανία Ουγκάντα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ενημερώσει απόψε τους συμπολίτες του για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης Αμερικανών και Αφγανών προσφύγων από την Καμπούλ. Το διάγγελμα Μπάιντεν θα γίνει αφού πρώτα ο ίδιος ενημερωθεί από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια για τα νεότερα από τις υπηρεσίες πληροφοριών, για την κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν και για τις διπλωματικές επαφές για την κρίση.
Πιέσεις για αλλαγή ημερομηνίας
«Θέλουν να απομακρύνουν 60.000 ανθρώπους ως το τέλος του μήνα. Αυτό είναι μαθηματικά αδύνατο», δήλωσε στο AFP ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι γνωστοποίησε στους Αμερικανούς ότι τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο είναι υπερβολικά αυστηρά και εμποδίζουν τους Αφγανούς που εργάζονταν για τους Ευρωπαίους να εισέλθουν.
Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε για την αναβολή της καταληκτικής ημερομηνίας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε στην Mail on Sunday ότι «κανένα έθνος δεν θα μπορέσει να απομακρύνει όλον τον κόσμο» από την χώρα που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν, με την πίεση χρόνου που υπάρχει για πριν από τις 31 Αυγούστου.
Σήμερα, εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε: «Συζήτησα τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αφγανιστάν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Μια κοινή πρόκληση τόσο για την Τουρκία όσο και για την ΕΕ. Πλήρης κατανόηση σχετικά με την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής έξοδος των υπηκόων, του τοπικού προσωπικού και των οικογενειών και να διασφαλιστεί η υποστήριξη για τους ευάλωτους Αφγανούς και τις κοινότητες υποδοχής στην περιοχή»
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η ψηφιακή Σύνοδος των ηγετών της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη. Υπενθυμίζεται ότι μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 διεξήχθη την Πέμπτη. Μετά το τέλος της, οι υπουργοί κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου