16.8.21

Προς ανασχηματισμό με «σύνδρομο Μητσοτάκη»...


Δημήτρης Τερζής

Σε ανακατατάξεις στην κυβέρνησή του προχώρησε την Παρασκευή ο Κυρ. Μητσοτάκης, ύστερα από τις αναδιαρθρώσεις που ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα πριν αναφορικά με την περιβαλλοντική του πολιτική και με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Οι ανακατατάξεις αυτές παρουσιάστηκαν από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ως μίνι ανασχηματισμός αλλά αυτό ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Θα... μπορούσε όμως να θεωρηθεί προαναγγελία ενός ευρύτερου ανασχηματισμού που θα λάβει χώρα αργότερα -ενδεχομένως πριν από τη ΔΕΘ- αλλά και προσπάθεια να φανεί ότι η κυβέρνηση ενεργεί ταχύτατα και δημιουργεί τους κυβερνητικούς μηχανισμούς για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των περιοχών και των ανθρώπων που επλήγησαν.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να θυμίσουμε πως ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη της περασμένης Πέμπτης μίλησε για απόδοση ευθυνών εφόσον υπάρχουν αλλά όχι την ώρα της μάχης. Ο ίδιος μάλιστα σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η απόδοση ευθυνών θα γίνει με ανασχηματισμό δήλωσε πως είναι μια ερώτηση στην οποία είναι γνωστό εκ των προτέρων πως δεν πρόκειται να απαντήσει. Κατά συνέπεια ο ανασχηματισμός ως μέθοδος απόδοσης ευθυνών είναι κάτι που αναμένεται να γίνει.

Εικόνα ανανέωσης

Οι πληροφορίες πάντως λένε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει το χαρτί του ανασχηματισμού όχι μόνο για να προσωποποιήσει τις ευθύνες αλλά και για να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η κυβέρνησή του θα είναι μια νέα κυβέρνηση, που κάνει μια νέα αρχή και ανανεώνει τη σχέση της με την κοινωνία. Σε αυτό το γενικό πλαίσιο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας θα απομακρυνθούν και όσοι θεωρούνται υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πυρκαγιών με την καταστροφή που ακολούθησε.

Στο πλαίσιο αυτό φέρεται πως θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης αλλά όχι και ο Ν. Χαρδαλιάς. Στους απομακρυνθέντες φέρεται ότι θα βρίσκεται και η κ. Μενδώνη, καθώς είναι μια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο μιας ευρείας ανασύνθεσης της κυβέρνησης να αλλάξει την υπουργό Πολιτισμού -για παλαιότερες ευθύνες της-, κάτι που δεν θέλησε να κάνει στο παρελθόν ευρισκόμενος υπό πίεση.

Το θέμα του ανασχηματισμού είναι σύνθετο. Υπάρχουν εκκρεμότητες τις οποίες ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιμετωπίσει πριν κακοφορμίσουν, όπως υπάρχει και η δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος λόγω της προώθησης προσώπων που δεν προέρχονται από τις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας.

Στις εκκρεμότητες ανήκουν οι περιπτώσεις:

● Του Αδωνη Γεωργιάδη: Το όνομά του κυκλοφορεί κάθε φορά που στο προσκήνιο υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, αλλά μέχρι τώρα ο κ. Γεωργιάδης έχει διασωθεί, έστω με τις αρμοδιότητές του κουρεμένες. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά να τον έχει μέσα στην κυβέρνηση κι ας επιδίδεται στο άθλημα της φλυαρίας προκαλώντας συχνά εντάσεις, παρά έξω απ’ αυτήν και ανεβασμένο στα κεραμίδια της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

● Του οικονομικού επιτελείου. Η αναβάθμιση του κ. Σκυλακάκη δεν έχει προκαλέσει κύματα ενθουσιασμού στον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα. Δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι στους ρόλους που έχουν. Για την ώρα οι σχέσεις των δύο κρατιούνται σ’ ένα επίπεδο, ωστόσο ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αν κάτι στραβώσει στην οικονομία. Ανήκουν σε διαφορετικές σχολές οικονομικής σκέψης και ο κ. Σταϊκούρας, που δεν είναι χθεσινός, ξέρει πως ο κ. Σκυλακάκης έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, πλεονέκτημα που δεν μπορεί να το εξουδετερώσει.

● Της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Ο πρωθυπουργός τη στήριξε στις μάχες που έδωσε στη Βουλή, αλλά βλέπει ότι η υπουργός του έχει πιάσει πάτο στις δημοσκοπήσεις -συναγωνίζεται τον κ. Χρυσοχοΐδη για την τελευταία θέση στον κατάλογο της δημοφιλίας. Τη βρόμικη δουλειά την έκανε η κ. Κεραμέως, μπορεί να ήρθε η ώρα, όχι για να εκπαραθυρωθεί, αλλά για να μετακινηθεί σε άλλο πόστο. Στο πρόσφατο παρελθόν κυκλοφόρησε ότι θα της αναθέσει το υπουργείο Πολιτισμού.

● Για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια δεν πετούν τη σκούφια τους στο μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα σε κάποια φάση φλέρταραν με την ιδέα της τοποθέτησής του σε άλλο υπουργείο, αλλά μια αντικατάστασή του τώρα θα δικαιώσει όλους εκείνους που διακινούν την άποψη ότι Μητσοτάκης και Δένδιας είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τον κ. Δένδια στηρίζει η καραμανλική πτέρυγα, η οποία έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένη με τη διαχείριση που κάνει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των προσώπων. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν πρέπει να αισθάνεται και πολύ άνετα με την αναβάθμιση του Ακη Σκέρτσου, αλλά δεν έχει πολλά περιθώρια αντίδρασης. Είναι πάντως ένας χρήσιμος παράγοντας. Αυτός χρειάζεται τον Κυρ. Μητσοτάκη για να υπάρχει στην πολιτική, ο Κυρ. Μητσοτάκης χρειάζεται τον κ. Γεραπετρίτη για να εξωραΐζει τις πολιτικές του και να τους δίνει θεσμικό λούστρο.

Η επιμονή του πρωθυπουργού να συγκεντρώνει στα χέρια του πολλές αρμοδιότητες αφαιρώντας τες από τους υπουργούς του και να τοποθετεί σε θέσεις-κλειδιά ανθρώπους που ούτε εκλεγμένοι είναι ούτε έλκουν την καταγωγή τους από τη συντηρητική παράταξη έχει προκαλέσει δυσφορία και στους αποψιλωμένους υπουργούς και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται τα στελέχη του κόμματος, θέλει να περιβάλλεται από πρόσωπα που αναφέρονται σ’ αυτόν και οφείλουν τα πάντα σ’ αυτόν και υποψιάζονται ότι αυτό έχει να κάνει με την ανασφάλειά του - σύνδρομο κληρονομημένο από τον πατέρα του, η κυβέρνηση του οποίου έπεσε από εσωτερικά χτυπήματα. Θα επιχειρήσει ο κ. Μητσοτάκης να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις με τον ανασχηματισμό που θα κάνει; Θα δείξει. Πάντως τα σύνδρομα δεν ξεπερνιούνται εύκολα.

Οι αλλαγές της προηγούμενης Παρασκευής στην κυβέρνηση

Εν κατακλείδι οι αλλαγές που ανακοίνωσε στην κυβέρνησή του την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι παρακάτω:

■ Ο έως σήμερα υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος-Γεώργιος Σκέρτσος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας με τις ίδιες αρμοδιότητες.

■ Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές.

■ Ο έως σήμερα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννης Οικονόμου αναλαμβάνει υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στη θέση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη.

■ Ο έως σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Στύλιος αναλαμβάνει υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη θέση του Ιωάννη Οικονόμου.

■ Ο έως σήμερα υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος αναλαμβάνει υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη θέση του Γεώργιου Στύλιου...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: