13.8.21

Ψέματα και παλινωδίες...


Με μια σειρά απολύτως αντιφατικών δηλώσεων επιχείρησε χθες το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποσείσει τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την τεράστια καταστροφή των τελευταίων ημερών.

Από τη μια μεριά περηφανεύτηκε για την υπερεπάρκεια πτητικών μέσων, από την άλλη... έσπευσε να σχετικοποιήσει την προσφορά τους.

Απέδωσε την «επιτυχία» της κυβέρνησης στη χρήση του «112» και τις πολυάριθμες εκκενώσεις οικισμών και ταυτοχρόνως έπλεξε το εγκώμιο σε όσους δεν υπάκουσαν και έτσι έσωσαν τα χωριά τους από την καταστροφή.

Με παρόμοια αντιφατική συλλογιστική επιχείρησε ο πρωθυπουργός να αντικρούσει την κριτική της αντιπολίτευσης ακόμα και για την επιδείνωση των δεικτών της υγειονομικής κρίσης. Στην ίδια φράση υποστήριξε ότι οι νέοι άνθρωποι δεν διατρέχουν κίνδυνο και αμέσως μετά θυμήθηκε ότι και σε νεαρές ηλικίες έχουμε διασωληνωμένους ασθενείς.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να διαστρεβλώσει ανοιχτά τα πορίσματα της Ανεξάρτητης Επιτροπής υπό τον καθηγητή Γιόχαν Γκολντάμερ, η οποία είχε συσταθεί το 2018 με απόφαση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά την καταστροφή στο Μάτι. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Επιτροπή Γκολντάμερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγαλύτερες πυρκαγιές συμβαίνουν με ασθενέστερους ανέμους, κάτι που εκτός από παράλογο είναι απολύτως ψευδές. Η Επιτροπή ρητά αναφέρει ότι «η επίδραση του ανέμου στις πυρκαγιές είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας για το μέγεθος της έκτασης που θα καεί» (σ. 54).

Οι αντιφατικές αυτές δηλώσεις και τα εξόφθαλμα ψεύδη θα ήταν κατανοητά και ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν από όλους με συγκαταβατική διάθεση αν σήμαιναν ότι ο πρωθυπουργός έλαβε το μήνυμα της κατάρρευσης και είναι έτοιμος να αναθεωρήσει την έως τώρα πολιτική της κυβέρνησης.

Δυστυχώς, όμως, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε απολύτως ικανοποιημένος από την επίδοση του κρατικού μηχανισμού το δεκαήμερο των καταστροφών, έπλεξε το εγκώμιο των συνεργατών του που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μάχης (Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς) και περηφανεύτηκε για την προσωπική του διαδρομή στην υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προβάλει τη χώρα μας ως πρωτοπόρο στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Αυτό που δεν καταλαβαίνει είναι ότι μετά την εθνική καταστροφή δεν μπορεί πλέον να αρκείται στη θαλπωρή των μέσων της λίστας Πέτσα. Η γύμνια του «επιτελικού» κράτους είναι πλέον ορατή σε όλους τους πολίτες της χώρας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: