Το τηλεφώνημα μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν ήρθε σε ένα χρονικό σημείο που ουσιαστικά επικαιροποίησε τα όσα είχαν ειπωθεί κατά την τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών, στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όταν είχε συμφωνηθεί να κρατηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.
Η επικοινωνία «κλείδωσε» έπειτα από... επαφή της κ. Σουρανή με τον κ. Καλίν, όπως είχε ειπωθεί και τότε κατά το τετ α τετ των δύο πλευρών. Πλην των επισήμων πληροφοριών που μας ήρθαν από τις δύο πλευρές, το παρασκήνιο της επικοινωνίας εστιάζεται στα εξής πέντε σημεία:
1) Η επικοινωνία έγινε ως αναγνωριστική, για να διερευνήσει η ελληνική πλευρά το πώς βλέπει η Αγκυρα την κρίση του Αφγανιστάν.
2) Ηταν η ιδανική χρονική συγκυρία, αφού στην παρούσα φάση όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν πως και οι δύο πλευρές δεν θέλουν πρόσφυγες στα εδάφη τους.
3) Η Τουρκία έχει διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν σε αντίθεση με την Ελλάδα και ως εκ τούτου μία επαφή θα έδινε σαφέστερη εικόνα στην ελληνική πλευρά.
4) Η Αθήνα έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως είναι στην πρώτη γραμμή για τη λύση του προσφυγικού.
5) Εδειξε διάθεση επίλυσης του προβλήματος πάνω σε πραγματιστικές λύσεις, καθώς συνομιλεί με τη γειτονική χώρα. Οπως είναι εμφανές –που πάντως δεν επιβεβαιώνεται επισήμως– η επικοινωνία ήταν πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.
Εκ του αποτελέσματος, σε αυτήν τη φάση αποδεικνύεται μια σωστή στρατηγική επιλογή. Αναμένουμε και τη συνέχεια...
θεωρείο - Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου