Την επέλασή του στη χώρα μας συνεχίζει απρόσκοπτα ο κορωνοϊός. Η μετατόπιση του ιικού φορτίου προς την ηπειρωτική χώρα, παράλληλα με την έξαρση που παρατηρείται σταθερά σε νησιά και Κρήτη, έχει σημάνει συναγερμό για το φθινόπωρο και άρα την επάνοδο στη... σχολική κανονικότητα και την αντοχή του συστήματος υγείας.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 3.442 νέα κρούσματα. Ο δείκτης μεταδοτικότητας της νόσου (Rt) παρέμεινε σταθερός στο 1,09 από την προηγούμενη εβδομάδα, τη δυσμενή διαφορά, όμως, έκανε το ποσοστό θετικότητας ανά την επικράτεια, το οποίο αυξήθηκε κατά 0,59% και έφτασε στο 3,64%. Κατά τόπους, μάλιστα, το ποσοστό αυτό έφτασε έως και το 9,60%, εντείνοντας την αγωνία των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας στο τέλος Αυγούστου, κατά τηνεπιστροφή παραθεριστών στη βάση τους, κυρίως στα αστικά κέντρα.
Βαρύ είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει για άλλη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να πρέπει να αντεπεξέλθουν σε ένα νέο κύμα πίεσης μετά από έναν βασανιστικό μαραθώνιο 15 και πλέον μηνών.
Μπορεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα να έχουν προς το παρόν επάρκεια σε απλές κλίνες και ΜΕΘ COVID, ωστόσο τα άλματα σε εισαγωγές και διασωληνωμένους που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Ήδη χθες οι τρεις «σκληροί δείκτες» της πανδημίας σημείωσαν σημαντική άνοδο, με τους διασωληνωμένους και τις εισαγωγές να εκτινάσσονται σε 282 και 290 αντίστοιχα, ενώ ένα μήνα πριν πριν (18 Ιουλίου) περιορίζονταν σε 123 και 109.
Την ανιούσα πήραν το περασμένο 24ωρο και οι καταγεγραμμένοι θάνατοι από COVID-19, με τις απώλειες συμπολιτών μας να ξεπερνούν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες τις 20 και να φτάνουν τις 24. Υπενθυμίζεται ότι την αντίστοιχη ημέρα του Ιουλίου μετρήσαμε 10 νεκρούς.
Έως 70% αύξηση κρουσμάτων στην ηπειρωτική χώρα από τον Ιούλιο – «Στο κόκκινο» και τα νησιά
Στο στόχαστρο της πανδημίας βρίσκονται κατά κύριο λόγο τα νησιά και οι ηπειρωτικοί τουριστικοί προορισμοί, καθιστώντας σαφές ότι η κινητικότητα των πολιτών για τις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς την πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των μέτρων ατομικής προστασίας δημιουργεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σχετικά σταθερός το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίθετα σε υψηλά επίπεδα κινείται η διασπορά σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, στην Αττική καταγράφηκαν χθες 818 νέες λοιμώξεις και στη Θεσσαλονίκη 319, ενώ διψήφιος αριθμός κρουσμάτων σημειώθηκε σε 13 από τις 26 συνολικά νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι ειδικοί για τη Ρόδο (94 διαγνώσεις), την Κέρκυρα (48), τα νησιά του Αργοσαρωνικού (39), τη Λέσβο (36), τη Χίο (15) και την Κάλυμνο (10), ενώ τα χθεσινά δεδομένα όσον αφορά στα κατά τόπους ποσοστά θετικότητας έδειξαν τροχιά δυναμικής επέκτασης της πανδημίας σε Μύκονο (30) και Νάξο (25).
Συγκεκριμένα, το τρομακτικό 9,60% της Νάξου, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από το 5,32% της περασμένης εβδομάδας, αλλά και το υψηλότατο 6,04% της Μυκόνου (από 3,25% το προηγούμενο επταήμερο) έχουν σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση, επίσης, στην Ικαρία, όπου το χαμηλό ποσοστό θετικότητας που είχε καταγραφεί στις 11 Αυγούστου (1,94%) σήμερα φτάνει στο 4,73%, αλλά και στην Τήνο που βρίσκεται πλέον στο 4,09% (από 2,85%).
Τέλος, από την ηπειρωτική Ελλάδα τα βλέμματα των ειδικών συγκεντρώνουν η Πελοπόννησος, ιδίως η Αχαΐα (150 λοιμώξεις χθες), η Μεσσηνία (96) και η Λακωνία (22), ο Έβρος (50), το Κιλκίς (29), η Πρέβεζα (23) και η Θεσπρωτία (25) που μετρούν συνεχώς θετικά κρούσματα κορωνοϊού, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν αύξηση των νέων μολύνσεων κατά τόπους έως και 70% σε σχέση με τον Ιούλιο. Η μετακίνηση των πολιτών στην ηπειρωτική χώρα χωρίς υποχρεωτικότητα αρνητικού ελέγχου για κορωνοϊό αποδεικνύεται πλέον εκ του αποτελέσματος ότι συνέβαλε στην εκτίναξη των κρουσμάτων...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου