7.8.21

Προς Ωρωπό το μέτωπο της Μαλακάσας...



Εύβοια: Από χωριό σε χωριό η φωτιά...
Το τεράστιο μέτωπο με κατεύθυνση τη Μαλακάσα πέρασε αργά τη νύχτα την εθνική, στον κόμβο Μαρκοπούλου, με πορεία προς τον Ωρωπό μέσα από την πυκνή πευκόφυτη έκταση της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τους φόβους όλων.

Με...εισήγηση της Πυροσβεστικής, δόθηκε εντολή εκκένωσης των οικισμών Μαρκόπουλο Ωρωπού, Μήλεσι, Μπάφι, Μαυροσουβάλα και Λεβίσι, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της, παρά το δύσβατο της 
Αργά το βράδυ η φωτιά έκαιγε χαράδρα κοντά στην εθνική οδό, με τον δήμαρχο Ωρωπού Γιώργο Γιασημάκη να ζητάει ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να ανακοπεί η πορεία της πριν ξεφύγει προς τον Ωρωπό.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε ότι «πρέπει να έρθουν εδώ το πρωί, άμεσα τα εναέρια μέσα». Τα μηχανήματα, υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα έργου και τα μικρά πυροσβεστικά, διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες, είτε για να εφοδιάσουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα είτε για να διανοίξουν δρόμους ως αντιπυρικές ζώνες.

Εύβοια: Από χωριό σε χωριό η φωτιά

Η φωτιά καίει σπίτια στη Λίμνη Ευβοίας, από όπου έχουν απομακρυνθεί περισσότερα από 650 άτομα, το πύρινο μέτωπο προσπέρασε το χωριό Δάφνη που έφτασε από τις Κεχριές αφού πλέον δεν είχε τίποτα να κάψει. 

Το χωριό Μυρτιά με τα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, περιμένει πλέον ένα ακόμη μέτωπο από τη Δάφνη και τις Κεχριές.

Στη Φαράκλα οι φλόγες επανήλθαν περισσότερο απειλητικές, σημαίνοντας συναγερμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που δέχονται εκκλήσεις για βοήθεια από παντού.

Στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας, προληπτικές εκκενώσεις χωριών έγιναν στην πορεία της μέρας και αργά το βράδυ ανακοινώθηκαν και νέες, για προληπτικούς λόγους. Αφορούν τους οικισμούς Σίμια, Κυπαρίσσι, Βούτα και Μονοκαρυά.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοτζιάς, εξήγησε ότι «γίνονται ζώνες πυροπροστασίας γύρω από τα χωριά, με όποια μέσα μπορούν να διατεθούν» και συστήνει στους πολίτες «ψυχραιμία υπομονή και αλληλεγγύη». Ωστόσο, επισημαίνει ότι τα μέσα πυρόσβεσης είναι λιγοστά. «Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ασύμμετρη και τα μέσα πυρόσβεσης που διατίθενται είναι λίγα, περισσεύει όμως ο εθελοντισμός και η ανθρώπινη ψυχή», αναφέρει.


Ανοίγουν οι κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα για τους πυρόπληκτους

Ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει για την προσωρινή φιλοξενία πυρόπληκτων πολιτών τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων, στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. Οι Παιδικές Κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων, μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια 450 άτομα.

Οι πολίτες των πληγεισών περιοχών που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

Δεν υπάρχουν σχόλια: