22.8.21

Ολέθριες οι περί ασφάλειας αντιλήψεις της Δεξιάς...



Οι φαινομενικά άσχετες εξελίξεις των καταστροφικών πυρκαγιών και της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ξεγυμνώνουν ιδεολογικά την κυβερνώσα παράταξη της Δεξιάς στην Ελλάδα. Θυμίζω ότι, πρόσφατα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωνε πανέτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών από τη σχεδόν ετήσια επιδρομή των πυρκαγιών.

Παρότι... ο σημερινός κόσμος είναι ριζικά αλλαγμένος, προς το χειρότερο για πολλούς, σε σύγκριση με εκείνον του 20ού αιώνα, οι δεξιές δυνάμεις αρνούνται να εκσυγχρονιστούν και να απαγκιστρωθούν από παρωχημένες αντιλήψεις για την ασφάλεια, όπως μαρτυρεί και η ελληνική εμπειρία.

Για να γίνω σαφέστερος, η ανασφάλεια και ο τρόμος των πληττόμενων από τις πυρκαγιές συμπολιτών μας, τελευταία στα Βίλια και προηγουμένως στη Βόρεια Εύβοια και αλλού, συνδέονται με την ανασφάλεια και τον τρόμο που εξαπλώνεται ξανά στο πολύπαθο Αφγανιστάν. Σήμερα, η ασφάλεια ορίζεται ως παγκόσμια και καθολική (all embracing), όπως προκύπτει από αποφάσεις και εκθέσεις του ΟΗΕ. Εχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας ταυτιζόταν με την εθνική και της εθνικής με τη στρατιωτική και μόνο.


Η κυβέρνηση της Ν.Δ. ευτυχώς φέτος μιλά για την κλιματική αλλαγή, όχι όμως με ειλικρίνεια, αλλά για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες καλλιεργώντας ένα είδος αναπόφευκτου των καταστροφικών πυρκαγιών. Αντιθέτως, εμείς ανέκαθεν μιλούσαμε για πολυδιάστατη ασφάλεια, οικονομική, πολιτική, κοινωνική, οικολογική και ανθρώπινη. Η φονική πανδημία ήρθε να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο τον ορισμό αυτό.

Ανατριχιάζω, λοιπόν, όταν ακούω κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι πανέτοιμη να ασφαλίσει τα σύνορά της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα πιθανολογούμενα νέα κύματα προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ομως, αν πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες, δεν δικαιούται να τους απωθήσει, αλλά να τους υποδεχτεί και να τους προστατεύσει.

Δίκαιο το αίτημα να επωμιστούν ισομερώς το βάρος της πιθανής νέας προσφυγικής κρίσης οι χώρες-μέλη της Ε.Ε., αλλά οι πρώτες χώρες εισόδου των Αφγανών προσφύγων είναι μουσουλμανικές χώρες, ειδικότερα το Ιράν, το Πακιστάν και η Τουρκία. Να ζητήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση της Ελλάδας να βοηθηθούν γενναιόδωρα οι χώρες αυτές για να υποδεχτούν και να φιλοξενήσουν τους Αφγανούς πρόσφυγες. Αν ονειρεύεται να γράψει νέα «έπη» στο Αιγαίο και στον Εβρο εις βάρος των προσφύγων η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δείχνει πόσο συντηρητική είναι και αποκομμένη από τις προκλήσεις της εποχής μας.

Τέλος, προτείνω στον κύριο Δένδια να συνεργαστεί με την Αγκυρα για την αντιμετώπιση της πιθανής νέας προσφυγικής κρίσης, αντί να τη φοβερίζει «μην τολμήσει» να εργαλειοποιήσει εκ νέου τους πρόσφυγες.

Πάνος Τριγάζης (μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία)

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: