Εάν εφαρμοζόταν ο νέος νόμος λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, τότε τα πράγματα στη Βαρυμπόμπη και σε όλα τα πύρινα μέτωπα θα ήταν πιθανότατα ακόμη χειρότερα. Ο κρατικός μηχανισμός εξακολουθεί να λειτουργεί στο πλαίσιο που λειτουργούσε επί ΣΥΡΙΖΑ και μετά το Μάτι λοιδορήθηκε από την τωρινή κυβέρνηση, όταν... βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
«Εάν βλέπουμε σήμερα στα μέτωπα των πυρκαγιών που είναι σε πλήρη εξέλιξη ότι υπάρχει έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης ως προς την αντιμετώπισή τους, εφόσον εφαρμοζόταν ο νέος νόμος, που είναι δαιδαλώδης κι έχει θεσπίσει πολλά όργανα, θα βλέπαμε μεγαλύτερα προβλήματα, γιατί δεν θα μπορούσε να γίνει συντονισμός όλων αυτών των οργάνων και φορέων» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Εφ.Συν.» ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και νυν ειδικός ερευνητής και πραγματογνώμονας Ανδριανός Γκουρμπάτσης, που ήδη από πέρσι τον Μάιο είχε επικρίνει την κυβέρνηση με άρθρο του στη «Huffington Post».
Το άρθρο είχε τίτλο «Υποκρισία της κυβέρνησης για το θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας» και σε αυτό επισημαινόταν ότι εάν και η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την «αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας με πιο ευέλικτες δομές, καλύτερο συντονισμό και έγκαιρο σχεδιασμό», ο νέος νόμος, ο 4662, ήταν ένα πρόχειρο κατασκεύασμα που συντάχθηκε με βιασύνη και ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 «μόνον και μόνον για να φαίνεται η παραγωγή νομοθετικού έργου και η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος». Βλέποντας όμως στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο υποστράτηγος στο άρθρο του, η κυβέρνηση ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί έσπευσε, «προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι ανεπάρκειες του δικού της πλαισίου λειτουργίας», να εφαρμόσει το προηγούμενο μοντέλο και τα σχέδια που ήδη υπήρχαν.
Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσε να λειτουργήσει και δεν λειτουργεί ακόμα η νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας είναι, όπως μας λένε άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί, γιατί με αυτή έχουν θεσπιστεί πάρα πολλά όργανα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να συντονιστούν μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα δαιδαλώδες σύστημα με πολλή γραφειοκρατία και στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί θα έχει αγκυλώσεις.
Το πρόβλημα της γραφειοκρατίας εξάλλου το παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, όταν στην παρουσίαση στις 11 Ιουνίου του σχεδίου «Δευκαλίων» για τον καθαρισμό 18 περιοχών της Αττικής από την εύφλεκτη ύλη που είχε αφήσει πίσω της η κακοκαιρία της «Μήδεια» στη δήλωσή του επισήμαινε: «Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουδεμία αρμοδιότητα ή ευθύνη έχει για τα ζητήματα καθαρισμών των εν λόγω περιοχών. Ωστόσο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που χρόνια τώρα ταλανίζουν το σύστημα πρόληψης της χώρας πρέπει να σταματήσουν».
Αρκετά εξάλλου από τα σχέδια με τα ευφάνταστα αρχαιοελληνικά ονόματα που έχουν παρουσιαστεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου βασίζονται σε προηγούμενα που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά όπως μας επισήμαιναν, δεν έχουν προβλεφθεί διαδικασίες ελέγχου για την εφαρμογή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε και η «Εφ.Συν.» στις 19 Φεβρουαρίου («Η “Διαύγεια”... καίει την Πολιτική Προστασία») ήταν η μη εφαρμογή του σχεδίου «Βορέας» που είχε συνταχθεί για τις χιονοπτώσεις και παρότι ενεργοποιήθηκε μετά τη «Μήδεια» για να συλλεχθούν τα πεσμένα κλαδιά και η καύσιμη ύλη, πολλοί δήμοι και περιφέρειες -παρά τη σχετική εγκύκλιο της Πολιτική Προστασίας- δεν είχαν προβεί ώς και το τότε δημοσίευμά μας σε καμία ενέργεια καθαρισμού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ανάμεσά τους ήταν ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας στην Εύβοια, όπου στη «Μήδεια» θρηνήσαμε δύο νεκρούς και τώρα εκδηλώθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Μυρτιά, αλλά και ο Δήμος Διονύσου που απειλήθηκε άμεσα από τη φωτιά στη Σταμάτα.
Υπογραμμίζαμε τότε στο ρεπορτάζ ότι, εκτός από τις διοικητικές επιπτώσεις, οι δήμοι εμφανίζονταν «να αδιαφορούν και για τις τυχόν ποινικές ευθύνες που μπορεί να αναζητηθούν στο μέλλον, διακινδυνεύοντας να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της “παράβασης καθήκοντος” για τις παραλείψεις τους».
Σημαντικό στοιχείο εξάλλου είναι ότι δεν υπάρχει μηχανισμός για να ελέγχει εάν οι δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν συντάξει τα απαιτούμενα από τον νόμο, τόσο τον παλιό όσο και τον νέο, σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Ετσι είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν συντάξει για παράδειγμα σχέδια οργανωμένης απομάκρυνσης για τις αγροτοδασικές πυρκαγιές, τα οποία οφείλουν να προβλέπουν σε ποιο σημείο συγκεντρώνονται οι κάτοικοι και πού και με τι μέσα θα μεταφερθούν.
Ζητάμε και δεύτερο Beriev
Μετά τη μηχανική βλάβη που καθήλωσε προχθές για λίγες ώρες το πυροσβεστικό αεροπλάνο Beriev Βe-200, χθες ξεκίνησε διπλωματικός αγώνας προκειμένου να σταλεί στη χώρα μας και ένα δεύτερο.
Το τζετ που μπορεί να γεμίσει μέσα σε 14 δευτερόλεπτα 12 τόνους νερό παρουσίασε προχθές το πρωί βλάβη στον ένα κινητήρα του με συνέπεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας όπου επισκευάστηκε και αργά το απόγευμα επιχείρησε στη μεγάλη φωτιά στην Ολυμπία. Χθες συμπληρώθηκαν 100 ώρες πτήσης και γι’ αυτό διεξήχθη η καθιερωμένη συντήρησή του, και το αεροσκάφος -λέγεται από τους επιτελής του υπουργείου Αμυνας- πως θα πετάξει σήμερα.
Το αεροσκάφος ήρθε στη χώρα μας την 1η Ιουλίου και θα παραμείνει ώς το τέλος Σεπτεμβρίου (120 ημέρες) με τις πληροφορίες να μιλούν ότι η ενοικίασή του θα μας κοστίσει 2.800.000 ευρώ.
Στο αίτημα της ελληνικής πλευράς η ρωσική φέρεται να απάντησε αρχικά θετικά εάν και, όπως επισημάνθηκε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα Beriev, καθώς και η Ρωσία αντιμετωπίζει ανάλογες φωτιές στη Σιβηρία.
Μάνος Τσαλδάρης
Εfsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου