26.8.21

Κακό ριμέικ στο αεροδρόμιο της Καμπούλ...



"Στην Καμπούλ ο διευθυντής της CIA, όπου συνάντησε τον αρχηγό των Ταλιμπάν. Δεν αναφέρεται το περιεχόμενο των συνομιλιών των δύο ανδρών, αλλά είναι πιθανόν ότι το θέμα ήταν η... καταληκτική ημερομηνία της λειτουργίας της αερογέφυρας από το αεροδρόμιο της Καμπούλ."

Η εγκατάλειψη των Αφγανών συνεργατών τους από τις δυτικές δυνάμεις κατέληξε σε τραγωδία στο αεροδρόμιο της Καμπούλ αυτόν τον Αύγουστο του 2021. Οι σκηνές καταστολής και απώθησης γύρω από τις πίστες του κόσμου που ζητούσε να φύγει θυμίζουν την αμερικανική ταινία του Frank Capra Χαμένοι ορίζοντες του 1937. Στην Καμπούλ, η τελευταία πράξη της νεοαποικιοκρατικής αδικίας διαδραματίζεται μέσα σε κλίμα αδιαφορίας.

 
Simon Pierre

Orient XXI, 25 Αυγούστου 2021

Την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021, οι φιλοδυτικές αφγανικές δυνάμεις εξανεμίστηκαν στην Καμπούλ. Ο δρόμος προς τα πακιστανικά σύνορα ήταν ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες συνεργάτες των στρατών και των κατοχικών διοικήσεων του ΝΑΤΟ στο έλεος των γεγονότων.

 

Οι σκηνές στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μας θύμισαν το 1975 και την παράδοση εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών της αμερικανικής παρουσίας και του καθεστώτος του Νοτίου Βιετνάμ στις διώξεις του νέου φιλοσοβιετικού Βιετνάμ. Κάποιες φωτογραφίες, τις οποίες θυμόμαστε ακόμα, έδειχναν τις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους των boat people που προσπαθούσαν τα επόμενα χρόνια να φτάσουν στη Δύση.  Από συμφέρον, πεποίθηση ή απλώς ανάγκη, είχαν προτιμήσει να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν την αυτοκρατορία αντί να πάρουν μέρος στην αντιαποικιοκρατική αντίσταση.

 

Η εγκατάλειψη αυτή δεν είναι απλώς μια επανάληψη του 1975. Απηχεί επίσης την τύχη των harkis [Αλγερινοί που εντάχθηκαν στο γαλλικό στρατό και θεωρήθηκαν μετά προδότες -σ.σ.], η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείφθηκε από το γαλλικό κράτος και την κοινή γνώμη το καλοκαίρι του 1962, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επαναπατρίστηκαν επειγόντως.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο απ' το blog "ΑΛΜΑΝΑΚ" του Σπυρου Σταβερη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: