24.8.21

Η ενδοοικογενειακή βία «εκτός ατζέντας» για την ΕΛ.ΑΣ...


Λέγεται πώς όσο πιο απλή, σαφής και συγκεκριμένη είναι μία ερώτηση, άλλο τόσο ξεκάθαρη και κατανοητή μπορεί να είναι η απάντηση. Εφόσον φυσικά ο ερωτώμενος είναι σε θέση να απαντήσει.

Υποθέτουμε ότι με αυτό το σκεπτικό ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Καμίνης, κατέθεσε μία... ερώτηση προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Με αφορμή την έξαρση των γυναικοκτονιών. Ρώτησε σε πόσα περιστατικά ενδοοικογενειακής από τα 5.413 που καταγγέλθηκαν το 2020 έγινε περεταίρω παρακολούθηση των υποθέσεων αυτών. Προφανώς για να μην έχουν την έκβαση που είχε η υπόθεση της δολοφονίας στην Δάφνη. Ερώτηση απλή και ξεκάθαρη. Όμως όπως φάνηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν μπορούσε ουσιαστικά να την απαντήσει.

Την απάντηση ανέλαβε να δώσει ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου (μια και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα ασχολείται με τις πυρκαγιές). Έτσι λοιπόν σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απάντησε πως για το θέμα αυτό «έχει δημιουργηθεί μηχανογραφική εφαρμογή, αποκλειστικά για τις ανάγκες λειτουργίας των Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας». Τέτοια που έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται και να παράγει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Με βάση την απάντηση δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, είτε η εφαρμογή αυτή δεν μπορεί να εντοπίσει αυτό που ρώτησε ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, είτε ότι είναι τόσο πρόσφατα κατασκευασμένη που δεν έχει δεδομένα.

Ανάλογη απάντηση και όσον αφορά τα στοιχεία της εξέλιξης των υποθέσεων όπου καταγγέλλεται οικογενειακή βία. Σύμφωνα με την όσα ανάφερε εγγράφος ο υφυπουργός οι αστυνομικές αρχές, όταν διερευνούν μια καταγγελία, δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην συνέχεια. Αν δηλαδή στον δράστη ασκείται δίωξη, αν δικάζεται και αν καταδικάζεται. Όμως - σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό - το να καλυφθεί αυτό το κενό «αποτελεί αντικείμενο εξέτασης του αρχηγείου της Αστυνομίας».

Με απλά λόγια, ο Λευτέρης Οικονόμου, μας λέει ότι ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα δεν «χαρτογραφεί» αν στην περιοχή του υπάρχουν θύλακοι ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμη και στην περίπτωση που το θύμα της βιαιοπραγίας έχει καταγγείλει το περιστατικό. Έτσι ώστε να μπορεί να καθορίζει τις προτεραιότητές του και κυρίως να προλαμβάνει αυτή την επικίνδυνη μορφή έμφυλης εγκληματικότητας.

Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα ακόμη παράδειγμα αναχρονισμού στην λειτουργία της αστυνομίας. Για μία οργανωτική αδυναμία που δεν επιτρέπει στην συγκεκριμένη υπηρεσία να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις σημερινές κοινωνικές παθογένειες. Όμως δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.

Βλέπετε ο Λευτέρης Οικονόμου δεν είναι η πρώτη φορά που απαντά σε ερώτηση στην Βουλή για θέματα που αφορούν τις οργανωτικές δυνατότητες της αστυνομίας. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στις 15 Νοεμβρίου του 2019, ενημέρωσε περήφανος την Βουλή ότι άμεσα «καταρτίζονται ειδικά σχέδια για κάθε μία από τις εγκαταστάσεις των ΑΕΙ» ώστε να υπάρξει αστυνομική εισβολή και να αντιμετωπιστούν κάποιες «ομάδες χαμηλής τρομοκρατίας».

Η σύγκριση των δύο αυτών απαντήσεων δείχνει πως η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όταν κάτι βρίσκεται στην προτεραιότητες της (όπως π.χ το να μπουκάρει στα πανεπιστήμια) μπορεί πολύ γρήγορα να οργανωθεί. Να καταστρώσει σχέδια, να ελέγξει και να δράσει.

Τα συμπεράσματα προφανή. Το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι «ψηλά» στην ατζέντα των πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ. Σε αντίθεση με άλλα ζητήματα που αφορούν την καταστολή. Πράγμα που μάλλον κουμπώνει με τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις της Μαρίας Συρέγγελα, υφυπουργού Εργασίας αρμόδια για ζητήματα ισότητας, που δεν θεωρεί ότι διανύουμε μία περίοδο έξαρσης των γυναικοκτονιών...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: