Ιδιαιτέρως δύσκολος αναμένεται να είναι ο ερχόμενος Σεπτέμβριος για τους πολίτες, καθότι πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα αρχίσει να εμφανίζονται τα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας και της κάκιστης διαχείρισης της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Τότε θα υπάρχει και καλύτερη εικόνα για το τι συνέβη με τον τουρισμό, ενώ δεν... αποκλείεται η ανεργία να πάρει πάλι την ανιούσα. Άλλωστε σε υψηλό ποσοστό παραμένει η ανεργία στην Ελλάδα, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία. Είναι ενδεικτικό ότι διαμορφώθηκε στο 15%.
Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.181.032, σημειώνοντας μείωση κατά 89.872 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (2,7%) και κατά 33.431 άτομα σε σχέση με τον Μάιο του 2021 (1%).
Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω στοιχείο σημαίνει πως το πραγματικό ποσοστό των ανέργων είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθότι χιλιάδες άνθρωποι στη χώρα προβλέπουν ότι δεν θα μπορέσουν να εργαστούν. Και γι' αυτό κατατάσσονται ουσιαστικά στον μη ενεργό πληθυσμό. Άλλωστε τα στοιχεία του ΟΑΕΔ δείχνουν πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι κοντά στο 1 εκατομμύριο. Από Σεπτέμβριο θα αρχίσει να ανεβαίνει και η αποκαλούμενη εποχική ανεργία ανεβάζοντας τον πραγματικό αριθμό.
Τι λένε οι ξένοι
Την ίδια ώρα λιγότεροι από τους μισούς διαχειριστές κεφαλαίων της Bank of America (σε νέα έρευνα του Αυγούστου) είναι εκείνοι που αναμένουν επιπλέον ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες, ποσοστό χαμηλότερο από τον περασμένο Ιούνιο.
Οι χαμηλές προσδοκίες των επενδυτών οφείλονται κυρίως στις επιπτώσεις της μετάλλαξης Δέλτα με το 19% των ερωτηθέντων στην έρευνα της BofA να τη χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Σύμφωνα δε με την Capital Economics, η παγκόσμια ανάκαμψη βρίσκεται στο ζενίθ της, όμως η ιστορία της ανάκαμψης παραμένει, καθώς η αρχική μετα-πανδημική εκτίναξη πλησιάζει στο ζενίθ της, αλλά η στήριξη από τις πολιτικές αναμένεται να επιτρέψουν την ανάπτυξη κατά τα επόμενα δύο χρόνια.
Η Ελλάδα αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά ακόμη περισσότερο, τόσο εξαιτίας της εξάρτησης από τον τουρισμό όσο και λόγω της ζημιάς των πυρκαγιών.
Αύξηση χρέους και πυρκαγιές
Εν τω μεταξύ ανυπολόγιστο, και μάλιστα επιμηκυνόμενο σε μεσομακροπρόθεσμο βάθος χρόνου, είναι το κόστος των φετινών πυρκαγιών, το οποίο απειλεί πολλαπλώς την ελληνική οικονομία.
Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και ξεκινούν από τον εκτροχιασμό των δημόσιων οικονομικών και μια μακροχρόνια ζημιά στον τουρισμό και εκτείνονται μέχρι την πιθανή υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και κατ' επέκταση το ακριβότερο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, όταν μάλιστα η εξαγγελθείσα έκδοση "πράσινων ομολόγων" προοιωνίζεται έκρηξη του ήδη επικίνδυνα διογκωμένου δημόσιου χρέους.
Όλα αυτά έρχονται σε μια οικονομία καθημαγμένη μετά τις επί ενάμιση χρόνο παρενέργειες της πανδημίας.
Τεράστια είναι η ζημιά που υφίσταται ο πρωτογενής τομέας καθώς οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν σοβαρή απειλή για το εισόδημα χιλιάδων αγροτών, με συνέπειες και για τον κύκλο εργασιών του.
Μετάλλαξη Δέλτα και... lockdown
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάλυση της JP Morgan η οποία μετράει τις... ημέρες που απαιτείται για να νικηθεί η μετάλλαξη Δέλτα. Όπως τονίζεται, οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν επιβραδυνθεί σε όλη την Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα έχουν πέσει στο μισό σε σχέση με έναν μήνα πριν. Εκτιμά ότι η Ελλάδα χρειάζεται 192 ημέρες για να πιάσει το 80% των εμβολιασμών.
Σε γενικές γραμμές βλέπει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το φθινόπωρο στην Ευρώπη, που θα οδηγήσει στην επαναφορά κάποιων περιοριστικών μέτρων. Εκτιμά επίσης ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 5,1% φέτος και κατά 5,2% το 2022.
Συνεπώς, εάν τα πράγματα δεν κυλήσουν ομαλά και υπάρξει ανάγκη για κάποιου τύπου lockdown, τότε οι συνέπειες για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ μεγάλες.
Τουρισμός
Στον τουρισμό, εκτός από την άμεση οικονομική επίπτωση, η διαταραχή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών ρεύματος και νερού, η κακή ποιότητα του αέρα και το κλείσιμο των δρόμων είναι επίσης πιθανό να επηρεάσουν τον τουρισμό, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτό το γεγονός "πιστωτικά αρνητικό", ήτοι συνεπάγεται πιθανή υποβάθμιση με άνοδο του κόστους δανεισμού λόγω της μεγάλης εξάρτησης της ελληνικής οικονομίας από τον τουρισμό.
Οι εξελίξεις από τη μετάλλαξη Δέλτα ανάγουν εφεξής σε στοίχημα την παράταση της τουριστικής περιόδου μέχρι τον Οκτώβριο, κρίνοντας και την τελική έκβαση των σεναρίων για τη φετινή πορεία του τουρισμού.
Ακύρωση φοροελαφρύνσεων
Παράλληλα «παγώνουν» οι όποιες νέες φοροελαφρύνσεις έχουν μπει στο τραπέζι και ήταν προγραμματισμένο να ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Οκτωβρίου.
Τα όσα προβλέπονταν για αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού φόρου, των ασφαλιστικών εισφορών και μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες. Το σχέδιο παρεμβάσεων θα πρέπει να ενσωματώσει τα στοιχεία από τους κρίσιμους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου