Η κυβέρνηση επιστρέφει την εξωτερική πολιτική της χώρας στο … 1992! Με σχολιασμούς σαν κι αυτόν αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ τη συνεχή άρνηση του Μεγάρου Μαξίμου να δομήσει μια ισχυρή στρατηγική σχέση με την γειτονική Βόρεια Μακεδονία, βασισμένη στο... κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αυτή η στάση – εκτιμούν- οδήγησε στην υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα σε Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία για στρατιωτική συνεργασία. Τονίζουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν λειτούργησε με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας, αλλά με κριτήριο το πως θα «κρατήσει ήσυχο» τον Αντώνη Σαμαρά και όσους άλλους αντιδρούν στην εν λόγω συμφωνία.
Με το βλέμμα στο εσωτερικό της, η κυβέρνηση
Στην Κουμουνδούρου κάνουν εντελώς ανάποδη ανάγνωση των εξελίξεων από αυτή της κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν αρκετή για να αποτρέψει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Βόρειας Μακεδονίας.
Θεωρούν ότι βασικός υπεύθυνος για την εξέλιξη των πραγμάτων είναι η υποταγή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας στις διαφωνίες στο εσωτερικό της για το ζήτημα αυτό. Όπως αναφέρουν «για τα μάτια του Αντώνη Σαμαρά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να λειτουργήσει διστακτικά και δίχως αποφασιστικότητα ώστε να οικοδομήσει μια στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχική σχέση με την γειτονική χώρα, στην βάση των δεδομένων Συμφωνίας των Πρεσπών. Μια τέτοια στρατηγική επιλογή θα μπορούσε να αποτρέψει την εξέλιξη που τελικά υπήρξε. Προϋπόθεση γι αυτό όμως ήταν να τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας. Αυτό δεν έγινε, αντιθέτως η κυβερνητική απάθεια δημιούργησε διπλωματικο κενό το οποίο έσπευσε να καλύψει η τουρκική πλευρά.
Η προειδοποίηση Τσίπρα
Αξίζει να θυμίσουμε ότι για την ανάγκη της άμεσης προώθησης ολων των δράσεων που απορρέουν από την συμφωνία των Πρεσπών είχε πρόσφατα επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας, μετέχοντας στις αρχές Ιουλίου, στις εργασίες του Φέρουμ των Πρεσπών που έγινε στην Οχρίδα της Β.Μακεδονιας.
Όπως είχε επισημάνει τότε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δύο χώρες «το μεγάλο κλειδί για το μέλλον είναι η υλοποίηση της Συμφωνίας. Ο λαός της Βόρειας Μακεδονίας έχει κάνει πολύ μεγάλα – πρωτόγνωρα - βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση και είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις. Ξέρω ότι είναι δύσκολο. Αλλά είναι επίσης αναγκαίο:H υλοποίηση της Συμφωνίας πρέπει να συνεχιστεί πιστά».
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, είχε αναφερθεί σε πολέμιους της συμφωνίας που «ψάχνουν ευκαιρίες ώστε να μας βάλουν σε ένα φαύλο κύκλο αντιποίνων που θα ξηλώσει αυτά που χτίσαμε μέχρι τώρα», τονίζοντας πως «δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη αποφεύγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την εφαρμογή της Συμφωνίας για κάποια πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη». Είχε ζητήσει μάλιστα από την ελληνική κυβέρνηση να λειτουργήσει πιο ενεργά για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Δεν έχουν ψηφιστεί ακόμη οι 3 συμβάσεις με την Β. Μακεδονία
Ως αδιαμφισβήτητη απόδειξη για τους ισχυρισμούς του ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν έχουν ψηφιστεί στην Βουλή οι 3 συμβάσεις με την Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί στην Βουλή από το Φθινόπωρο του 2020. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία επίσημη εξήγηση για την καθυστέρηση αυτή. Υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι μια απλή τυπική διαδικασία που απλά δεν βρέθηκε επί σχεδόν 2 χρόνια στις κοινοβουλευτικές της προτεραιότητες.
Βεβαίως είναι …κοινό μυστικό ότι ο λόγος που οι συμβάσεις δεν έχουν ψηφιστεί είναι η διαφωνία που έχει εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που φέρεται μάλιστα να επηρεάζει σημαντικό αριθμό μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Ιδίως μάλιστα βουλευτές που προέρχονται από νομούς της Βόρειας Ελλαδας, και εκλέχθηκαν εξαιτίας της ρητορικής τους ενάντια στην Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι η ηγεσία της Ν.Δ αποφάσισε να μην ρισκάρει μία εσωτερική κρίση σε μία τέτοια ψηφοφορία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις τρείς αυτές συμβάσεις περιλαμβάνεται κα αυτή που προβλέπει ότι η φύλαξη του FIR της Βόρειας Μακεδονίας ανατίθεται στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν απαράδεκτο να υπονομεύεται λόγων των εσωτερικών προβλημάτων της Νέας Δημοκρατίας. Η ρύθμιση αυτή βεβαίως προβλέπεται στην Συμφωνία των Πρεσπών και εφαρμόζεται ήδη επί της ουσίας, όμως η έγκρισή της από το ελληνικό κοινοβούλιο θα αποτελούσε στοιχείο ενίσχυσής της, ενόψει μελλοντικών εξελίξεων.
Αδύναμη
Με βάση αυτή την ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύεται αδύναμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα τις χώρας. Σε μία περίοδο μάλιστα που οι ευρύτερες ανακατατάξεις που αναμένονται στην περιοχή μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν απαιτούν ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων της χώρας με τους βαλκάνιους γείτονες. Με αυτή την λογική στην Κουμουνδούρου αποτιμούν ως επιεικώς ανεπαρκή την δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί του ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί» τις εξελίξεις, εφόσον είχε και έχει την δυνατότητα να εκμεταλλευθεί πλήρως την παρακαταθήκη της Συμφωνίας των Πρεσπών...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου