Το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση έγινε πραγματικότητα. Η χώρα βρέθηκε σε πύρινο κλοιό επί μέρες και ο κρατικός μηχανισμός παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί “καλής αντιπυρικής προετοιμασίας”, ξεγυμνώθηκε... υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών.
“Αντιμετωπίζουμε την τέλεια καταιγίδα. Δίνουμε υπεράνθρωπη μάχη με κάθε διαθέσιμο μέσο και προτεραιότητα μας είναι να μην έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών και κρίσιμων υποδομών. Έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας” εξηγούσε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή μη κρύβοντας την ανησυχία για τα μελλούμενα με την ένταση των ανέμων να αναμένεται να ενισχυθεί από σήμερα και να επίκειται νεο κύμα καύσωνα από εβδομάδα.
Η κρισιμότητα των στιγμών σε Εύβοια και Ηλεία καθώς και η αναζωπύρωση στα καμένα της Βαρυμπόμπης, που οδήγησε σε νέα πύρινη κόλαση, επέβαλε το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν θα μπορούσε να μείνει άλλο εκτός του κάδρου της δημοσιότητας. Όχι μόνο για να ενημερώσει την κοινή γνώμη αλλά κυρίως να κατευνάσει την οργή πυρόπληκτων και μη πολιτών βάζοντας τον αστερίσκο ότι μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών θα γίνει και αυτοκριτική.
“Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα” υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα του.
Αναπόφευκτα στο στόχαστρο μπαίνουν ο Υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, οι οποίοι θα κληθούν να κάνουν “ταμείο” των χειρισμών και των αποφάσεων τους με το ελαφρυντικό των ακραίων καταστάσεων που εν πολλοίς ευθύνονται στην κλιματική αλλαγή. Ελαφρυντικό που εν μέρει αναγνωρίζεται από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου αλλά είναι σαφές επίσης ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι ολέθριο με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα και περιουσίες κατεστραμμένες.
Έξι περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, τέθηκαν σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μέσα στη νύχτα, που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση. Εκεί θα βρίσκονται δυνάμεις του στρατού να περιπολούν. Ως την Δευτέρα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Μάλιστα προβλέπονται πρόστιμα που κλιμακώνονται από 1.000 ευρώ έως τις 10.000 ευρώ.
Στην Αττική, δεν θα επιτρέπεται η πρόσβαση στον Λυκαβηττό, τον Εθνικό Κήπο, το Πεδίον του Άρεως, τον Λόφο του Φιλοπάππου, το Άλσος Συγγρού, το Αττικό Άλσος, το Πάρκο Τρίτση, τον λόφο Φινόπουλου, ενώ είναι κλειστή και η πρόσβαση από όλες τις εισόδους προς τους πρόποδες του Υμηττού...
Στεφανία Μουρελάτου
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου