Σάρκα και οστά παίρνει το σχέδιο της κυβέρνησης για υποβάθμιση των δημόσιων δομών Υγείας, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Με όχημα την αναστολή των μη εμβολιασμένων υγειονομικών και τη μη ουσιαστική στήριξη των μονάδων Υγείας, η κυβέρνηση βάζει από την πίσω πόρτα τους κλινικάρχες, καθώς τα... κενά που δημιουργούνται από την υποχρεωτική αργία δεν μπορούν να καλυφθούν από το υπάρχον εμβολιασμένο προσωπικό.
Σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», που αποκάλυψε το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Kontra, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ παραδέχεται ότι δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα επικουρικού προσωπικού στην Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να εξαντληθεί το μέτρο της εσωτερικής μετακίνησης προσωπικού και συγχώνευσης τμημάτων και κλινικών. Τέλος, αναφέρει ότι πρέπει να προχωρήσουν προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου. Το συγκεκριμένο σημείο αφορά τις τρίμηνες συμβάσεις, για τις οποίες ωστόσο δεν θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ. Κι αυτό γιατί κανένας γιατρός δεν θα θέσει την υγεία του σε κίνδυνο για τόσο λίγο χρονικό διάστημα και με τους μισθούς που επικρατούν.
Όπως τονίζει το έγγραφο της διοίκησης του «Έλενα Βενιζέλου», θα πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση του επιχειρησιακού σχεδίου για τις Διευθύνσεις και τους Τομείς / Τμήματα που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας ενόψει εφαρμογής του μέτρου της αναστολής εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Επίσης θα πρέπει να εξειδικευτούν τα μέτρα της εσωτερικής μετακίνησης και της συγχώνευσης κλινικών / τμημάτων. Το σχέδιο θα πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι σήμερα στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου, ώστε να μπει στην τελική εφαρμογή το σχέδιο των συγχωνεύσεων και των μετακινήσεων.
Βλέπουμε λοιπόν ότι αφενός τα νοσοκομεία δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για τα κενά που θα δημιουργηθούν. Κενά που ήξερε η κυβέρνηση ότι θα προκύψουν μετά τη νομοθέτηση της υποχρεωτικότητας και δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Όπως δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και ενάμιση χρόνο πανδημίας. Αφετέρου, οι ελλείψεις -που πλέον οι ίδιες οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων παραδέχονται ότι υπάρχουν- στρώνουν τον δρόμο του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, τα κυβερνητικά στελέχη και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το κρύβουν ότι θέλουν αυτή την εξέλιξη.
Στον Ευαγγελισμό ασθενείς από την Πολυκλινική
Πάντως, τα προβλήματα δεν περιορίζονται μόνο στο «Έλενα Βενιζέλου», καθώς στο έγγραφο της διοίκησης τονίζεται ότι «αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλα τα νοσοκομεία, και τα διασυνδεόμενα». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, σοβαρές συνέπειες αναμένεται να έχουν και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας που εξυπηρετούνται στην Πολυκλινική.
Η αργία των μη εμβολιασμένων υγειονομικών σε συνδυασμό με τη μη αντικατάστασή τους έχει ως αποτέλεσμα το συγκεκριμένο τμήμα του νοσοκομείου να κλείσει και οι ασθενείς να εξυπηρετούνται από το διασυνδεόμενο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Προφανώς με πολλές ώρες αναμονής και σε κοινούς θαλάμους με τη λοιπή νοσηρότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.
Παράθυρο ιδιωτικοποιήσεων
Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προϊδέασε για τις ιδιωτικοποιήσεις στο ΕΣΥ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο όσοι τεθούν σε αναστολή να μην επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ακόμα κι αν εμβολιαστούν στο μέλλον.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα γίνει αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό των νοσοκομείων με νέο ανθρώπινο δυναμικό και πρόσληψη νέου προσωπικού, καθώς και συμβολή και από τον ιδιωτικό τομέα για διοικητικές υπηρεσίες για όσο χρειαστεί. Αυτό, όπως σημείωσε, θέτει εν αμφιβόλω την επιστροφή όσων τεθούν σε αναστολή εργασίας, καθώς δεν είναι βέβαιο -ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις, «δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ έως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».
Φορτώνουν οι ΜΕΘ
Την ίδια ώρα, μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα, το «Σωτηρία» είναι πλήρες. Υπάρχουν μόνο δύο κρεβάτια κενά και οι κλίνες για τους ασθενείς με άλλα νοσήματα λιγοστεύουν.
Παράλληλα, όπως τόνισε ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, «δεν έχω ξαναδεί πνευμονίες κατακαλόκαιρο», προσθέτοντας ότι «αυτή τη φορά η νόσος προχωράει πιο γρήγορα».
Αντώνης Ραυτόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.