19.8.21

Το παράδοξο των καναλιών...


Θανάσης Καρτερός

«Μόνο όταν έρχονται τα κανάλια, έρχονται τα αεροπλάνα» είπε μια αγανακτισμένη γυναίκα σε ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ για τη νέα καταστροφή στα Βίλια. Αν είχε δίκιο, ή όχι, θα μας ενημερώσει κάποια στιγμή ο έγκυρος κύριος Κολοκούρης.

Αλλά θα μπορούσε να είναι και ανάποδη η... διαπίστωση: Μόνο όταν έρχονται τα αεροπλάνα, καταφτάνουν τα κανάλια.  Ή, για να είμαστε δίκαιοι, τα γνωστά για την αντικειμενικότητά τους ακόμα και στη φωτιά κανάλια. Γιατί όλοι ζούμε αυτές τις μέρες το εξής παράδοξο: οι καμένοι να μην βλέπουν αεροπλάνα κι αυτά να εμφανίζονται στις οθόνες του Αλαφούζου, στα παράθυρα του Μαρινάκη, στα πλάνα του Κυριακού και στις σεκάνς του Βαρδινογιάννη. Να τα!

Το παράδοξο των καναλιών, όμως, δεν αφορά μόνο αεροπλάνα και ελικόπτερα. Αφορά επίσης και την παρουσία και τον συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Εκεί που η κυρία από τα Βίλια, και γενικώς οι πυρόπληκτοι, φωνάζουν ότι δεν βλέπουν πυροσβέστες, αλλά αστυνομικούς, τα κανάλια βλέπουν και πυροσβέστες, και συντονισμό, και σχέδιο, και στρατηγική, και επιτελική παρέμβαση. 

Βλέπουν επίσης άνεμο εκεί που δεν υπάρχει, ενώ από αυτά μάθαμε τη μεγάλη σημασία που έχει το μικροκλίμα που παράγει η φωτιά ή το θερμικό φορτίο, που εξηγούν πλήρως τη διαπίστωση η οποία μας έχει κάνει τη ζωή αφόρητη αυτές τις μέρες: μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά. Δικαιολογημένα.

Και, τέλος, το παράδοξο των καναλιών παίρνει διαστάσεις σχεδόν θαύματος όταν πρόκειται για τον Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Τον εμφανίζουν, τον εξαφανίζουν, τον καλλωπίζουν, τον αλλάζουν με ένα κλικ.  Όταν βγάζει σέλφι στις παραλίες ενώ ο κόσμος καίγεται, τον εξαφανίζουν.  Όταν μιλάει με πιλότους πυροσβεστικών, τσουπ, τον εμφανίζουν.  

Όταν χαμογελάει εν μέσω δράματος, εξαφανίζουν το χαμόγελο και εμφανίζουν θλίψη, ενσυναίσθηση, έως και πένθος.  Όταν χάνεται και δεν τολμάει να εμφανιστεί πουθενά τον εμφανίζουν στο Μαξίμου να απεργάζεται σχέδια κατάσβεσης και αποκατάστασης. Ούτε η αγία Αθανασία του Αιγάλεω τέτοια θαύματα.

Αυτά με τα κανάλια, τις φωτιές και τον Μητσοτάκη.  Έτσι που δεν φαίνεται παράλογο αυτό που επιτελής τής τηλεόρασης, αυτουργός θαυμάτων κατόπιν άνωθεν εντολών, αναφώνησε στο κοντρόλ κάποια στιγμή αγανακτισμένος: «Με τον Τσίπρα, φτύσε. Με τον Κυριάκο, γλείψε. Μείναμε από σάλιο, γαμώ το...»...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: