Σε ορισμένα γραφεία δεν λειτουργεί καθόλου κλιματισμός και οι εργαζόμενοι προσπαθούν μάταια να βελτιώσουν την κατάσταση με ατομικούς ανεμιστήρες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα επιδαπέδια κλιματιστικά δεν επαρκούν για τα τετραγωνικά του χώρου. Και σε κάποια γραφεία δεν υπάρχει εξαερισμός.
Φαίνεται πως μόνο το αυτί του... υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη δεν ιδρώνει στο κτίριο Κεράνη όπου μετακόμισαν εσπευσμένα στα τέλη Δεκεμβρίου όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου, χωρίς να έχει προηγηθεί ή να έχει υπάρξει από τότε μέριμνα για επαρκή κλιματισμό, όπως σημειώνει σε επιστολή προς τον υπουργό και την υπηρεσιακή γραμματέα ο Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου στις 12 Αυγούστου.
«Δεν υπάρχει καμία μελέτη και πρόνοια για την ορθή λειτουργία του κλιματισμού, με δεδομένο τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό ατόμων που εργάζεται στο κτίριο, παρά το γεγονός ότι από πλευράς μας το έχουμε θίξει με όλους τους τρόπους και σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες που έχουν περάσει από το υπουργείο έως σήμερα», σημειώνει ο σύλλογος.
Εκκενώσεις ορόφων
Ο σύλλογος επικαλείται ειδική υγειονομική έκθεση πραγματογνώμονα που πραγματοποίησε μετρήσεις τον Μάιο και ο οποίος συνιστούσε να μην υπερβαίνει τους 20 βαθμούς η θερμοκρασία, προκειμένου να μην αεριοποιούνται τυχόν μολυσμένα με κορονοϊό σταγονίδια. «Διαπιστώνεται μεγάλο και άμεσο πρόβλημα επισφάλειας της υγείας των εργαζομένων στο κτίριο», σημειώνει ο σύλλογος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις ημέρες αιχμής του μεγάλου καύσωνα στις αρχές Αυγούστου, εκκενώθηκε ο έκτος όροφος του κτιρίου λόγω της αφόρητης ζέστης. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφτεί το υπουργείο συνεργείο για τη συντήρηση και την αποκατάσταση των κλιματιστικών, το οποίο όμως δεν κατάφερε να λύσει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα, καθώς φαίνεται πως το σύστημα είναι παλιό και απαιτείται η εγκατάσταση νέων κλιματιστικών, για τα οποία δεν έχει υπάρξει πρόνοια.
Μετά την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της ολιγωρίας, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλία. «Επειτα από διαμαρτυρίες μελών μας και δεδομένου ότι όλοι βιώνουμε αφόρητες συνθήκες ζέστης σε ένα “νέο και βιοκλιματικό κτίριο” που θα έπρεπε όλα να λειτουργούν άψογα, κάναμε επιτόπιες επισκέψεις σε όλα τα γραφεία των υπαλλήλων και παρατηρήσαμε ότι η λειτουργία του κλιματισμού είναι εντελώς προβληματική στην πλειονότητα των γραφείων του κτιρίου», σημειώνει ο σύλλογος στην επιστολή του.
Τα αποτελέσματα, ενδεικτικά και αποκαρδιωτικά: στο ισόγειο, στην υποδοχή του τμήματος Επενδυτών Τρίτων Χωρών, όπου βγαίνουν οι χρυσές βίζες για τους μεγαλοεπενδυτές στην αγορά ακινήτων, το μόνο τμήμα που είχε επισκεφτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο την άνοιξη, δεν λειτουργεί κλιματισμός.
Το ίδιο και στα γραφεία 320 (3ος όροφος), 5, 6, 7, 8, 9, 65, 72α και 72β (4ος όροφος) και ΣΤ6 (6ος όροφος). Στο γραφείο 64 η ψύξη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, στα γραφεία 12, 14, 15, 17, 61, 62 η απόδοση είναι τελείως ανεπαρκής, ενώ στη Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης (2ος όροφος) η θερμοκρασία είναι 15 βαθμοί τον χειμώνα και το καλοκαίρι η ζέστη επιφέρει δύσπνοια και ζαλάδα.
Εγκαταλειμμένοι στο έλεος του καύσωνα
Η απουσία ή δυσλειτουργία κλιματιστικών στο κτίριο Κεράνη δεν είναι το μοναδικό δείγμα έλλειψης μέριμνας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού.
Οπως έγινε γνωστό από την εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής του γενικού γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη για την αντιμετώπιση του καύσωνα στις προσφυγικές δομές, εκατοντάδες πρόσφυγες μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, τελείως ακατάλληλα για τον καύσωνα, στα ΚΥΤ Λέσβου και Σάμου και στη δομή του Ελαιώνα, ενώ σε δομές όπως της Σιντικής Σερρών και του Κουτσόχερου Λάρισας δεν υπάρχουν σκιερά μέρη.
Αλλά και στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Αττικής, στην Κατεχάκη, όπου περιμένουν ώρες στο προαύλιο να κληθούν για συνέντευξη ασύλου ή για άλλες διατυπώσεις εκατοντάδες πρόσφυγες, δικηγόροι, διερμηνείς και κοινωνικοί λειτουργοί, ο ένας ψύκτης δεν λειτουργεί και ο άλλος δεν έχει ποτήρια και το φίλτρο του δεν έχει αλλαχθεί περισσότερο από έναν χρόνο, ενώ δεν υπάρχει κυλικείο.
«Δεν βρισκόμασταν στο ερειπωμένο από βομβαρδισμούς Χαλέπι στη Συρία, ούτε στη ρημαγμένη από εμφυλίους Καμπούλ του Αφγανιστάν, δεν κινδυνεύαμε ως άμαχοι ή μέλη ανθρωπιστικής οργάνωσης από ένοπλες ομάδες σε έρημο της Υεμένης, μέρη που θα δικαιολογούσαν μια τέτοια ακραία κατάσταση έλλειψης», σημείωνε ο δικηγόρος Σπύρος Κουλοχέρης, που αποκάλυπτε την κατάσταση στην Κατεχάκη σε άρθρο του στην «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου («Το κέντρο μας: ο άνθρωπος – Ενα σχόλιο για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Δράσης», 13-15/8/2021).
Δημήτρης Αγγελίδης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου