Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να διαφοροποιήσει όσα γνωρίζουμε σχετικά με τα επίπεδα ιικού φορτίου μεταξύ των εμβολιασμένων κατά της νόσου Covid-19 και των ανεμβολίαστων ατόμων. Παράλληλα, δείχνει ότι...η επίτευξη τείχους ανοσίας στο γενικό πληθυσμό είναι μάλλον ακατόρθωτη, τουλάχιστον σε αυτή τη χρονική συγκυρία που κυριαρχεί το στέλεχος «Δέλτα».
Σύμφωνα με την έρευνα –που μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό– οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες μπορούν να έχουν ανάλογα επίπεδα ιιού φορτίου με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εάν μολυνθούν με την παραλλαγή «Δέλτα». Η έρευνα αυτή στηρίζεται σε ανάλυση μιας μεγάλης βάσης δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε πως τα εμβόλια κατά της νόσου Covid εξακολουθούν να προσφέρουν σημαντική προστασία από νοσηλείες και θάνατο. Η παρούσα έρευνα καταδεικνύει ότι αν και ο πλήρης εμβολιασμός σημαίνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος, εντούτοις εάν ένα άτομο μολυνθεί από τη «Δ», τότε μπορεί να μεταφέρει παρόμοια επίπεδα ιού με τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επιπτώσεις του παραπάνω όσον αφορά στη μετάδοση του ιού, παραμένουν ακόμα ασαφείς. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει μειωθεί έναντι της «Δ», σε σύγκριση με την παραλλαγή «Α».
Η μελέτη -που διεξήχθη από ερευνητές της Οξφόρδης σε συνεργασία με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών και το Υπουργείο Υγείας της Βρετανίας-συνέκρινε τα αποτελέσματα από περίπου 2,6 εκατ. ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα που ελήφθησαν από περισσότερους από 384.500 ενήλικες μεταξύ Δεκεμβρίου του 2020 και μέσα Μαΐου του 2021, και περισσότερα από 811.600 αποτελέσματα διαγνωστικών ελέγχων από 358.983 ενήλικες, από τα μέσα Μαΐου έως την 1η Αυγούστου 2021.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου