21.8.21

Το πρόβλημα του ανασχηματισμού...


Το πόσο σημαντικός είναι ένας ανασχηματισμός κυβέρνησης εξαρτάται πάντοτε από το εύρος του και την επιλογή των προσώπων που δίνουν το πολιτικό στίγμα. Με δεδομένο ότι πρόκειται για προνομία του εκάστοτε πρωθυπουργού, ο ανασχηματισμός αντανακλά όχι μόνο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται, αλλά κυρίως τα όρια και τις δυσκολίες του επικεφαλής της... κυβέρνησης στο κόμμα του και στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση και με μια φράση, ο ανασχηματισμός εξαρτάται πάντοτε από τα προβλήματα που πάει να λύσει και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει.

Ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη –που ενδέχεται να γίνει τις επόμενες ημέρες και το αργότερο μέχρι τη ΔΕΘ– προκύπτει από πολλές αιτίες και προβλήματα κι έχει πολλά εμπόδια να ξεπεράσει. Την αναγκαιότητά του υπογράμμισαν οι καταστροφικές πυρκαγιές, που υποχρεώνουν τον σημερινό πρωθυπουργό να δώσει δείγματα γραφής ότι αντιλαμβάνεται –όχι μόνο στα λόγια– την ύπαρξη ευθυνών τις οποίες πρέπει να αποδώσει.

Εντούτοις, και οι πυρκαγιές να μην υπήρχαν, ένα ουσιαστικό φρεσκάρισμα στην κυβέρνηση κρινόταν, από πολλούς, επιβεβλημένο ύστερα από δεκαοχτώ μήνες πανδημίας και περιοριστικών μέτρων σε όλα τα επίπεδα.

Σύμφωνα με τους καλώς γνωρίζοντες τα πράγματα στο μέγαρο Μαξίμου, η σημερινή κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αποστολή της και τη δυναμική της. Με το νομοθετικό έργο της έχει στρίψει για τα καλά το τιμόνι της χώρας σε συντηρητική κατεύθυνση είτε αυτό αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα (άσυλο, συγκεντρώσεις, συνδικαλιστικό κίνημα) είτε αφορά άλλα ζητήματα της κοινωνικής ζωής, όπως αυτό της παιδείας.

Παράλληλα, λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, ήταν μια κυβέρνηση λίγο-πολύ κλειστής κοινωνίας. Κατά συνέπεια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που την θεωρούν μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, η οποία πρέπει να δώσει τη θέση της σε κάτι πιο ομαλό.

Το πρόβλημα, επομένως, για τον Κυρ. Μητσοτάκη είναι να φτιάξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, μια νέα σχέση με την κοινωνία, που θα συμβολίζει την επόμενη ημέρα της συντηρητικής ανασυγκρότησης στην πράξη αλλά και την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, με την ανασυγκρότηση της οικονομίας και των κοινωνικών σχέσεων.

Αυτό είναι το πρόβλημα. Τη λύση θα την δούμε σύντομα. Αλλά αν είναι ίδια με αυτόν που θα τη δώσει, θα μοιάζει μάλλον με ανακύκλωση...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: