20.8.21

Ο πνιγμένος και τα μαλλιά του...


Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, χθες, αναγνώρισε ότι υπάρχουν ευθύνες και λάθη στο ζήτημα των πυρκαγιών, αλλά απέφυγε να τα προσδιορίσει, όπως άλλωστε έκανε κι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη εβδομάδα. Ως δικαιολογία για να ξεφύγει από τις επίμονες ερωτήσεις των... δημοσιογράφων ο κ. Οικονόμου επικαλέστηκε το γνωστό: «Τώρα είναι η ώρα της μάχης».

Η αλήθεια βεβαίως για το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να προσδιορίσει τα λάθη και να επιμερίσει τις ευθύνες οφείλεται στο ότι δεν έχει ακόμα καταλήξει πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα και τους ανθρώπους αλλά και στο ότι δεν γνωρίζει τι θα της ξημερώσει. Η ζημιά έχει γίνει.

Γνωρίζουν και το πώς και το γιατί, αλλά πρέπει να το χειριστούν με τρόπο ώστε να μη δημιουργήσουν μεγαλύτερο πλήγμα στις τάξεις τους. Επιπλέον, δεν μπορούν να ξέρουν ότι δεν θα προκύψει μια νέα πυρκαγιά, κάπου στη χώρα, που θα τινάξει στον αέρα οποιαδήποτε πρωτοβουλία τους για δήθεν αλλαγή της κατάστασης.

Το πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη και τους άμεσους συνεργάτες του δεν είναι απλό. Και για να λέμε την αλήθεια, δεν θα ήταν απλό για οποιονδήποτε βρισκόταν σε τόσο δεινή θέση, δηλαδή στη θέση του σημερινού πρωθυπουργού. Πλησιάζει το πρόβλημα του τετραγωνισμού του κύκλου.

Για μια μικρή πλευρά αυτού του προβλήματος η λύση φαίνεται πως έχει ήδη βρεθεί. Η απομάκρυνση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη φαίνεται πως έχει αποφασιστεί, καθώς χθες ο κ. Οικονόμου αρνήθηκε επιδεικτικά να τον στηρίξει και να τον καλύψει. Αλλά ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν φτάνει ούτε στο ελάχιστο. Με τον κ. Χρυσοχοΐδη δεν τετραγωνίζεις τον κύκλο. Το πολύ πολύ να κυκλώσεις κανένα τετράγωνο.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του να καταλήξει σε αποφάσεις. Κι όλα δείχνουν πως θα τις έχει πάρει πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ.

Ενας ευρύς ανασχηματισμός μοιάζει αναγκαίος για να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση κάνει μια νέα αρχή, να πέσουν στα μαλακά εκείνοι που θα κριθούν υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πυρκαγιών αλλά και να μετριαστούν οι δυσαρέσκειες. Δεν μοιάζει ευφυές, αλλά ο πνιγμένος απ’ τα μαλλιά του πιάνεται...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: