19.8.21

Τα σύνορα πάνω από την ανθρώπινη ζωή...


Στάση αναμονής κρατάει η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στο πιθανό νέο κύμα προσφύγων που εγκαταλείπουν τη χώρα για να σώσουν τη ζωή τους, περιμένοντας να δει τι κινήσεις θα γίνουν στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα και το πώς η Ευρώπη ‒η οποία ως γνωστόν πιάστηκε στον ύπνο, εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, από την επέλαση των... Ταλιμπάν‒ θα διαχειριστεί την κατάσταση που παραμένει ρευστή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποιήθηκε μια πρώτη συζήτηση για την αποτίμηση των γεωπολιτικών δεδομένων. Ως βασική προτεραιότητα τέθηκε ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις (τον συντονισμό όλων των ενεργειών πραγματοποιεί το υπουργείο Εξωτερικών), ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί σαφές ότι το ζήτημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο των χωρών πρώτης υποδοχής προσφύγων, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να δηλώνουν ότι το θέμα ξεπερνάει κατά πολύ τη χώρα μας.

Αυτό όμως που έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο από τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να κινείται στη σκληρή γραμμή της αποτροπής των κατατρεγμένων ανθρώπων, αντί για αυτήν της προστασίας τους που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο. Είναι χαρακτηριστική η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία λέει ότι «συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα».

Επιπλέον, ως γνωστόν, στο μέγαρο Μαξίμου δεν θεωρούν ότι οι προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν θα φτάσουν προς την Ευρώπη άμεσα, αλλά τους απασχολεί έντονα ο ρόλος της Τουρκίας, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν ότι «μπορεί να βρει την ευκαιρία να ανοίξει την κάνουλα των ροών», ενώ η ελληνική κυβέρνηση επιμένει να ρίχνει την ευθύνη για την υποδοχή και προστασία των προσφύγων στην Τουρκία. Χαρακτηριστική η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη ότι «η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Τουρκία» για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών αλλά να το κάνει «ανταποδοτικά», δηλαδή ότι «πρέπει από κει και πέρα και η ίδια η Τουρκία να συμβάλει αποφασιστικά στη διακοπή των ροών προς την Ευρώπη». Παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει και στην αμφιλεγόμενη κίνησή της να βαφτίσει την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για τους Αφγανούς, με την οποία η Ελλάδα δεν εξετάζει τα αιτήματα ασύλου των Αφγανών, αλλά τους απελαύνει στην Τουρκία.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ έλαβαν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, καθώς επίσης ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος...

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: