«Οι μεταρρυθμίσεις που φέραμε στην Παιδεία ωφελούν πάνω από όλα τους μαθητές: οι νέοι μας πλέον έχουν επιλογές και προοπτική. Οι σπουδές τους έχουν αντίκρισμα στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας», Νίκη Κεραμέως, 27/8/21
Η υπουργός πανηγυρίζει με 40.000 μαθητές εκτός... ΑΕΙ, από τους 103.000 που έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, με 16 σχολές με 0 εισαχθέντες, 18 σχολές με 1 εισαχθέντα, 5 σχολές με 2 εισαχθέντες, 6 σχολές με 3 εισαχθέντες, 4 σχολές με 4 εισαχθέντες, 7 σχολές με 5 εισαχθέντες, 4 σχολές με 6 εισαχθέντες, 2 σχολές με 7 εισαχθέντες, 3 σχολές με 8 εισαχθέντες, 3 σχολές με 9 εισαχθέντες και... 1 ένα ταξίδι «εγκατάστασης» στη Νέα Υόρκη.
Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα δυσκολευτούν λιγάκι να διαχειριστούν τους συμβολισμούς στην πολιτική ιστορία του τόπου, που γράφει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Με χιλιάδες παιδιά να μένουν εκτός ΑΕΙ γιατί η χειρότερη διοίκηση του ΥΠΑΙΘ άλλαξε με ελεεινές προθέσεις και εν μέσω πανδημίας, τον τρόπο εισαγωγής και όχι επειδή δεν έγραψαν. Με 68 σχολές να έχουν από 0 μέχρι 9 νεοεισαχθέντες φοιτητές ενώ ήδη φυτοζωούν από την ανεπαρκή χρηματοδότηση, με τις ιδιωτικές σχολές να τρίβουν τα χέρια τους για τους χιλιάδες πελάτες - δώρο του Υπουργείου και τον πρωθυπουργό να φεύγει... τετραήμερο στη Νέα Υόρκη για να «εγκαταστήσει» την κόρη του στο Γέιλ, η σύμπτωση (;) μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Στις 20/7/21 γράφαμε στο 2020mag.gr: «Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η Νίκη Κεραμέως θριαμβολογούσε για την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, αγνοώντας τις έντονες αντιδράσεις από τον εκπαιδευτικό κόσμο. Σήμερα μόλις τρεις μήνες μετά και με πάνω από 20.000 -ακόμα και άριστους- υποψήφιους εκτός Πανεπιστημίων, με τα νέα δεδομένα ήδη υποψήφιοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε Πανεπιστήμια εκτός Ελλάδας, ενώ οι περισσότεροι στρέφονται -αναγκαστικά- εκεί που τους προόριζε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Να γίνουν δηλαδή πελάτες κολεγίων και ιδιωτικών ΙΕΚ. Ταυτόχρονα, περίπου 17 από τα 24 ΑΕΙ της χώρας μένουν με ελάχιστο αριθμό φοιτητών, με κάποια από αυτά να απειλούνται με κλείσιμο, κάτι που θα είναι βαρύ πλήγμα στις τοπικές κοινωνίες».
«Αθηνά Νο2» το κόλπο είναι παλιό και έχει όνομα
Τα σημερινά νούμερα είναι συγκλονιστικά, καθώς όχι μόνο επαλήθευσαν τα πιο δυσοίωνα σενάρια, αλλά τα ξεπέρασαν. Οι αναμενόμενες 79.000 θέσεις εισακτέων έπεσαν στις 63.000. Σημαίνει ότι 16.000 θέσεις έμειναν κενές, δηλαδή δεκάδες τμήματα έμειναν χωρίς φοιτητές. Οι υποψήφιοι ήταν 103.000, εισήχθησαν σε ΑΕΙ και στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές οι 63.000. Τα 2/5 του συνόλου, 40.000 υποψήφιοι, έμειναν εκτός.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που έφερε την απογείωση των βάσεων και ο τεράστιος αριθμός εκείνων που έμειναν εκτός Πανεπιστημίου, σηματοδοτούν την αρχή της ιδιωτικοποίησης της παιδείας που έχει όνομα και έρχεται από παλιά. Το σχέδιο περικοπής τμημάτων των ΑΕΙ «Αθηνά Νο2» αλλά και η μέθοδος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια με βάση συναρτώμενη από τον μέσο όρο της πανελλαδικής επίδοσης όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας ήδη δύο χρόνια πριν. Το σχέδιο που αφορά τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, αποτυπώθηκε σε νόμο, υλοποιείται και αρχικά στοχεύει τη σταδιακή αποψίλωση όλων των τμημάτων των περιφερειακών Πανεπιστημίων.
Η πανδημία και η οικονομική κρίση αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό. Η απίστευτη μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια μέσω της θέσπισης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής πριμοδότησε με 40.0000 υποψήφιους πελάτες την ιδιωτική εκπαίδευση.
Μπορεί, το σύνολο -σχεδόν- της εκπαιδευτικής κοινότητας να έκρινε την Ελάχιστη Βάση ως άκρως αντιπαιδαγωγικό μέτρο που θα έχει αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να βρεθούν εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές κυρίως από τις φτωχές, λαϊκές οικογένειες. Αλλά οι αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ως μεταρρύθμιση κάτω από τον τίτλο: «To νέο αναβαθμισμένο σχολείο του αύριο ξεκινά σήμερα» συνεχίζουν και μάλιστα ανεμπόδιστα.
Κλείσιμο περιφερειακών τμημάτων
Η θεσμοθέτηση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θίγει τα περιφερειακά πανεπιστήμια, που λόγω οικονομικών και πληθυσμιακών ιδιαιτεροτήτων, δεν προσελκύουν πολλούς φοιτητές με υψηλές βαθμολογίες στις πανελλήνιες εξετάσεις. Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, με συνέπεια να απειλείται άμεσα η δυναμική και η προοπτική πολλών τμημάτων που προσφέρουν σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Τα 68 τμήματα ΑΕΙ που έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών και φοιτητριών ή και κανέναν πρωτοετή, θα συρθούν στον «φακό» της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία αναμένεται σύντομα να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας.
Ημερήσια ΕΠΑΛ και Εσπερινά Λύκεια (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ)
Οι κοινοί συντελεστές στην ΕΒΕ (για υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) ανά τμήμα θα έπληξαν και τους αποφοίτους ΕΠΑΛ, οι οποίοι έχουν παράλληλο σύστημα εισαγωγής, με δικές τους βάσεις και αριθμό θέσεων, άρα μειώθηκε και σε αυτούς ο αριθμός των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι κοινές βάσεις Ημερησίων και Εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ αντίστοιχα) απέκλεισαν τους αποφοίτους Εσπερινών Λυκείων (που έχουν δικές τους θέσεις και άλλες βάσεις), που είναι εργαζόμενοι με πολλές δυσκολίες και αποζητούν μια ευκαιρία στη ζωή τους.
Ιδιωτική εκπαίδευση
Η ασύδοτη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων ξεκίνησε ήδη. Οι εκκλήσεις του κλάδου των εκπαιδευτικών «για την εξέταση των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων για την κτήση προαγωγικών και απολυτήριων τίτλων, ιδίως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, υπό δημόσιο έλεγχο (όπως συνέβαινε και πριν το 2000) για να περιοριστούν τα φαινόμενα έκδοσης ψεύτικων «άριστα» που πριμοδοτούνται με τη μέγιστη μοριοδότηση σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και θα προσμετρώνται στο μέλλον για το βαθμό των πανελλαδικών εξετάσεων», φυσικά δεν εισακούστηκε.
Φροντιστήρια
Η δημιουργία «κύματος» υποψηφίων που λόγω της αποτυχίας τους αναζητούν στις μεγάλες αλυσίδες φροντιστηρίων προετοιμασία ώστε να ξαναπεράσουν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών την επόμενη χρονιά, είναι ενδεικτική. Το καλοκαίρι του 2022, όμως, η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο απαιτητική καθώς στην ΕΒΕ θα προστεθεί και η μείωση των επιλογών των υποψηφίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο τους μόνο στο 10% των τμημάτων ανά επιστημονικό πεδίο (και 20% στα Επαγγελματικά Λύκεια).
Αυλαία λοιπόν για τις Πανελλαδικές του 2021 με εκκωφαντικό κρότο και ημέρα χαράς για τους ιδιοκτήτες κολεγίων...
ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
2020mag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.