18.8.21

ΣΥΡΙΖΑ: Επιτελικό κράτος υπό διάλυση, πράξη 2η...


Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει διδαχθεί τίποτε από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Βόρεια Αττική, Εύβοια και Ηλεία, έτσι και στις πρόσφατες φωτιές στην Αττική το περίφημο «επιτελικό κράτος» επέδειξε ολιγωρία και ανικανότητα. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι η απουσία υποδομών, κονδυλίων, σχεδιασμού αλλά κυρίως διαχειριστικής ικανότητας από την... πλευρά της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στο να καταστραφούν πάνω από 1.000.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων αυτό το καλοκαίρι.

Ως χαρακτηριστικό δείγμα ανοργανωσιάς και πλήρους απουσίας επιτελικού ελέγχου θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ότι ενώ μαίνονταν οι φωτιές στα Βίλια και την Κερατέα το πυροσβεστικό σκάφος τύπου Beriev που είχε επι-νοικιαστεί από την Ρωσία, δεν μπόρεσε να συνδράμει. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» αυτό οφείλονταν στο ότι δεν υπήρξε μέριμνα για επέκταση της σχετική σύμβασης. Έτσι για τυπικούς λόγους δεν συμμετείχε στην κατάσβεση το θηριώδες ρωσικό πυροσβεστικό.

Για το ζήτημα αυτό απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, σημειώνοντας ότι «εγείρονται, λοιπόν, πολλά θέματα πολιτικής ευθύνης και αναποτελεσματικότητας του επιτελικού κράτους αν οι απλές γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις τυπικές συμβατικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου προκειμένου να μην μειωθούν περαιτέρω τα ελάχιστα εναέρια μέσα που επιχειρούν». 
Τόνισε πως «η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττικη δεν επιχείρησε το Βeriev και γιατί καθυστέρησαν να συνδράμουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα». Η απάντηση που δόθηκε στο θέμα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοίδη σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος είχε εκτελέσει τις απαιτούμενες ώρες πτήσης και χρειάζονταν συντήρηση, δεν έπεισαν την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντιθέτως εκφράζονται απορίες σχετικά με το γιατί το αεροσκάφος χρειάστηκε 4 ολόκληρες ημέρες συντήρησης.

Αυτά την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονο έλεγχο για τον σχεδιασμό της πυροπροστασίας για την φετινή χρονιά όσο και την απόκριση της κυβέρνησης στις ανάγκες των κατοίκων στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί.

Χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος κάνει λόγο για «ανεδαφικές δηλώσεις, ήδη από την άνοιξη του 2021, των κυρίων Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά πως είχαν εντοπιστεί 18 περιοχές υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Αττική -μέσα σε αυτές ήταν η Βαρυμπόμπη και το Τατόι». Επισήμανε ότι «σε αυτές τις περιοχές ανακοίνωσαν ότι εφαρμόζουν ειδικά σχέδια πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας κόστους εκατομμυρίων ευρώ, ενώ βλέπουμε, ακριβώς το αντίθετο, πως ακυρώνονται και διαψεύδονται στην πράξη, λίγους μήνες αργότερα».

Παράλληλα ο Σωκράτης Φάμελος έθεσε το θέμα της αναπροσαρμογής των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε «να δοθούν στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές ειδικά κονδύλια, κατά προτεραιότητα». Τονίζει μάλιστα η διανομή να μην γίνει αυθαίρετα με κεντρικές αποφάσεις της κυβέρνηση αλλά να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των περιοχών. 

Όπως επισήμανε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «το σχέδιο ανασυγκρότησης της κάθε περιοχής θα ξεκινήσει πρώτα από όλα από τα πολεοδομικά σχέδια, δηλαδή το χωρικό σχέδιο για το σύνολο των Δήμων για την αποκατάσταση των καμένων, που θα περιλαμβάνει και τις οικονομικές, αναπτυξιακές λειτουργίες οριοθετημένες και προαποφασισμένες χωρίς παραβιάσεις και καταπατήσεις, αλλά και με τους δασικούς χάρτες, που επίσης έχει παγώσει η σημερινή κυβέρνηση». Όπως ανέφερε «δεν μπορούμε να μιλάμε με γενικότητες, χωρίς να ακούμε τι λέει σήμερα η επιστήμη και τις ανάγκες της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης».

Παράλληλα την φωνή των πολιτών από τις πληγείσες περιοχές επιχειρούν να μεταφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στην Εύβοια ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης κάνει λόγο για «αδιανόητη ανυπαρξία οργανωμένου σχεδίου και στήριξης από την κεντρική διοίκηση και την πλήρη εγκατάλειψη από την πολιτεία την ώρα της κρίσης. 

Ας μην ψάχνουμε τις αιτίες αυτής της βιβλικής καταστροφής πίσω από σκοτεινά σενάρια. Σε συνθήκες σχεδόν άπνοιας, τον ρόλο του “στρατηγού” ανέμου ανέλαβαν η πλήρης κυβερνητική ανικανότητα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και η απουσία συντονισμού και σοβαρότητας. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο κοντά στον ευβοϊκό, διέσχισε όλη την Εύβοια, βγήκε στο Αιγαίο και επέστρεψε ανενόχλητη στον ευβοϊκό».

Για την κατάσταση στην Ηλεία μιλά ο Διονύσης Καλαματιανός επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει «καμία συγκεκριμένη ενίσχυση σε έναν νομό που βιώνει για δεύτερη φορά μέσα σε 14 χρόνια την πύρινη καταστροφή. Το 2007, οι φλόγες πήραν δεκάδες ζωές, κατέστρεψαν σπίτια, περιουσίες, καλλιέργειες, επιχειρήσεις και υποδομές. 

Τότε ακούσαμε πολλές υποσχέσεις για αποζημιώσεις και άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Όλα, όμως, έμειναν στα λόγια και ο νομός ξεχάστηκε και εγκαταλείφθηκε στην υπανάπτυξη. Τότε, προεκλογικά, μοιράστηκαν τριχίλιαρα που μετά ζητήθηκαν πίσω». Επισημαίνει πως σήμερα υπάρχει «ξανά αγνόηση και εγκατάλειψη. Η θλίψη, η απογοήτευση, η σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση των πληγέντων είναι εξουθενωτική, κάνοντας άμεση την ανάγκη για θέσπιση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης των κατοίκων, που έχασαν τα πάντα»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: