6.8.21

Μήνυμα 112: Δεν εκκενώνεται ο Άγιος Στέφανος...




H εικόνα στην υπόλοιπη Ελλάδα: 

-Εύβοια: Νυχτερινή επιχείρηση με πλωτά για απεγκλωβισμό κατοίκων στην Αγία Άννα

- Φωκίδα: Πάνω από 8 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

- Ηλεία: Σε «πύρινο» κλοιό το Κολίρι

- Κρήτη: Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Καστέλι Φουρνής Λασιθίου...

Με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των περιοχών Πολυδένδρι, Καπανδρίτι, Πευκόφυτο και του οικισμού Ποντίων καλούνται να εκκενώσουν.

Το πρώτο... μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στο Πολυδένδρι,ή  Καπανδρίτι εκκενώστε τώρα προς Βαρνάβα – Νέα Μάκρη από επαρχιακή οδό Μαραθώνος – Καπανδριτίου.


Το δεύτερο μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στον οικισμό Πευκόφυτου ή στον Οικισμό Ποντίων της περιοχής του Αγίου Στεφάνου εκκενώστε τώρα προς Αθήνα μέσω της Αθηνών – Λαμίας.


Σημειώνεται πως ο Άγιος Στέφανος κρίθηκε από την Πολιτική Προστασία πως δεν χρειάζεται – τουλάχιστον για την ώρα- για να εκκενωθεί.

Εύβοια: Νυχτερινή επιχείρηση με πλωτά για απεγκλωβισμό κατοίκων στην Αγία Άννα

Σε εξέλιξη είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης πλωτά μέσα έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να παραλάβουν και τους κατοίκους που δεν είχαν εγκαταλείψει το απόγευμα τον παραθαλάσσιο οικισμό.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδει η τηλεόραση του ALPHA περίπου 100 κάτοικοι, ανάμεσα τους και υπερήλικοι πήραν μαζί τους τα απολύτως απαραίτητα και θα μεταφερθούν με βάρκες ιδιωτών στο Μαντούδι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο και το κάμπινγκ.

Το σκηνικό της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι εφιαλτικό καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς αναζοπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους .

Λίγο μετά τις 10.00μ.μ. το βράδυ ο δήμαρχος Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης ανέφερε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων σε Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν, με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.

«Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του ο κ. Τσαπουρνιώτης.


Οι κάτοικοι της Αγίας Άννας έχουν συγκεντρωθεί  στην παραλία και όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  κ. Φάνης Σπανός στην τηλεόραση του Alpha στέλνονται εκ νέου πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν από την περιοχή. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή θα είναι η δεύτερη επιχείρηση εκκένωσης στην Αγία Άννα καθώς το απόγευμα είχαν απομακρυνθεί οι παραθεριστές αλλά και οι εργαζόμενοι στο ξεκοδοχείο και το κάμπινγκ. 

Οι φλόγες κυκλώνουν Σκεπαστή και Κεραμειά

Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες. Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

Ο κ Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».

Φωκίδα: Πάνω από 8 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.

Ήδη πριν λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Αυτή τη στιγμή τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν.

Προηγούμενα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.


«Βασικό μας μέλημα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους για αυτό προχωράμε και σε ασφαλείς εκκενώσεις των χωριών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος και όπως συμπληρώνει «οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής οδηγούν τη φωτιά προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η νύχτα θα είναι μακριά απόψε».

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού στην περιοχή της Ακράτας.

Ηλεία: Σε «πύρινο» κλοιό το Κολίρι

αίνεται η φωτιά στην Ηλεία, για δεύτερη νύχτα, με τις φλόγες να απειλούν, αυτή την ώρα, το χωριό Κολίρι.

Σύμφωνα με το patrisnews.com, η πυρκαγιά που καίει στην περιοχή ανάμεσα σε Λαμπέτι και Κολίρι μαίνεται με αυξανόμενη ένταση.

Νωρίτερα απόψε, το τοπικό Μέσο ανέφερε πως μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί σχεδόν 19 χωριά στην περιοχή.

Κατά την ίδια πηγή, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής συνεχίζουν να δίνουν μάχη και επιχειρούν για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, ωστόσο βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με νέες αναζωπυρώσεις στη Μουριά και στα Κάμενα.

Στο χωριό του Λάλα, αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η φωτιά καίει με αμείωτη ένταση και έχει καταστρέψει ήδη σπίτια και επιχειρήσεις.

Στο χωριό Λούβρο, εξάλλου, το τοπικό Μέσο μετέδωσε λίγο μετά τις 9 το βράδυ πως οι αρχές πηγαίνουν πόρτα-πόρτα στα σπίτια των κατοίκων και τους ενημερώνουν να εκκενώσουν την περιοχή, καθώς απειλείται από τις φλόγες που πλησιάζουν.

Υπενθυμίζεται πως η πυροσβεστική βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια, μεταξύ άλλων περιοχών, με το σύνολο της χώρας να δοκιμάζεται καθώς ξημερώνει η τέταρτη μέρα με δεκάδες εστίες σε όλη την Ελλάδα, και «συναγερμό» από την Πολιτική Προστασία για ακόμη πιο δύσκολες μέρες.

Κρήτη: Η πυρκαγιά ξέσπασε στο Καστέλι Φουρνής Λασιθίου

Φωτιά ξέσπασε στο Καστέλι Φουρνής Λασιθίου στις 11:30 το βράδυ, με αποτέλεσμα την άμεση κινητοποίηση 12 οχημάτων της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Η φωτιά που ξέσπασε από άγνωστους λόγους σε χορτολιβαδική έκταση, ελέγχθηκε άμεσα από τις τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τους 23 πυροσβέστες.

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση χωρίς να έχει απειλήσει κατοικημένες περιοχές, οικίες ή εγκαταστάσεις. Στην περιοχή δεν πνέουν άνεμοι, όμως όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ από το Συντονιστικό της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης, «ο βαθμός επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών είναι σε βαθμό 4 και 5 σε όλη την Κρήτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση για τυχόν εστίες, να τηρήσουν όλες τις οδηγίες που έχουν δοθεί και να μην κινηθούν ασκόπως, δεδομένου ότι την Παρασκευή οι συνθήκες θα είναι ακραίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: