1.7.21

Πήρε "τρελά" λεφτά για να πουλήσει τα "www"...


Ο «πατέρας» του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web ή εν συντομία Web) του διαδικτύου, Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, πούλησε σε δημοπρασία του οίκου Σόθμπι'ς τον πρωτογενή πηγαίο κώδικα του WWW αντί... 5,43 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα έσοδα θα διατεθούν από τον ίδιο και τη σύζυγό του για κοινωφελείς σκοπούς.

Ο πηγαίος κώδικας δημοπρατήθηκε με τη μορφή «μη εμπορεύσιμου συμβόλου» (Non-Fungible Token - NFT), δηλαδή ενός ψηφιακού πιστοποιητικού πνευματικής ιδιοκτησίας για πράγματα που συχνά δεν έχουν υλική υπόσταση, το οποίο αποθηκεύεται στο διεθνές ψηφιακό «κατάστιχο» του blockchain. Η δημοπρασία, που διήρκεσε μία εβδομάδα και «τράβηξε» 51 προσφορές, ξεκίνησε από το πόσο μόνο των 1.000 ευρώ, ενώ ο νικητής-αγοραστής παρέμεινε ανώνυμος.

Τέσσερα διαφορετικά πράγματα περιέχονται στο NFT που πουλήθηκε, σύμφωνα με το BBC, τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και το πρακτορείο Ρόιτερς: Τα χρονοσφραγισμένα αρχεία του πηγαίου κώδικα (9.555 γραμμές κώδικα), ένα 30λεπτο βίντεο κινούμενων σχεδίων για τον τρόπο συγγραφής του κώδικα, ένα ψηφιακό γράμμα γραμμένο φέτος τον Ιούνιο από τον Μπέρνερς-Λι και μία ψηφιακή αφίσα του κώδικα δημιουργημένη από τον ίδιο.

Ο σερ Τιμ δημιούργησε το WWW στο CERN το 1989, συνδέοντας με υπερσυνδέσμους (hyperlinks) διαφορετικές πληροφορίες του πρώιμου Ίντερνετ. Δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης (web browser) και αρνήθηκε να κατοχυρώσει την εφεύρεσή του με πατέντα. Τo 1993 το CERN παραχώρησε για ελεύθερη χρήση όλα τα δικαιώματα στη νέα τεχνολογία.

Όπως εξήγησε ο Μπέρνερς-Λι σχετικά με τη δημοπρασία, «δεν πουλάω το Web, δεν πουλάω καν τον πηγαίο κώδικα, απλώς πουλάω μία εικόνα του που είχα κάνει, με ένα πρόγραμμα Python που έφτιαξα μόνος μου, και η οποία δείχνει πώς θα έμοιαζε ο πηγαίος κώδικας αν ήταν κολλημένος στον τοίχο και υπογεγραμμένος από εμένα».

Ο οίκος Sotheby's περιέγραψε το δημοπρατηθέν αντικείμενο ως «το μοναδικό υπογραμμένο αντίγραφο του κώδικα για τον πρώτο web browser που υπήρξε». «Ο συμβολισμός, η ιστορία, το γεγονός ότι προέρχονται από τον δημιουργό τους, είναι αυτό που κάνει κάποια πράγματα πολύτιμα, και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συλλέγουν αντικείμενα ακριβώς γι' αυτούς τους λόγους. Δεν θα μπορούσαμε να πουλήσουμε κάτι τέτοιο πριν δέκα χρόνια, αλλά πλέον τα NFT μάς επιτρέπουν να το κάνουμε. Προηγουμένως στην ιστορία της επιστήμης υπήρχαν χειρόγραφα που μπορούσες να κρατήσεις στο χέρι σου. Καθώς προοδεύουμε, ολοένα περισσότερα τέτοια χειρόγραφα δημιουργούνται πια σε ψηφιακή μορφή», ανέφερε η Κασάντρα Χάτον, αντιπρόεδρος του βρετανικού οίκου δημοπρασιών, η οποία διευκρίνισε πως η δημοπράτηση του κώδικα «δεν αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε ιδιοκτησία του World Wide Web».

Ο Μπέρνερς-Λι, ο οποίος δημιούργησε το NFT σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby's, τα πήγε καλύτερα από το αφεντικό του Twitter, Τζακ Ντόρσι, που είχε πουλήσει σε δημοπρασία το πρώτο tweet (επίσης σε μορφή πιστοποιητικού NFT) αντί 2,9 εκατ. δολαρίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.