Πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ομαδικές απολύσεις στα Λιπάσματα Καβάλας, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, άναψε χθες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το οποίο συνεδρίασε... υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως του υπ. Εργασίας, Αννας Στρατινάκη.
Το ΑΣΕ με ψήφους 9-6 απεφάνθη θετικά στο ερώτημα που είχε προς εξέταση, πως «ναι, προηγήθηκε διαβούλευση» της ανακοίνωσης των ομαδικών απολύσεων για τους 128 εργαζόμενους της εταιρείας. Η απόφαση αυτή διευκολύνει την εργοδοσία να «ξεστοκάρει» τους εργαζόμενους με τις «ανελαστικές» συμβάσεις αορίστου χρόνου και να τους σπρώξει αναγκαστικά προς τους εργολάβους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Κατά της απόφασης που λύνει τα χέρια της εργοδοτικής πλευράς τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γ. Μυλωνάς, οι κ. Ηλιόπουλος, Θεοχάρης, Κορδάτος, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Δήμας, ο μόνος που αντιστάθηκε στις απολύσεις από την εργοδοτική και την κυβερνητική πλευρά.
Μεταξύ των 9 μελών του ΑΣΕ που ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των απολύσεων ήταν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, Χρ. Ιωάννου και Κ. Δασκαλάκη, του ΣΕΤΕ, κ. Ζωητός, του υπ. Εργασίας, Συμεών Γκουδρολώλος, της ΕΣΕΕ και του υπ. Οικονομικών.
Αυτό που πυροδότησε την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων δεν ήταν τόσο η αναμενόμενη στάση των εργοδοτικών όσο η στάση της γ.γ. Αννας Στρατινάκη, η οποία στο τέλος έσπευσε όχι μόνο να ανακοινώσει ότι το ΑΣΕ έκρινε πως έγινε διαβούλευση αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες των συμμετεχόντων, να συμπληρώσει κιόλας ότι η διαβούλευση είναι απαραίτητη για να δοθεί έγκριση στις ομαδικές απολύσεις. Κι ως να μην αντιλαμβανόταν τις συνέπειες αυτής της απόφασης, φέρεται να δήλωσε περιχαρής ότι «ευτυχώς τελειώνει και η ομηρία των εργαζομένων», οι οποίοι μπορούν τώρα να διαπραγματευτούν θέσεις στην αγορά εργασίας, εννοώντας φυσικά... τους εργολάβους.
Την προδεδικασμένη θέση της κ. Στρατινάκη είχε νωρίτερα καταγγείλει η ΔΑΚΕ-ιδιωτικού τομέα. Σε ανακοίνωσή της ζητούσε από τη γενική γραμματέα να κρατήσει ουδέτερη στάση, ενώ την κατήγγειλε ότι «με τη μέχρι τώρα αντιθεσμική της στάση προσφέρει καταφύγιο στην εργοδοτική πλευρά».
Για το ίδιο το ιστορικό των πιέσεων που υφίστανται οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας επί 6 χρόνια, επειδή δεν δέχτηκαν το αδιανόητο, δηλαδή να μετατραπούν οι συμβάσεις τους από αορίστου σε ορισμένου χρόνου, άκρως διαφωτιστικό είναι το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΔΑΚΕ πριν από τη συνεδρίαση του ΑΣΕ χθες. Σταχυολογούμε τα βασικότερα σημεία του:
■ Το 2015, με ψευδείς μηνύσεις και ψευδομάρτυρες, πραγματοποιήθηκε η απόλυση 180 εργαζομένων χωρίς ούτε καν τη νομίμως προβλεπόμενη αποζημίωση. Οι μεθοδεύσεις αποκαλύφθηκαν και τα κατηγορητήρια κατέπεσαν στη Δικαιοσύνη.
■ Το 2017, υπεγράφη Πρακτικό στο υπουργείο Εργασίας που συμπεριλάμβανε την επιστροφή των εργαζομένων στη δουλειά τους και τη δέσμευση της ELFE και κάθε άλλης εταιρείας που θα δραστηριοποιούνταν στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας -οι οποίες σημειωτέον φυτρώνουν σαν «μανιτάρια», με αρχικό κεφάλαιο 24.000 ευρώ- να σεβαστούν την εργασιακή σχέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων με σύμβαση αορίστου χρόνου.
■ Τον Δεκέμβριο του 2019, ακόμη μια «νεοεμφανιζόμενη» εταιρεία αρνήθηκε να αναλάβει την εν λόγω δέσμευση απαγορεύοντας, μάλιστα, την είσοδο των εργαζομένων στο εργοστάσιο.
■ Σύμφωνα με σχετικές εκθέσεις των αρμόδιων αρχών, ο μηχανολογικός εξοπλισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων των Λιπασμάτων Καβάλας χαρακτηρίζεται από πλήρη απαξίωση, με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος να ελλοχεύει...
ΕΦ.ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου