Σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου από την CoViD-19 για ενήλικες σε ηλικία εργασίας που ζουν στις φτωχότερες περιοχές της Αγγλίας, από ό,τι για αυτούς που...ζουν στις πλουσιότερες, σύμφωνα με έρευνα για τις υγειονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Η εννέα μηνών έρευνα του Health Foundation, μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης υγείας, επισημαίνει πως οι επί μία δεκαετία αυξανόμενες ανισότητες και οι περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες «έφθειραν την υγεία της χώρας» και συνέβαλαν στον μεγάλο αριθμό θανάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η έρευνα προτείνει άμεση δράση για τη μείωση των υγειονομικών ανισοτήτων, με δημόσιες επενδύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε θέσεις εργασίας, στέγαση, εκπαίδευση, στις τοπικές κοινότητες και την κοινωνική ασφάλιση. Προειδοποιεί επίσης πως μία επανεκκίνηση των πολιτικών λιτότητας της περασμένης δεκαετίας θα ήταν περαιτέρω καταστροφική.
Άνθρωποι κάτω των 65 ετών που ζουν στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν περισσότερο από 3,7 φορές πιο πιθανό να πεθάνουν με CoViD-19 από ό,τι αυτοί που ζουν στις πιο πλούσιες περιοχές. Πηγή: Guardian, Health Foundation
Τα υψηλά επίπεδα θανάτων από CoViD-19 στις φτωχότερες περιοχές προκλήθηκαν εν μέρει από προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την έρευνα. Άνθρωποι ηλικίας μεταξύ 50 και 69 ετών στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που τους έθεταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως ο διαβήτης και οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις.
Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου ήταν οι χώροι και το είδος εργασίας — όπως οι υπηρεσίες φροντίδας, η βιομηχανική παραγωγή και οι τομείς ψυχαγωγίας — αλλά και οι κακές συνθήκες στέγασης. Στην έναρξη της πανδημίας, η υπερπληρότητα στις ιδιωτικές και δημόσιες ενοικιαζόμενες κατοικίες στην Αγγλία βρισκόταν στα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα.
Σύμφωνα με την έρευνα, υπάρχει μία μνημειώδης ευκαιρία για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και τη μείωση των αυξανόμενων ανισοτήτων και της πτώσης του προσδόκιμου ζωής.
Το επαρκές εισόδημα, οι καλής ποιότητας θέσεις εργασίας και η ποιοτική στέγαση είναι απαραίτητα συστατικά της καλής υγείας, τονίζουν οι συγγραφείς της έρευνας. «Η πτώση στη βελτίωση του προσδόκιμου υγιούς ζωής εν μέρει αντανακλά τη διάβρωση αυτών των κοινωνικών συνθηκών στο ΗΒ κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας — επηρεάζοντας συγκεκριμένες ομάδες σε μεγαλύτερο βαθμό».
Η πανδημία «ξεσκέπασε» τις αδυναμίες των πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν έπειτα από το οικονομικό κραχ του 2009 για τη δραστική μείωση των δημόσιων επενδύσεων. Όταν εμφανίστηκε η CoViD-19, οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν αποδυναμωμένες και η υγειονομική και οικονομική ανθεκτικότητα των φτωχότερων νοικοκυριών ήταν δραστικά μειωμένη.
Πηγή: the Guardian
Info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου