Επιβράδυνση στον ρυθμό αποκλιμάκωσης της επιδημίας καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με τους ειδικούς να παρακολουθούν προβληματισμένοι τις εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αποτυπώνουν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Η υποχώρηση της επιδημίας είναι σαφής σε ό,τι αφορά τις νέες εισαγωγές – είναι μόλις μερικές δεκάδες, κάτω από 40 οι... νέοι νοσηλευόμενοι καθημερινά - και τους διασωληνωμένους που «έσπασαν» χθες το φράγμα των 200, όπως είχαν δείξει τα προγνωστικά μοντέλα από τον περασμένο μήνα και είχαν πει οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ωστόσο, η εικόνα που διαμορφώνεται την τρέχουσα εβδομάδα, από τη Δευτέρα μέχρι και χθες, δείχνει μια ελαφριά αυξητική τάση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας. Τις τρεις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, καταγράφηκαν συνολικά 1.600 νέα κρούσματα κορωνοϊού (τη Δευτέρα 362, την Τρίτη 605, χθες 633). Το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης εβδομάδας, δηλαδή από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου έως και την Τετάρτη 23 Ιουνίου, είχαν ανακοινωθεί 1.135 κρούσματα – ειδικότερα την πρώτη ημέρα του συγκεκριμένου τριήμερου 209, την επομένη 406 και την τελευταία 520. Η αύξηση που καταγράφεται στα κρούσματα από το ένα ενδεικτικό τριήμερο στο επόμενο είναι της τάξης του 40%.
Είναι μία πρώιμη ένδειξη, κατά τους ειδικούς, ανησυχητική μεν, αλλά που πρέπει να αποτυπωθεί και σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Μέχρι την Παρασκευή θα φανεί αν ο «τσιμπημένος» αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι συγκυριακός, αν οφείλεται σε καθυστερημένες ενσωματώσεις θετικών κρουσμάτων ή αν αποτυπώνει την αρχή της αναζωπύρωσης σε κάποιες περιοχές που θα επηρεάσουν και την πορεία της επιδημίας. Η τυχόν αρχόμενη έξαρση των κρουσμάτων θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία – υπενθυμίζεται ότι οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις αποτελούν τους σκληρούς δείκτες της επιδημίας.
Τι δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα για τον Ιούλιο
Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών, αν καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κατά 40% σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα μπορούσε να έχει ελεγχθεί πολύ καλά η επιδημία και να καταγράφεται διψήφιος αριθμός ημερήσιων νέων κρουσμάτων.
Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού αποτελεί αστάθμητο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία, με τους επιστήμονες να εκτιμούν με βάση όσα γνωρίζουν, πως η διασπορά του στελέχους Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει τον ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων. Θα μπορούσε δηλαδή ο Ιούλιος να «κλείσει» χωρίς να έχει επιτευχθεί διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων κάθε μέρα.
Βάσει των προγνωστικών μοντέλων οι επιστήμονες «βλέπουν» επίσης πως με μείωση των νέων εισαγωγών κάθε εβδομάδα κατά 20%, ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να υποχωρήσει στους 200 ως το τέλος Ιουλίου – κι εφόσον ακολουθηθεί η μείωση και των κρουσμάτων κατά 40% την εβδομάδα.
Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 677 ασθενείς, με τους 398 σε απλές κλινικές και τους 279 σε Μονάδες, και τους 196 εξ αυτών διασωληνωμένους.
Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία
Οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετά τον νέο στόχο για εμβολιαστική κάλυψη στο 80% του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» με την προσθήκη γραμμών εμβολιασμών σε 19 νησιά.
Παράλληλα, από τις 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη, με τη συνδρομή κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός όσων ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μετακινούμενοι σε άλλες περιοχές είτε δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας από την Κρήτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη σε μονάδες υγείας. Για παράδειγμα, θα μπορούν να οργανωθούν εμβολιασμοί σε περιφερειακά ή αγροτικά ιατρεία, σε πνευματικά κέντρα και γενικώς σε κτήρια που θα πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και θα υποδεικνύουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός» δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας πως ο κατ' οίκον εμβολιασμός «είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα».
Αναφορικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να εκκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες για άτομα με βαριές αναπηρίες, μόνιμο κλινοστατισμό, βαριά νοητική ή ψυχική νόσο, υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καλούν τους ιδιώτες ιατρούς στο σπίτι τους ή να μεταβαίνουν στα ιατρεία τους.
Τέλος, για το φλέγον ζήτημα εμβολιασμών ανηλίκων 15-17 ετών από τον γενικό πληθυσμό, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γιώργος Χρούσος, δήλωσε χθες ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.