Τα σενάρια ανασχηματισμού είναι στο μυαλό του Κ. Μητσοτάκη, όμως υπάρχουν ορισμένοι δυσεπίλυτοι γρίφοι σε αυτή την εξίσωση
Στο συρτάρι του Μεγάρου Μαξίμου παραμένουν μέχρι νεοτέρας τα σενάρια ανασχηματισμού, καθώς ναι μεν υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά υπάρχουν ορισμένα... υπουργεία στα οποία οι αλλαγές ενέχουν πολιτικές δυσκολίες.
Πρώτα από όλα το υπουργείο Εξωτερικών. Φήμες ήθελαν τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να μετακομίζει από το Μαξίμου εκεί, ώστε να απομακρυνθεί από τη στενή ηγετική ομάδα δια της αναβαθμίσεως ή να αναλάβει την εξωτερική πολιτική ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Μάλιστα ο κ. Γεραπατρίτης φέρεται να είχε επιχειρήσει προσέγγιση με το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχαν αντιδράσεις από τη σκληρή δεξιά πτέρυγα, κάτι που δεν θα ήταν όμως καθόλου σίγουρο.
“Εμπόδιο” αποτελεί βασικά όμως ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος ιδίως μετά την on camera κόντρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απολαμβάνει ιδιαίτερης δημοφιλίας. Ο τομέας της εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με την έρευνα της aboutpeople για το 20/20 του NEWS 24/7 είναι αυτός στον οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παίρνει την υψηλότερη “βαθμολογία”.
Πολλοί στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πάντως ότι σε κάποια φάση ο κ. Δένδιας θα ήθελε να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, λανσάροντας ένα “πατριωτικό προφίλ” και διεκδικώντας τις ψήφους της κεντρώας καραμανλικής πτέρυγας σε μία μελλοντική μάχη για την ηγεσία. Όμως θα έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλο πρωτοκλασάτο υπουργείο, όπως το Οικονομικών, όπου όμως παραμένει αμετακίνητος ο Χρήστος Σταϊκούρας, αν και με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες που έχουν περάσει στα χέρια του Θοδωρή Σκυλακάκη.
Τα ελληνοτουρκικά άλλωστε φαίνεται ότι μπαίνουν σε limbo και δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια πιθανότητα συμφωνίας για προσφυγή στη Χάγη ή για κάποιο “deal” στα εθνικά θέματα.
Ο κ. Μητσοτάκης γενικότερα έχει αποδείξει ότι δεν προτιμά τις ευθείες συγκρούσεις με υπουργούς του, αλλά να τους θέτει “υπό επιτήρηση”, όπως έκανε για παράδειγμα αναθέτοντας τις πιο “ζουμερές” αρμοδιότητες του Άδωνι Γεωργιάδη στο Ανάπτυξης στο Νίκο Παπαθανάση και τα κονδύλια του Αντώνης Τρίτσης στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, αντί του υπουργου Μάκη Βορίδη.
Ο κ. Γεωργιάδης είναι ακόμη ένα πρόσωπο, που περιπλέκει την εξίσωση του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός φαίνεται να θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να έχει τον κ. Γεωργιάδη μέσα στην κυβέρνηση και ικανοποιημένο με κάποιο τρόπο, παρά εκτός και να δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα. Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ.Βορίδης εξάλλου θεωρούνται χρήσιμοι στη συγκράτηση ψήφων της ακραίας δεξιάς, έστω και εάν κατά καιρούς φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.
Οι γαλάζιες κακές γλώσσες λένε επίσης ότι η Νίκη Κεραμέως θεωρεί ότι είναι ώρα να φεύγει από το υπουργείο Παιδείας, όπου έχει αρχίσει να φθείρεται, καθώς κατηγορείται προσωπικά για πολιτικές που αποτελούν πάντως κεντρική πολιτική επιλογή. Τίθεται όμως το ερώτημα ποιος θα μπορούσε να πάει στη θέση της.
Ζήτημα αποτελεί και η παραμονή ή όχι του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση παίρνει χαμηλή βαθμολογία και από τους δεξιούς ψηφοφόρους στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας. Αλλά το Μαξίμου δεν θέλει να θεωρηθεί ομολογία αποτυχίας μία “μετακόμιση” του αυτοαποκαλούμενου “σερίφη”, ενώ επίσης τίθεται το ερώτημα και ποιος θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του προερχόμενου από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ υπουργού, αλλά και σε ποιο πόστο θα μπορούσε να μετακινηθεί ο κ.Χρυσοχοϊδης.
Εάν όμως δεν κάνει κάποια αλλαγή σε ολα αυτά τα κρίσιμα υπουργεία ο κ. Μητσοτάκης, είναι ίσως προτιμότερο να μην “κάψει” καλοκαιριάτικα το “εργαλείο” του ανασχηματισμού. Αλλά βέβαια πάντοτε οι σχεδιασμοί -όπως και οι υπουργοί- είναι για να αλλάζουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου