Το πρόβλημα με την έλλειψη ξενοδοχείων καραντίνας στα νησιά, πολλά από τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, πυροδότησε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις τα τελευταία 24ωρα, με την κυβέρνηση να δέχεται... την κριτική της αντιπολίτευσης για έλλειψη στον υγειονομικό σχεδιασμό που έχει συνέπειες στον Τουρισμό.
Πράγματι, δυσάρεστη εικόνα για τον Τουρισμό στη χώρα μας αποτέλεσαν τα περιστατικά των προηγούμενων ημερών σε Μύκονο, Πάρο και Αλόννησο, όπου παραθεριστές, που προσβλήθηκαν από κοροναϊό ή ιχνηλατήθηκαν ως στενή επαφή κρούσματος, αναζητούσαν κατάλυμα για να μπουν σε καραντίνα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού και δε γίνονταν δεκτοί από τους ξενοδόχους των νησιών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν ώρες πριν βρεθεί κάποια λύση, αλλά και να σχολιαστεί η κατάσταση από πολλά ξένα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού.
Το πινγκ-πονγκ των ευθυνών μεταξύ υπουργείου Τουρισμού και ΓΓ Πολιτικής Προστασίας για το ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για τα ξενοδοχεία καραντίνας και ποια θα έπρεπε να έχει κάνει τον ανάλογο σχεδιασμό και την πρόβλεψη είναι κάτι που πρέπει άμεσα να διευθετηθεί.
Με αφορμή όλα αυτά, και κυρίως λόγω της ταλαιπωρία των πολιτών, κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, 22 Ιουλίου, από το υπουργείο Υγείας, το libre ρώτησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με τα πλωτά μέσα καραντίνας για τα νησιά που θεωρούνται υπερμεταδότες, εάν είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη.
«Σχετικά τα πλωτά μέσα, δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα, αυτή είναι η πραγματικότητα», παραδέχτηκε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Σε μια περίοδο τουριστική, που βρίσκεται σχεδόν στα μέσα της τουριστικής περιόδου, πλωτά μεγάλα μέσα, μικρά κρουαζιερόπλοια για ξενοδοχεία καραντίνας, για χώρους δηλαδή που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κρούσματα, δεν υπάρχουν.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, που έχει την ευθύνη του να κλείνει τα ξενοδοχεία καραντίνας, έχουμε προχωρήσει σε επανασχεδιασμό και έχουν παρθεί όλες οι πρωτοβουλίες που χρειάζεται.
Αν φτάσουμε πάλι σε φαινόμενα, στα οποία υπάρχει άρνηση ενώ υπάρχει πραγματική ένδειξη ότι υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, ένα ακραίο μέσο που ευχόμαστε να μην το χρησιμοποιήσουμε, είναι και η επίταξη.
Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να διασφαλίσουμε, όπως το κάναμε και την προηγούμενη εβδομάδα, πολλές φορές και με αερομεταφορές, πολλές φορές και με μεταφορές από θαλάσσης, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χώρο για την καραντίνα των ανθρώπων που νοσούν και για να μπορούμε να είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στην κάθε κοινωνία και στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη θέση»...
Ρούλα Σκουρογιάννη
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου