Ασχέτως αν ήταν ή όχι σε γνώση του Νίκου Χαρδαλιά οι χειρισμοί των υφισταμένων του αξιωματικών της Πολιτική Προστασίας στο Ελευθέριος Βενιζέλος, για το ΣΥΡΙΖΑ μείζονος σημασίας αποδεικνύεται η αποκάλυψη ότι κρατικοί υπάλληλοι συνομιλούν με «πακιστανικά» κινητά τηλέφωνα. Ο τομεάρχης πολιτικής προστασίας Χρήστος Σπίρτζης αναμένεται... σήμερα να βρεθεί στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου καταθέτοντας και εκείνος μηνυτήρια αναφορά μετά το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ στοχεύοντας σε αυτό που πλέον αποκαλείται μόνο κατ’ ευφημισμό από την αντιπολίτευση ως επιτελικό κράτος.
Για το ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών η υπόθεση κρίθηκε ως άκρως αποκαλυπτική της λειτουργίας, της λογικής και της αντίληψης που έχει διαχυθεί κάθετα στη δομή του επιτελικού κράτους που έχτισε η ΝΔ.
«Επιτελικό (Παρα)Κράτος πακιστανικών τηλεφώνων. Ζητάμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης για την πλήρη διαλεύκανση των αποκαλύψεων της Εφημερίδας των Συντακτών» έγραψε στο τουίτερ ο κ. Σπίρτζης δίνοντας τον τόνο της σημερινής παρέμβασης, που ετοιμάζει για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ στον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα με στόχο να πέσει ακόμη μεγαλύτερο βάρος στην αυτεπάγγελτη έρευνα που έχει διαταχθεί μετά τις αποκαλύψεις για τη μη καταγραφή και έλεγχο τεσσάρων στελεχών της αποστολής της ομάδας μπάσκετ της Φενερμπαχτσε για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.
Και το ερώτημα που θέτουν τώρα από την Κουμουνδούρου είναι αν αυτή η πρακτική έχει γίνει σύστημα σε όλη τη δημόσια διοίκηση από το επιτελικό κράτος. Μετά από αυτή την εξέλιξη κανείς δεν μπορεί να αποκλείει ότι αντίστοιχη τακτική ενδεχομένως να ακολουθείται και σε άλλες.
Να παραιτηθεί ο Χαρδαλιάς
Το θέμα της ΕΦΣΥΝ θύμισε σε πολλούς και την αποκάλυψη για την κατ’ εξαίρεση άδεια βάφτισης του Άδωνη Γεωργιάδη στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτου εν μέσω καθολικής απαγόρευσης τέλεσης μυστηρίων τον Μάρτιο του 2021.
Όπως μάλιστα παρατηρεί και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης παραθέτοντας σε ανάρτησή του το σχετικό έγγραφο «του ψευδοκράτους δικαίου» ο κ. Χαρδαλιάς τόσο από εκείνη όσο και από την τελευταία αποκάλυψη οφείλει να παραιτηθεί ασχέτως αν έχει ή δεν έχει ποινικές ευθύνες. Απλά και μόνο η αντικειμενική όπως παρατηρεί παραδοχή των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας για παράνομες πρακτικές επικοινωνίας και διοίκησης είναι αρκετές ώστε να θεωρηθεί ότι «σε μια στιγμή κρίσης για τη διαχείριση της πανδημίας και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ο κ. Χαρδαλιάς δεν έχει πλέον κανένα πολιτικό και ηθικό κύρος να εκδίδει μεγαλόστομες απαγορεύσεις. Πρέπει να αποσυρθεί».
Οι αρμοί της εξουσίας
Το ζήτημα ξύπνησε και άλλες μνήμες από τον περασμένο Οκτώβριο. Τη μεγαλειώδη διαδήλωση που είχε προηγηθεί έξω από το εφετείο με την ιστορική απόφαση της Δίκης της ΧΑ, όταν Υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης προεξοφλούσαν έκρηξη κρουσμάτων από το συνωστισμό, αλλά και το λοκντάουν που ακολούθησε τον επόμενο μήνα με αφετηρία την έκρηξη κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και το οποίο κατέληξε στο πιο μακροχρόνιο και κατά την αντιπολίτευση το πιο αποτυχημένο της Ευρώπης.
Όμως η πιο ανατριχιαστική μνήμη που ξύπνησε σε πολλούς δεν ήταν άλλη από το Μάτι και αυτό γιατί φρόντισε σύμφωνα με το δημοσίευμα να το επισημάνει ο ίδιος ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας στο αεροδρόμιο όταν με «εντολή του μεγάλου» έδινε με τη σειρά του την εντολή να περάσει χωρίς έλεγχο η τούρκικη αποστολή.
Επικεφαλής: Να περάσει η VIP στις αφίξεις.
Πυροσβέστης: Μην μπλέξουμε διοικητή, είναι και το ΕΚΑΒ εδώ.
Επικεφαλής: Σιγά μην μπλέξουμε, οι άλλοι έκαψαν 100 άτομα και πήραν και βαθμό.
Για την ιστορία 8 συνολικά αξιωματικοί που ενεπλάκησαν στην μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων ετών και τη φονικότερη πυρκαγιά μετά της φωτιές της Ηλείας πήραν τουλάχιστον προαγωγή από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ξεχωρίζουν ο επικεφαλής επι του πεδίου τότε Βασίλης Ματθαιόπουλος ο οποίος προήχθη από Υπαρχηγός Επιχειρήσεων σε Αρχηγό και ο τότε υπερήφανος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνστνατίνος Τσουβάλας ο οποίος επιβραβεύτηκε πολιτικά με την αναβάθμισή του σε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Και αυτοί οι άνθρωποι σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι που στο πρόσωπό τους γίνεται η ταύτιση «των αρμών της εξουσίας» για τους οποίους έχει μιλήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.
Λίγους μήνες μετά τις εξελίξεις εκείνες το Φεβρουάριο του 2020 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής έθετε το κρίσιμο κατά τον ίδιο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει η Δεύτερη Φορά Αριστερά όταν θα κληθεί στη διακυβέρνηση «πώς θα καταφέρει, κερδίζοντας τις εκλογές, να αναλάβει την ευθύνη και τον έλεγχο όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας;».
Λίγους μήνες μάλιστα μετά ο κ. Τσίπρας γινόταν ακόμη συγκεκριμένος στο κομματικό ακροατήριο λέγοντας:
«Όταν για παράδειγμα εμείς απολογούμασταν για το Μάτι και σήμερα η φυσική ηγεσία για τους χειρισμούς της οποίας τότε απολογούμασταν δουλεύει σε θέσεις πολιτικού προϊσταμένου για τον πολιτικό μας αντίπαλο, σημαίνει ότι και τότε που κυβερνούσαμε εμείς δούλευε για το πολιτικό μας αντίπαλο. Στη δική μας πλάτη, όμως. Και σε θέση κρίσιμης ευθύνης»
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει την επόμενη φορά, όχι η δεύτερη φορά αριστερά αλλά η προοδευτική κυβέρνηση…
Σωτήρης Μπολάκης
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου