7.7.21

Τσάκισαν τους μικρομεσαίους…


Κόλαφος για την κυβερνητική πολιτική είναι μια σειρά από ευρήματα σε σχέση με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι τρεις στους τέσσερις (75%) μικρομεσαίους επιχειρηματίες δηλώνουν ότι... έχουν υποστεί μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, ενώ μόλις ένας στους τρεις θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης.

Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, τα ευρήματα της νέας μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Opinion Poll, από την οποία αναδεικνύονται σημαντικά συμπεράσματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την αγορά.

H έρευνα υλοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών - επαγγελματιών μελών του ΕΕΑ και βασικά πεδία διερεύνησης ήταν οι απόψεις για τον νέο νόμο για τα εργασιακά και τον Πτωχευτικό Κώδικα αλλά και η κατάσταση των επιχειρήσεων.

Άσχημη εικόνα

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το 89% του δείγματος ήταν επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζόμενους (το 77% μέχρι 5 εργαζόμενους και το 12% από 6 έως 10 εργαζόμενους).

Είναι άσχημη η εικόνα για την κατάσταση των επιχειρήσεων σ’ αυτή τη φάση, καθώς το 75% δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι ενός 24% που δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 31% θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία, της τάξης του 66%, θεωρεί ότι δεν βοήθησαν, κάτι που καταρρίπτει κάθε κυβερνητικό επιχείρημα για τη διαχείριση της κρίσης.

Φόβος για τον νέο Πτωχευτικό

Από εκεί και πέρα, το 7% δηλώνει ότι έχει ανοιχτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί, ενώ το 17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε εφορία, τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

Επίσης, το 53% απαντάει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση -ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ ένα ογκώδες 25% δεν απαντά / δεν γνωρίζει.

Παράλληλα, το 45% θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά τη δωδεκαετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν δεν είναι καλή ρύθμιση. Αντίθετα, θετική άποψη γι' αυτή τη ρύθμιση έχει το 30%, με το 25% να μην απαντά / να μην γνωρίζει.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύουν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ΜμΕ και αποτελούν οδηγό για τις δράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με στόχο την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Βλέπει λουκέτα το ΙΟΒΕ

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι και το ΙΟΒΕ προβλέπει λουκέτα επιχειρήσεων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι έχουν προηγηθεί τόσο η Τράπεζα της Ελλάδος όσο και η ΕΚΤ, με την τελευταία να κάνει λόγο για κίνδυνο πτώχευσης στο 20% των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ κ. Βέττας επεσήμανε πως λόγω των μέτρων στήριξης πολλές επιχειρήσεις έχουν μπει στον πάγο και όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης «θα διαπιστώσουμε ότι δεν θα είναι όλες βιώσιμες. Κάποιες θα στραφούν σε άλλο αντικείμενο. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μια μαγική εικόνα στο θέμα των πτωχεύσεων και της ανεργίας. Όταν τελειώσουν τα μέτρα στήριξης, θα δούμε αλλαγές».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος λουκέτων εξηγώντας ότι πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να βγουν από την αγορά καθώς και το κεφάλαιο και η εργασία τους ήταν προστατευμένα…

Γιάννης Αγουρίδης

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: