Πολλά χρόνια πριν έρθουν οι ψηφιακές πλατφόρμες να... λύσουν όλα τα προβλήματά μας «με το πάτημα ενός κουμπιού», κάποιοι ονειρεύτηκαν το Κτηματολόγιο. Ως βάση δεδομένων που θα έδειχνε ξεκάθαρα... όχι μόνο σε ποιους ανήκει κάθε οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία στην ελληνική επικράτεια αλλά και με ποιους τρόπους επιτρέπεται να αξιοποιηθεί.
Αντί αυτού, πολιτικά συστήματα κάθε εκδοχής σε βάθος δεκαετιών άφησαν τους ιδιοκτήτες να παλεύουν με κάθε μορφής χρυσόβουλα και συμβόλαια και να καλούνται κάθε φορά να αποδείξουν τα δικαιώματά τους προσφεύγοντας σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς.
Το οργανωμένο Κτηματολόγιο εξελίχθηκε σε μαρτύριο του Σίσυφου. Και, ως γνωστόν, το μαρτύριο αυτό είναι μεγαλύτερο όταν ο εκάστοτε «Σίσυφος» δεν έχει μπάρμπα στην Κορώνη ή χρήματα για να πληρώσει τους «κουμανταδόρους».
Μέχρι που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού ταλαντεύτηκε ανάμεσα στις απειλές προστίμων και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις, έρχεται τώρα να ψηφίσει άρον άρον νομοσχέδιο που κλείνει το Κτηματολόγιο, παρά τις εκκρεμότητες που αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων.
Κατά κάποιον τρόπο, ο γόρδιος δεσμός κόβεται έτσι, αλλά τα σκοινιά που θα μείνουν να κρέμονται θα αφήσουν μετέωρους αγνώστου πλήθους ιδιοκτήτες. Αυτοί που τρίβουν τα χέρια τους είναι σίγουρα οι ιδιώτες μηχανικοί και δικηγόροι, που βάσει του νόμου θα αναλάβουν, έναντι αμοιβής, να βρίσκουν τις λύσεις. Αρωγοί τους θα είναι οι νέοι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων, που θα επιλεγούν κατά το δοκούν από την κυβέρνηση.
Οσο για τα ακίνητα που είναι αγνώστου ιδιοκτήτη, η κυβέρνηση καταλήγει σε λύση βγαλμένη από τα σπλάχνα της αγοράς. Τα ακίνητα αυτά, είτε επειδή είναι δασικού χαρακτήρα είτε επειδή κανείς δεν έσπευσε να τα δηλώσει, είναι εκατομμύρια. Με βάση τα έως τώρα ισχύοντα, το Δημόσιο καλείται να τα διεκδικήσει. Πλην όμως, ουδέποτε προετοιμάστηκε γι’ αυτό.
Ετσι, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτή τη διαδικασία της διεκδίκησης από ιδιώτες και θα αποφασίζει το Δημόσιο πότε θα απορρίπτει τις αιτήσεις τους. Εάν αυτή η απόρριψη δεν προκύπτει μέσα σε 60 μέρες, ο διεκδικητής θα αποκτά το ακίνητο χωρίς να χρειάζονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Δεν θα είναι οι 60 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, αλλά εκείνες που μοίρασαν τα ιμάτια της δημόσιας περιουσίας...
ΕΦ.ΣΥΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου