9.7.21

Αβεβαιότητα για την τρίτη δόση του εμβολίου...




Η Pfizer ανακοίνωσε ένα νέο εμβόλιο, στην ουσία μια αναβάθμιση του υπάρχοντος, που στοχεύει ειδικά στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνυπολογίζοντας τα δεδομένα αναφέρουν πως είναι νωρίς να...εγκριθεί μια τρίτη δόση.

Η αμερικανογερμανική φαρμακοβιομηχανία θεωρεί ότι αυτό θα αποτελέσει ένα έξτρα όπλο ενώ προς αυτή τη κατεύθυνση αναφέρει ως «ενθαρρυντικά» τα αποτελέσματα από μελέτες ανθρώπων που έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση του υπάρχοντος εμβολίου τους και μάλιστα αναφέρει πως σκοπεύει να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές τον Αύγουστο.

Νωρίς για να εγκριθεί τρίτη δόση

Στο μεταξύ, τις ορέξεις των Pfizer/Biontech για τρίτη δόση έρχεται να βάλει στον «πάγο» τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Συγκεκριμένα ο EMA ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά του Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερα δεδομένα για τη διάρκεια της προστασίας από τις δόσεις που χορηγούνται αλλά και για το εάν μια ενισχυτική δόση θα ήταν ωφέλιμη» σημειώνει ο Π.Ο.Υ. εκφράζοντας με τη σειρά του επιφυλακτικότητα.

Είχε προηγηθεί η κοινή ανακοίνωση της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ που ανέφεραν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μέχρι στιγμής έξτρα δόση. «Είμαστε προετοιμασμένοι για ενισχυτικές δόσεις, αν και όταν η επιστήμη δείξει ότι αυτές χρειάζονται», τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

Τα στοιχεία που επικαλείται η αμερικανογερμανική φαρμακοβιομηχανία

Παραθέτοντας στοιχεία από το Ισραήλ, υποστηρίζει ότι η αποτελεσματικότητα του υπάρχοντος εμβολίου «εμφανίζει μείωση έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, τόσο όσον αφορά την αποτροπή της λοίμωξης, όσο και της συμπτωματικής νόσου». Λαμβάνοντας υπόψη και την εξάπλωση της Δέλτα, οι δύο εταιρείες εκτιμούν ότι «μια τρίτη δόση μπορεί να χρειαστεί μέσα σε έξι έως 12 μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό».

Το υπό ανάπτυξη νέο εμβόλιο κατά της Δέλτα θα στοχεύει σε όλη την πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού και όχι μόνο σε ένα μέρος της όπως έως τώρα. Η πρώτη παρτίδα του δοκιμαστικού εμβολίου έχει ήδη παραχθεί. Η Pfizer αναμένει φέτος πωλήσεις ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιό της κατά του κορονοϊού, καθώς και μεγάλα έσοδα τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: