Λάβρος κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ο Α. Τσίπρας, σημαίνοντας προσκλητήριο σε προεκλογικό αγώνα για να φύγει η κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Σήμερα που... ξανανταμώνουμε, έχω την αίσθηση πως είναι σα να κάνουμε μια νέα αρχή», είπε ανοίγοντας με την ομιλία του στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας την συνεδρίαση της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Σημείωσε ότι η προγραμματική συνδιάσκεψη πρέπει να είναι μια «νέα αρχή για το κόμμα μας, η απαρχή μιας νέας πορείας προς στο λαό, η απαρχή μιας μάχης με μοναδικό στόχο που σας καλώ να συνομολογήσουμε σήμερα: να νικήσουμε την κυβέρνηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», «την πιο ακραία αντιλαϊκή και σκληρά συντηρητική κυβερνητική πολιτική», παντού μέσα στην κοινωνία και στην κάλπη των εκλογών, όπως είπε, «όποτε κι αν αυτές στηθούν και δεν θα αργήσει η ώρα». Αυτό «για να επιστρέψει η πατρίδα μας στο δρόμο της δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας ότι τα όπλα για να γίνει αυτό είναι «το πρόγραμμα μας».
«Πρωτοφανής αυταρχισμός και lockdown στη Δημοκρατία»
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά αναφέροντας ότι «συνεχίζει απρόσκοπτα την εφαρμογή ενός σκληρά αντιλαϊκού προγράμματος που βάλει ευθέως εναντίον της εργασίας, εναντίον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, εναντίον του δημόσιου συμφέροντος, εναντίον της κοινωνίας». Την κατηγόρησε για αποτυχία σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα μέσα στην πανδημία, αντιφάσεις, παλινωδίες, ψέματα, αλληλοαναιρέσεις μεταξύ υπουργών, «καταστροφική διαχείριση, από έναν πρωθυπουργό που αντί να αξιοποιήσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης και των πολιτών προκειμένου να προετοιμάσει τη χώρα για τη μάχη της πανδημίας που ήταν μπροστά, την αξιοποίησε για εδραιώσει με δόλια μέσα τα πολιτικά του συμφέροντα».
Συνεχίζοντας τα «πυρά» προς τον κ. Μητσοτάκη, μίλησε για: πρωτοφανή αυταρχισμό, lockdown στη Δημοκρατία και το Κοινοβούλιο, ωμή βία ενάντια σε νέους και νέες, απευθείας αναθέσεις, ρουσφέτια, πλουτισμό ημέτερων και κολλητών, μίσος για τη νέα γενιά «με τον αποκλεισμό 25.000 νέων από τα ΑΕΙ για να γίνουν πελατεία των κολεγίων, με την κατάργηση του 8ωρου, με τη διαρκή στοχοποίηση τους ως δήθεν υπεύθυνους για εξάπλωσης της πανδημίας, με την ταπεινωτική απόπειρα εξαγοράς τους, λες και εξαγοράζεται η στάση ευθύνης και αλληλεγγύης του εμβολιασμού, που στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε να στηρίζουμε».
Υποστήριξε ότι η επόμενη μέρα «έχει ακόμα χειρότερα. Όπως είπε: «εργασιακό τοπίο χωρίς δικαιώματα, με απλήρωτες υπερωρίες και σπαστά ωράρια. Έχει τη μεγάλη ληστεία των επικουρικών συντάξεων. Και φυσικά το μεγάλο φαγοπότι με τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης για τη γνωστή κάστα των φίλων και εκλεκτών της κυβέρνησης».
Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα που πατούσε ξανά γερά στα πόδια της και τη γύρισαν δέκα χρόνια πίσω και πως γι' αυτό γνωρίζουν ότι «ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν είναι να επικρατήσει παντού η απογοήτευση και ο διχασμός». Μίλησε για «καθεστωτική δυστοπία» που δεν αξίζει στη σύγχρονη Ελλάδα, για να υπογραμμίσει ότι «η πολιτική Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και η κυβέρνηση αυτή -είναι καθήκον μας- πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο».
«Μάχη για τη νίκη, όχι για να αυξήσουμε τα ποσοστά μας»
Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να ηττηθεί και να φύγει άμεσα. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «πλέον είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε την πιο πλούσια και ενδελεχή προγραμματική πρόταση που έχει παρουσιάσει ποτέ ένα πολιτικό κόμμα στην χώρα».
«Δεν είμαστε από αυτούς που περιμένουν να ωριμάσουν οι συνθήκες. Γιατί πολλές φορές μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, μαραζώνουν οι άνθρωποι» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να συμπληρώσει «Είμαστε πιο ώριμοι από κάθε άλλη φορά. Γιατί μάθαμε από τα λάθη μας. Είμαστε πιο ταπεινοί. Γιατί ξέρουμε καλά ότι οι καρέκλες της εξουσίας για την αριστερά και τους αριστερούς, δεν είναι καρέκλες πολυτελείας, ανάπαυσης και επίδειξης. Αλλά θέσεις μάχης για τα συμφέροντα του λαού».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος είναι η νίκη στις εκλογές και όχι η βελτίωση των ποσοστών και, μιλώντας για ενδεχόμενες συμμαχίες σημείωσε «Το πιο σημαντικό ερώτημα δεν είναι ποτέ το “με ποιους”. Αλλά το “από ποιους” και “για ποιους”. Με τις προγραμματικές μας θέσεις απαντάμε στο κρίσιμο ερώτημα με σαφήνεια: Από τους εργαζόμενους για τους αδύναμους. Από τους νέους για τους μεγαλύτερους. Από τον καταστηματάρχη για τον μισθωτό. Από τη δικηγόρο, για τον αγρότη. Από την καθηγήτρια, για τον καλλιτέχνη. Από το λαό, για το λαό».
«Να επιστρέψει στον τόπο η δικαιοσύνη»
Κεντρικό ρόλο στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα είχε η έννοια της δικαιοσύνης σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ανάμεσα σε άλλα:
Δικαιοσύνη στην Εργασία:
Με την επαναφορά του 8ωρου
Την επέκταση συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και την επαναφορά στην εθνική συλλογική σύμβαση με διαπραγμάτευση.
Την κατάργηση της υπερεργασίας
Με το 35ωρο χωρίς μείωση μισθού, με πιλοτική εφαρμογή αρχικά, με στόχο αργότερα την επέκταση του.
Δικαιοσύνη στην Οικονομία:
Με τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και ευνοϊκή ρύθμιση 120 δόσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Με άμεσα μέτρα για τις οφειλές προς τις τράπεζες με αναστολή πληρωμών και περίοδο χάριτος.
Με ρύθμιση των αγροτικών χρεών που βρίσκονται σε ειδικούς εκκαθαριστές και ειδική προστασία των παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων που είναι απαραίτητα για τον βιοπορισμό τους.
Με επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Με πρόγραμμα κρατικής δανειοδότησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Με επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας.
Με την άσκηση των δικαιωμάτων του Δημόσιου στη διοίκηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, γιατί δεν είμαστε πια σε συνθήκες μνημονιακής επιτροπείας, βγήκαμε απ' τα μνημόνια και αυτή είναι η κατάκτηση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Και μόνο μ' ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορεί να επιτελεί το ρόλο του, μπορούμε να ενισχύσουμε τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία
Δικαιοσύνη στην Υγεία, με ένα νέο ΕΣΥ:
Με άμεση πρόσληψη 15.000 μόνιμων υγειονομικών.
Με μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή και την ένταξή του στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Με αναδιαμόρφωση του μισθολογίου, με εισαγωγικό μισθό για τον πρωτοδιόριστο γιατρό στα 2.000 ευρώ ώστε να σταματήσει αυτή η διαρροή επιστημονικού δυναμικού, να μπορέσουμε να στελεχώσουμε το νέο ΕΣΥ με νέους επιστήμονες.
Με τριπλασιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας, από τις 127 που λειτουργούν σήμερα, στις 380 σε ολόκληρη τη χώρα.
Με εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια για όλους τους πολίτες.
Με πλήρη την κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες.
Δικαιοσύνη στην Παιδεία, για να ανοίξουμε δρόμους για τους νέους ανθρώπους:
Με την κατάργηση του κατάπτυστου νόμου Κεραμέως για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των νέων ανθρώπων, που τους βάζει φραγμό προκειμένου να τους δώσει βορά στα ιδιωτικά κολέγια.
Με την επαναφορά της δομής της Γ' Λυκείου με λίγα μαθήματα και πολλές ώρες διδασκαλίας, μαζί με την αναβάθμιση του απολυτηρίου.
Με την επαναφορά της δυνατότητας ελεύθερης εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο για τους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων.
Με την ενίσχυση των ΑΕΙ για αναβάθμιση σπουδών και επαναφορά ελεύθερης πρόσβασης σε σχολές χαμηλότερης ζήτησης.
Δικαιοσύνη και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με μια Πράσινη Επανάσταση που θα στηρίζεται όμως στις αρχές της δίκαιης μετάβασης:
Με θέσπιση Κυβερνητικού Συμβουλίου για την Πράσινη Μετάβαση, όπου θα συμμετέχουν όλα τα παραγωγικά και κοινωνικά υπουργεία.
Με ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Με εισαγωγή του κλιματικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε όλα τα χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
Με σχέδιο δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών με τη θεσμοθέτηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τους ρυθμούς ανάπτυξης και της θέσης εργασίας για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Δικαιοσύνη, τέλος, στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης:
Με τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
Με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.
Με την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.
Με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας.
Με το 50% των αδειών σε ΑΠΕ, να πηγαίνει αποκλειστικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες και όχι όλες οι νέες άδειες να πηγαίνουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου