1.7.21

Από τους πανηγυρισμούς και τον εφησυχασμό...


...στα δωράκια και στον εκνευρισμό...

Γιώργος Καρελιάς

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση εκπέμπει ένα είδος πανικού στο θέμα των εμβολιασμών , κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους πανηγυρισμούς και το κλίμα ευφορίας, που η ίδια καλλιεργούσε μέχρι πρότινος. Το «δωράκι» των 150 ευρώ προς τους νέους, τα... «προνόμια» προς τους εμβολιασμένους, η επιστράτευση του Αρχιεπισκόπου, ο εκνευρισμός υπουργών και ορισμένες άλλες ενέργειες δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Και όμως μέχρι πρότινος οι ίδιοι φιλοτεχνούσαν εντελώς διαφορετική εικόνα. Ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί έκαναν πολύ αισιόδοξες προβλέψεις και, παίζοντας με τους αριθμούς, έλεγαν πανηγυριζοντας ότι το πρόγραμμα των εμβολιασμών «πετάει». Θυμίζουμε ενδεικτικά:

Από τις αρχές Μαρτίου κιόλας, όταν η πανδημία ήταν φουντωμένη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε με περισσή βεβαιότητα: «Είμαι σίγουρος πλέον ότι βλέπουμε το φώς στο τούνελ. Είμαι αισιόδοξος ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί και η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα μας επιτρέψει, τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού, να πούμε ότι βγαίνουμε από την κρίση».

Στις 30 Απριλίου από το εμβολιαστικό κέντρο της Ραφήνας έλεγε: «Η νεολαία δείχνει το δρόμο για τους εμβολιασμούς…». Σήμερα η νεολαία χρειάζεται 150αρια για να ξαναβρεί το δρόμο…

Στις αρχές Ιουνίου εμφανιζόταν και πάλι βέβαιος: «Η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού».

Τίποτα από αυτά δεν επιβεβαιώθηκε. Γι’ αυτό τρέχουν και δεν φτάνουν.

Κάθε φορά που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε ένα μεγάλο αριθμό εμβολιασθέντων, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του πανηγύριζαν. Eδώ ο υπουργός Υγείας στις 15 Ιουνίου:


Μόνο που έκαναν μια ταχυδακτυλουργία. Πρόσθεταν και τις δύο κατηγορίες εμβολιασθέντων(με μία και με δύο δόσεις), για να βγάλουν τον πολυπόθητο μεγάλο αριθμό. Η πραγματικότητα είναι ότι, έξι μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών, τη μία δόση δεν έχει ακόμα κάνει ούτε το 50% του πληθυσμού, ενώ και με τις δύο δόσεις έχει εμβολιασθεί μόλις το 36%. Πότε θα φτάσουμε στο απαραίτητο 70% έως 80%;

Ποιος, λοιπόν, καλλιεργούσε τον εφησυχασμό ότι «όλα πάνε καλά»; Ποιος ανακοίνωνε μέρα παρά μέρα παραπλανητικούς αριθμούς εμβολιασμών; Αλήθεια, πόσο συνέβαλε αυτή η τακτική στη μείωση των ρυθμών εμβολιασμού; Μήπως, εκτός από τους αρνητές και τους ψεκασμένους, υπήρξαν και πολλές χιλιάδες απλώς διστακτικοί ή φοβισμένοι πολίτες που, ακούγοντας αυτές τις διαβεβαιώσεις, είπαν «αφού πάμε τόσο καλά, ας το αφήσω γι’ αργότερα;».

Είναι φανερό ότι η κυβερνητική τακτική περιείχε πολλές αντιφάσεις. Για να δείξουν ότι έχουν κάνει success story στο πεδίο των εμβολιασμών κατέφευγαν σε παραπλανητικά στοιχεία και υπερβολές, που έφεραν χαλαρότητα και αδιαφορία σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Με αποτέλεσμα τώρα να χρειάζονται «δωράκια» και η βοήθεια του Αρχιεπισκόπου.

Μακάρι το 150αρι και οι προσευχές του Ιερώνυμου να πιάσουν τόπο. Γιατί αυτό που προέχει είναι να αυξηθεί πολύ ο αριθμός των εμβολιασμένων εν όψει δύσκολου χειμώνα. Αλλά και η κυβέρνηση πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει τις παραπλανητικές θριαμβολογίες. Είδαμε πού οδήγησε η προπαγανδιστική τακτική. Ας δουλέψουν, επιτέλους, με σοβαρότητα και με όπλο την πειθώ, ώστε να προλάβουν τα χειρότερα.

Κι αν νομίζουν ότι δεν υπάρχουν χειρότερα, ας προσέξουν τι λέει η ατάκα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ: «Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο άσχημα ώστε να μη μπορούν να χειροτερέψουν»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.