22.7.21

Ποιες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο»...


Εκτοξεύθηκε ο δείκτης θετικότητας...

Στα νέα της πανδημίας του κορονοϊού, ανησυχία για την κατάσταση σε πέντε νησιά της χώρας επικρατεί, μετά τα ποσοστά θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα που έδωσε... την Τετάρτη, 21 Ιουλίου, ο ΕΟΔΥ.

Τα στοιχεία αφορούν στην περίοδο από 12 έως 18 Ιουλίου και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται σε 3.41% σε σύνολο 512.794 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 1.008.857 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.26%. Όπως προκύπτει και από τον πίνακα που δόθηκε στη δημοσιότητα, στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα σε Ρέθυμνο (4,85%) και ακολουθούν οι: Πάρος (4,31%), Μύκονος (4,06%), Καρδίτσα (2,51%), Μήλος (2,47%) και Σαντορίνη (2,23%).

Η θετικότητα στην Αττική

Στο λεκανοπέδιο, στην Ανατολική Αττική το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 1,46%, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών στο 1,37%, στη Δυτική Αττική στο 1,24%, στον Δυτικό Τομέα Αθηνών στο 1,43%, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών στο 1,41%, στον Νότιο Τομέα Αθηνών στο 1,56%, στον Πειραιά 1,73% και στις Νήσους 1,68%.

Το νησί με μηδενική θετικότητα είναι η Κάρπαθος.

Τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την Τετάρτη, 21 Ιουλίου, είναι 2.972, από τα οποία τα 1.266 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ανησυχητική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Κρήτη, όπου καταγράφηκαν συνολικά 255 μολύνσεις -90 στο Ηράκλειο, 87 στο Ρέθυμνο, 59 στα Χανιά, 19 στο Λασίθι. Στη Μύκονο, καταγράφηκαν  39 κρούσματα, στην Πάρο 43 και στη Σαντορίνη 28. Συναγερμό έχει σημάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για τα νησιά και συγκεκριμένα για τη Μύκονο όπου έχουν ληφθεί ήδη επιπλέον μέτρα αλλά και για την Ίο, τη Σαντορίνη, την Πάρο και περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

«Στο κόκκινο» Πάρος και Σαντορίνη

Τοπικοί φορείς σε δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς, όπως η Πάρος και η Σαντορίνη, προχωρούν στη λήψη μέτρων καθώς η επιδημιολογική εικόνα εγείρει ανησυχία. Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα. Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ο δημαρχος επισήμανε πως «η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και ο ταχύτατος τρόπος με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στον πληθυσμό, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, που βρίσκεται και φέτος στην κορυφή της προτίμησης των ξένων και Ελλήνων επισκεπτών, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε», αν και τα ποσοστά εμβολιασμού των κατοίκων βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, ενώ και οι επιχειρηματίες του νησιού τηρούν τα μέτρα προστασίας.

«Ας δείξουμε με το παράδειγμά μας στους επισκέπτες μας ότι, όπως εμείς προστατεύουμε την υγεία τη δική μας και των δικών μας ανθρώπων, απαιτούμε κι από εκείνους να κάνουν το ίδιο. Είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε μια ομαλή συνέχιση της τρέχουσας τουριστικής περιόδου στο νησί μας και μάλιστα λίγο πριν την κορύφωση της σεζόν να διαφυλάξουμε το κύρος της Πάρου και των κατοίκων της και να προστατεύσουμε την οικονομία του τόπου, το εισόδημα των επαγγελματιών, αλλά και τη ποιότητα της ζωής μας», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, και ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. Η δημοτική αρχή του νησιού ζητάει από επιχειρηματίες, κατοίκους και επισκέπτες να κρατάνε υπεύθυνη στάση, ώστε να μείνει προφυλαγμένο το νησί από τον κορονοϊό και να μην χρειαστεί η λήψη έκτακτων μέτρων που θα ζημιώσουν τον τουρισμό.

«Απευθύνω προσκλητήριο υπευθυνότητας και συνέπειας σε όλες τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, σε όλους τους κατόχους μέσων μαζικής μεταφοράς, δημόσιων και ιδιωτικών, σε όσους απασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Καλώ τον καθένα ξεχωριστά να περιφρουρήσει τη σωστή λειτουργία της επιχείρησής του και όλους μαζί να περιφρουρήσουμε την εικόνα και το μέλλον των νησιών μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σιγάλας...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: