22.7.21

Η άλλη Αριστερά ψάχνεται...


Σχήματα και ανένταχτοι αναζητούν κοινό βηματισμό στην αριστερή όχθη.

Δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 που έφεραν στη διακυβέρνηση της χώρας τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη εντείνονται οι ζυμώσεις στα αριστερά σχήματα του… εξωκοινοβουλίου και ανένταχτους για την αναζωογόνηση του χώρου της λεγόμενης ριζοσπαστικής και μαχόμενης Αριστεράς. Φουντώνουν οι διεργασίες είτε για την ανασυγκρότηση αντιιμπεριαλιστικού αριστερού μετώπου είτε για τη συγκρότηση νέου κομμουνιστικού πόλου είτε για την οικοδόμηση ενός μαζικού κινήματος που να ευνοεί πολιτικές γέφυρες επικοινωνίας με μαρξιστικές οργανώσεις. Αναζητείται με λίγα λόγια υπέρβαση πολιτικών αδιεξόδων στο έδαφος της απογοήτευσης που έφερε σε ένα τμήμα του κόσμου της εργασίας η κυβερνώσα Αριστερά. Σε μια δύσκολη περίοδο που η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους, το στοίχημα ενός χώρου που είναι κατακερματισμένος οργανωτικά, πολυδιασπασμένος ιδεολογικά και δύσπιστος σε εκλογικές και κυβερνητικές λύσεις επιδιώκει να επανέλθει στο προσκήνιο. Υπάρχουν στελέχη που συναρτούν την ύπαρξή τους με το πολιτικό προσκήνιο – μέσω των εκλογών– και όχι τόσο με τη δράση μέσα στο εργατικό μαζικό κίνημα. Αλλοι έχουν διαφορετική οπτική ακόμη και με συνομιλητές τους σε εγχειρήματα για αριστερά μετωπικά σχήματα.

Κυρίως στελέχη και σχήματα που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά το 2015, συσπειρώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την «πρώτη φορά Αριστερά» αναζητούν συμπορεύσεις. Η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) συνεχίζει να δρα με δύο σχήματα, το Αριστερό Ρεύμα (πρώην στελέχη ΣΥΡΙΖΑ) και την «Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση (ΑΡΑΣ)», έχοντας έντονη κινητικότητα στη νεολαία (κυρίως μέσω της ΑΡΑΣ). Εχουν αγκαλιάσει σε μεγάλο βαθμό την Αριστερή Πρωτοβουλία για Διάλογο και Κοινή Δράση (ο πρώην επικεφαλής της ΛΑΕ και πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν μετέχει στο εγχείρημα, σε αντίθεση με κορυφαία στελέχη του Αριστερού Ρεύματος, όπως ο Δημήτρης Στρατούλης,ο Νίκος Χουντής κ.ά.). Την «έτρεξε» με… επιτάχυνση ο πανεπιστημιακός Κώστας Λαπαβίτσας.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία που ήρθε στην επικαιρότητα με την εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας αποσείει το… στίγμα της εκλογικής κίνησης για να προλάβει εκλογικές εξελίξεις. Ομως, το πραγματικό ζήτημα είναι αν η κίνηση αυτή, υπό τις σημερινές αντίξοες συνθήκες, μπορέσει να πείσει ότι δεν είναι «μια από τα ίδια» και ότι έχει περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης. Πάντως, προσωπικότητες που είτε μετέχουν είτε δεν μετέχουν αλλά στηρίζουν την Πρωτοβουλία έχουν έντονη διεθνιστική δράση. Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι προ ημερών η πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη (παρέστη στην παρουσίαση της Πρωτοβουλίας αλλά δεν μετέχει) και ο πρώην υπουργός Κώστας Ησυχος (μετέχει στην Πρωτοβουλία) ήταν εκ των εκπροσώπων από το Δίκτυο στην Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας – ελληνικό τμήμα που εξέφρασαν σε συνάντηση ενημέρωσης της πρέσβειρας της Κούβας τη συμπαράστασή τους στον κουβανικό λαό.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Παναγιωτας Μπιτσικα, πατηστε ΕΔΩ... 


Δεν υπάρχουν σχόλια: