14.7.21

Η Γαλατά «πλήρωσε» τη Φενέρ...


Άντα Ψαρρά, Γιάννης Μπασκάκης

Για να μας πείσει ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς ότι δεν εμπλέκεται -παρά την αναφορά στο όνομά του- στην υπόθεση με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ αρμοδίων και κυρίως με την είσοδο στο αεροδρόμιο εμπύρετων μελών της... Φενερμπαχτσέ τον περασμένο Οκτώβριο, προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο.

Ενώ λοιπόν σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ «τα μέλη της αποστολής της Γαλατασαράι είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ την Κυριακή στην Τουρκία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι ελληνικές αρχές έκριναν -με βάση τη φόρμα εντοπισμού επιβατών PLF- ότι θα έπρεπε όλοι να υποβληθούν σε νέο τεστ».

Επρόκειτο για ένα φιλικό ματς και όχι για επίσημο αγώνα εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς δικαιολογώντας την εξέλιξη αυτή και πρόσθεσε: «Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο ή rapid test στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου. Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους.

Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μην ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη».

Εφόσον όμως όλα είναι κανονισμένα από το πρωτόκολλο, που προφανώς γνωρίζουν και έχουν διαβάσει οι αρμόδιοι του αεροδρομίου, για ποιο λόγο άραγε χρειάστηκε εντολή Χαρδαλιά;

Οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την αναγκαστική επιστροφή της ομάδας τη στιγμή που είχε υποβληθεί μια μόλις ημέρα πριν σε μοριακό έλεγχο. Αμεσα έσπευσε στο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρέσβης της Τουρκίας ενώ σε ανακοίνωσή της η Γαλατασαράι γνωστοποίησε ότι άμεσα αποφάσισε να επιστρέψουν οι παίκτες στην Τουρκία. «Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να παίξουμε ένα φιλικό αγώνα σε φιλική ατμόσφαιρα, έγινε σαφής διάκριση εναντίον τουρκικής ομάδας με το περιστατικό που συνέβη σήμερα. Τα τεστ PCR, που ισχύουν για 72 ώρες, δεν έγιναν δεκτά κατά τη συνήθη διπλωματική πρακτική μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ζητήθηκε νέο τεστ» αναφέρει η ομάδα, διαμαρτυρόμενη για επίδειξη αλαζονικής συμπεριφοράς από τις ελληνικές αρχές.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε, προχθές το βράδυ, σε μια ανάρτηση με την οποία χαρακτήριζε απαράδεκτη τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η μεταχείριση, η οποία απέχει της καλής προθέσεως και ευγένειας, που αντιμετώπισε στην Ελλάδα η ποδοσφαιρική μας ομάδα Γαλατάσαραϊ είναι απαράδεκτη». Παράλληλα κάλεσε τηλεφωνικά, για να διαμαρτυρηθεί, τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, την ώρα που εκείνος βρισκόταν εν πτήσει, επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες όπου είχε μεταβεί για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Μόλις έφτασε στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του, στον οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μίλησε αναφορικά με το σχετικό πρωτόκολλο για τη διαδικασία εισόδου στη χώρα, του είπε ότι η εφαρμογή των μέτρων είναι θέμα της Πολιτικής Προστασίας (σ.σ. δηλ. του Ν. Χαρδαλιά) και τάχθηκε κατά του να φουντώσει η αντιπαράθεση με αφορμή ένα φιλικό ματς και κατά του να πάρει το θέμα πολιτικές διαστάσεις. Ωστόσο η τουρκική πλευρά επέλεξε να επιμείνει στις αντιδράσεις της, καλώντας χθες στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για εξηγήσεις τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα.

Η αλήθεια είναι πως ο κ. Χαρδαλιάς με την ενέργειά του και την ανακοίνωση που εξέδωσε επιβεβαίωσε όχι μόνο το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Με εντολή Χαρδαλιά μπήκαν ασθενείς στη χώρα!», 7/7/2021) αλλά και την επίμονη άρνηση να δώσει μία απάντηση σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που τέθηκαν στη συνέχεια σχετικά με τις απαράδεκτες συνομιλίες κρατικών στελεχών, τα πακιστανικά τηλέφωνα, τη δική του εντολή, την εν γνώσει όλων είσοδο εμπύρετων μελών της Φενερμπαχτσέ στο αεροδρόμιο και τη χυδαία αναφορά για το Μάτι.

«Η εικόνα δε ενός λειτουργού του Κράτους που άλλοτε ενημερώνεται κι άλλοτε δεν ενημερώνεται (κατά δήλωσή του επίσης στην υπόθεση της Φενέρ) δεν είναι και η ενδεδειγμένη» αναφέρει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ του sportime και συνεχίζει:

«Ο υφυπουργός που έδρασε τόσο καίρια (κι ορθώς) στην περίπτωση της αποστολής της Γαλατασαράι έχει στοιχεία για όλα αυτά τα ανατριχιαστικά που ανέφερε το ρεπορτάζ της εφημερίδας, μέσω έρευνας;

● Ο υφυπουργός, αν καταλάβαμε καλά, ενημερώθηκε για την αποστολή της Γαλατασαράι, αλλά όχι για εκείνη της Φενέρμπαχτσε. Αρα υπήρξε κάποια επίπτωση σε εκείνους που δεν τον είχαν ενημερώσει; Και κατά δική του δήλωση τον εξέθεσαν;

● Οι σκιές που έχουν απλωθεί για το θέμα της Φενέρ θα διαλυθούν διά παντός με την... εντολή Χαρδαλιά για τη Γαλατασαράι; Δεν είναι όλα επικοινωνία, κύριε υφυπουργέ. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για θέματα υγείας.

● Τελικά υπάρχουν ή δεν υπάρχουν πακιστανικά τηλέφωνα;» (Ν. Μπουρλάκης, sportime.gr)

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα οφείλουν να τηρούν μέχρι κεραίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου, χωρίς καμία έκπτωση. Ωστόσο, δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Χαρδαλιάς επιχειρεί με τζάμπα μαγκιές να εκμεταλλευτεί το χθεσινό περιστατικό, μήπως και ξεχαστούν οι αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας για την εντολή του να περάσουν εμπύρετα μέλη της αποστολής της Φενερμπαχτσέ στη χώρα και τα “πακιστανικά” τηλέφωνα που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοί του». Το όλο αυτό σκηνικό δεν γνωρίζουμε αν έπεισε τους οπαδούς του Ολυμπιακού που περίμεναν το φιλικό ματς με τη Γαλατασαράι. Το βέβαιο είναι όμως ότι ένα μεγάλο λάθος δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα δεύτερο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: