21.7.21

Ο Ερντογάν και η ευρωπαϊκή κυριαρχία...


Το παράξενο δεν βρίσκεται στα όσα ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το Βαρώσι και την Αμμόχωστο. Εδώ και αρκετό καιρό έχει δημοσίως διευκρινίσει ότι αυτό το μέρος της κατεχόμενης Κύπρου έχει ενταχθεί στους σχεδιασμούς του και... στο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζει απέναντι στη Δύση, με την προσδοκία ότι θα αναγνωριστεί ως ηγέτης μιας κυρίαρχης περιφερειακής δύναμης της ευρύτερης περιοχής.

Για ανακοινώσεις αναφορικά με την Αμμόχωστο η τουρκική κυβέρνηση είχε επισήμως ενημερώσει, άλλωστε, πριν από λίγες ημέρες, εν όψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα. Το παράξενο και ταυτοχρόνως παράδοξο βρίσκεται στο γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δείχνει να εκπλήσσεται από αυτές τις εξελίξεις.

Ακόμη πιο παράξενη και παράδοξη είναι η αμηχανία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προχθές, πρώτη ημέρα της επίσκεψης στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του Τούρκου προέδρου, η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έκρυβε τη χαρά και την ικανοποίησή της επειδή εκείνος δεν είπε τίποτε για το επίμαχο θέμα. Και χθες που είπε, η ευρωπαϊκή ηγεσία έπεσε, υποτίθεται, από τα σύννεφα.

Η αντίδραση των ΗΠΑ ήταν πιο σαφής, πιο σκληρή και πιο συγκεκριμένη από αυτή της Ε.Ε. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν σαφή αντίληψη των συμφερόντων τους στην ευρύτερη περιοχή, σε αντίθεση με την Ε.Ε. Κυρίως, δεν έχει ενιαία συμφέροντα ως Ενωση σε μια περιοχή που αποτελεί ευρωπαϊκό έδαφος και σε ένα κράτος, όπως η Κύπρος, που είναι μέλος της.

Ο Ερντογάν ξέρει τι θέλει και κάνει ό,τι χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του, αδιαφορώντας πλήρως αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τη σταθερότητα και την ειρήνη. Οσα ανακοίνωσε για την Αμμόχωστο δεν θα διστάσει να τα υλοποιήσει αν δεν συναντήσει ουσιαστική αντίδραση από τη Διεθνή Κοινότητα.

Αν καταφέρει να εφαρμόσει έστω και το ένα τοις χιλίοις αυτών που ανακοίνωσε, τότε θα έχει αλλάξει όλο το καθεστώς που διέπει το κατεχόμενο Βαρώσι. Ποιος θα τον σταματήσει να το κάνει και με ποιον τρόπο; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα για την Ευρώπη, η οποία καλείται να απαντήσει αν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών της...

ΕΦ.ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: