Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται αποσπασμένοι σε θέσεις που αφορούν την κυβέρνηση, τους βουλευτές (και ευρωβουλευτές) αλλά και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή είναι απολύτως καθορισμένος από το νόμο. Για τις...θέσεις, μάλιστα, που αφορούν την κυβέρνηση ο αριθμός των αποσπασμένων προβλέπεται από το νόμο περί επιτελικού κράτους ο οποίος ήταν ο πρώτος που έφερε στη Βουλή προς ψήφιση η παρούσα κυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019 (4622/2019).
Συνολικά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που μπορούν να αποσπώνται στην κυβέρνηση ξεπερνά τους 1100 και θεωρητικά μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 1132 υπαλλήλους. Αν σ' αυτούς προσθέσουμε τους υπαλλήλους οι οποίοι παίρνουν απόσπαση στα γραφεία των Βουλευτών (σύμφωνα με σχετικό νόμο του 1982) και των κομμάτων, ο συνολικός αριθμός των αποσπασμένων μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τις 2500.
Αν μην τι άλλο πρόκειται για μεγάλο νούμερο, από όποια σκοπιά και αν εξετάσει κανείς τα πράγματα. Από τον αριθμό αυτόν μάλιστα ένα μέρος αφορά εκπαιδευτικούς-δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι αντί να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες ή σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, προσφέρουν έργο σε βουλευτές και κόμματα.
Θα αναρωτηθεί κανείς που είναι το πρόβλημα; Η απάντηση δίνεται από την πλευρά που ο καθένας αντιλαμβάνεται την εξέλιξη των πραγμάτων αλλά και τις σχέσεις που πρέπει να διέπουν το πολιτικό σύστημα με έννοιες όπως η διαφάνεια. Επίσης, με έννοιες που ξεπερνούν το στενό πολιτικό πλαίσιο όπως είναι η ενσυναίσθηση και η αντίληψη της ευθύνης, ιδιαίτερα σε καιρούς οξυμένων κρίσεων όπως αυτοί που διανύουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
ΟΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πριν όμως προχωρήσουμε σε περαιτέρω κρίσεις και συμπεράσματα, ας δούμε και πως έχουν τα γεγονότα, πόσοι δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί και διοικητικοί, βρίσκονται σήμερα αποσπασμένοι σε βουλευτικά και κομματικά γραφεία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, στα 300 βουλευτικά γραφεία έχουν αποσπαστεί 735 δημόσιοι υπάλληλοι (550 διοικητικοί και 185 εκπαιδευτικοί), για τους Ευρωβουλευτές και τα δικά τους γραφεία ο σχετικός αριθμός είναι 61 (51 διοικητικοί και 10 εκπαιδευτικοί) ενώ στα γραφεία των κομμάτων έχουν αποσπαστεί 312 δημόσιοι υπάλληλοι (235 διοικητικοί και 87 εκπαιδευτικοί). Ο συνολικός αριθμός των αποσπασμένων δημοσίων υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων είναι 1108.
Αν το νούμερο ξενίζει, καλό θα είναι αναφέρουμε ότι, με βάση τα προβλεπόμενα από το νόμο, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να είναι αρκετά μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, ο κάθε βουλευτής μπορεί να έχει το λιγότερο 3 αποσπασμένους υπαλλήλους στο γραφείο του, άρα ο συνολικός αριθμός θα μπορούσε άνετα να ήταν 900 (και όχι 735). Σε ότι αφορά τα κόμματα, υπολογίζοντας και την εκλογική δύναμή τους όπως αυτή προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019, οι αποσπασμένοι θα μπορούσαν να φτάσουν και τους 417 (είναι 312).
Ανά κόμμα, και σύμφωνα με το ποσοστό των ψήφων που απέσπασαν στις τελευταίες εκλογές, οι αποσπασμένοι θα μπορούσαν να υπολογιστούν ως εξής:
ΝΔ: 40 x 2 + 30 = 110 αποσπασμένους
ΣΥΡΙΖΑ: 32 x 2 + 30 = 94 αποσπασμένους
ΚΙΝΑΛ: 40 + 8 = 48 αποσπασμένους
KKE: 40 + 5 = 45 αποσπασμένους
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 40 + 4 = 44 αποσπασμένους
ΜΕΡΑ 25: 40 + 3 = 43 αποσπασμένους
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ (για την Ευρωβουλή): 30 + 3 = 33 αποσπασμένους (Με την επιφύλαξη τυχόν άρσης του σχετικού δικαιώματος μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση).
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Νικου Γιαννοπουλου, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου