Για τη νέα επίθεση στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης...
ΤΙ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Εισάγουμε το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ή αλλιώς τον «ατομικό κουμπαρά» για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (αυτούς δηλαδή που μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1η Ιανουαρίου 2022- και...
για όσους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους είναι μέχρι 35 ετών και αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο σύστημα)… Αντί δηλαδή οι εισφορές των νέων να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις. Οι εισφορές που πληρώνει ο κάθε νέος εργαζόμενος θα πηγαίνουν στη δική του σύνταξη, η οποία θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων. .. Η διαχείριση των ατομικών λογαριασμών θα γίνεται μέσω ενός νέου δημοσίου φορέα (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης-ΤΕΚΑ) που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων, όπου -με επιλογή του ασφαλισμένου και ανάλογα με το προφίλ του- θα επενδύονται τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του. Θα υπάρχει η συντηρητική επιλογή, η ενδιάμεση και μια πιο «επιθετική» με στόχο τη διασφάλιση μεγαλύτερων αποδόσεων» (από τον ιστότοπο του Υπ. Εργασίας, eea.gr).
ΠΩΣ ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ: Ακόμα και κάποιος που είναι ανίδεος περί το ασφαλιστικό σύστημα, μπορεί να καταλάβει ότι η κυβέρνηση προχωράει σε ένα σύστημα ατομικού τζογαρίσματος των εισφορών των εργαζόμενων, στο οποίο οι ίδιοι καλούνται με ατομική τους ευθύνη να «ρισκάρουν», για να πάρουν μετά από 40 χρόνια μια μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη. Για να πετύχουν «μόχλευση» των εισφορών, τα «προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια» θα έχουν πάρει το φιλέτο των ταμείων και θα το τζογάρουν («επενδύουν») στις χρηματαγορές. Σημειώνεται εδώ ότι, αν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αποδειχθούν «απρόσεκτα» και τελικά οι χρηματαγορές καταρρεύσουν (όπως έγινε το 2008 όταν διεθνώς χάθηκαν 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα ατομικών λογαριασμών!), το κράτος καλείται να πληρώσει τα σπασμένα, εγγυώμενο τις εισφορές, αφού βέβαια έχει ήδη παράσχει ασυλία στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, κατά το πρότυπο της ασυλίας των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου και της Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας από τον Covid-19…
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατηστε ΕΔΩ...
Πηγή thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου