21.7.21

Ζητείται... υπεύθυνος για τις παρακολουθήσεις...



Περίπου ένα 24ωρο μετά τις αποκαλύψεις για το διεθνών διαστάσεων σκάνδαλο υποκλοπών και κατασκοπίας από κυβερνήσεις-αγοραστές του λογισμικού Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO σε βάρος χιλιάδων ανυποψίαστων, πλην επιφανών υποψήφιων θυμάτων, ήρθε και η πρώτη εισαγγελική έρευνα. Εν προκειμένω στο Παρίσι, για... την παρακολούθηση -από το Μαρόκο, που επισήμως δεν κατονομάζεται- σε βάρος του ερευνητικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart και δύο δημοσιογράφων του.

Οπως αναμενόταν, το Ραμπάτ απέρριψε ως «αβάσιμες και ψευδείς» τις καταγγελίες, που ήρθαν στο φως μέσω της πολυσυλλεκτικής δημοσιογραφικής έρευνας Pegasus Project. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η NSO, καθώς και άλλες φερόμενες ως εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο κυβερνήσεις. Πρώτη και σίγουρα… όχι καλύτερη είναι αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν. Μόνιμο πια «μαύρο πρόβατο» στους κόλπους της Ε.Ε. για τη συστηματική καταστρατήγηση του κράτους δικαίου, η κυβέρνηση της Βουδαπέστης είναι η μοναδική ευρωπαϊκή που κατονομάζεται στην έρευνα. Η ίδια διαψεύδει τα περί κατασκοπίας σε βάρος δύο Ούγγρων δημοσιογράφων, του ιδιοκτήτη ειδησεογραφικού ιστότοπου, ενός δικηγόρου και ενός αντιπολιτευόμενου δημάρχου.


Η ουγγρική αντιπολίτευση, ωστόσο, ζητά έκτακτη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας. Οι φωνές για μέτρα κατά της Ουγγαρίας πληθαίνουν και στις Βρυξέλλες. «Οχι πια “βαθιά ανήσυχοι”», σχολίασε στο Twitter o φεντεραλιστής ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φέρχοφσταντ: «Στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναπτύσσεται μια δικτατορία»…

Διεθνής σάλος

Οι αποκαλύψεις μεγατόνων του Pegasus Project εντείνουν τις αντιδράσεις σε εμπλεκόμενες χώρες για την καταγγελλόμενη κατασκοπία, σε βάθος πενταετίας και σε βάρος πολιτικών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών και αντιφρονούντων: από το Μεξικό έως την Ινδία. Προκάλεσαν χθες πτώση της τιμής της μετοχής της Apple (καθώς τα λειτουργικά IOS και Android στα smartphones αποδείχθηκαν διάτρητα από το Pegasus). Διακοπή της συνεργασίας της υπηρεσίας cloud της Amazon με την ισραηλινή NSO, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός. Αλλά και σάλο στο Ισραήλ.

Οι δέκα κατονομαζόμενες χώρες για κατάχρηση του λογισμικού κατασκοπίας (Αζερμπαϊτζάν, Μπαχρέιν, Καζακστάν, Μεξικό, Μαρόκο, Ρουάντα, Σαουδική Αραβία, Ουγγαρία, Ινδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν πλέον είτε ισχυρές εμπορικές, είτε -επίσημες ή εκκολαπτόμενες- διμερείς σχέσεις με το Τελ Αβίβ, παρατηρεί ο Guardian, που συμμετέχει στη δημοσιογραφική έρευνα.

«Στους κόλπους της NSO, η διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται στο Ισραήλ για την πώληση της τεχνολογίας θεωρείται “κρατικό μυστικό”», γράφει η βρετανική εφημερίδα. Επικαλούμενη πηγές, μιλά για «εμπλοκή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και του πρωθυπουργικού γραφείου». Εν προκειμένω επί εποχής Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ειδικά στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτει το δημοσίευμα, το «πάγωμα» της χρήσης του λογισμικού Pegasus, που επιβλήθηκε μετά τη βάναυση δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι (στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, το 2018), «ξεπάγωσε» το 2019 «με παρέμβαση της ισραηλινής κυβέρνησης».

«Παραμένει ασαφές εάν οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ έχουν πιθανά ειδικά προνόμια με την NSO, όπως πρόσβαση σε υλικό παρακολούθησης», επισημαίνει ο Guardian. Η NSO και το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας έσπευσαν να το διαψεύσουν. Η Σαουδική Αραβία αρνήθηκε να σχολιάσει.

Φωνές για μέτρα

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις «επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη να ρυθμιστεί καλύτερα η πώληση, μεταφορά και χρήση» αυτών των τεχνολογιών παρακολούθησης, τόνισε χθες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ. Αλλοι, με πρώτο τον Εντουαρντ Σνόουντεν -το «βαθύ λαρύγγι» του μεγάλου σκανδάλου παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA-, ζητούν την επιβολή μορατόριουμ στις πωλήσεις τέτοιων λογισμικών. «Εάν βρήκαν τρόπο να παραβιάσουν τις παραμέτρους ασφαλείας ενός iPhone», ανέφερε ο Σνόουντεν στον Guardian, «έχουν βρει τον τρόπο να τα χακάρουν όλα». Κι εάν δεν γίνει κάτι άμεσα, προειδοποίησε, οι συνολικά 50.000 τηλεφωνικοί αριθμοί που ερευνά το Pegasus Project «θα γίνουν 50 εκατομμύρια, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζει κανείς»...

Μαργαρίτα Βεργολιά

Efsyn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: