9.7.21

Την Κυριακή ξεκινά το Συμπόσιο της Σύμης...


Τις πύλες του ανοίγει μεθαύριο Κυριακή, το 23ο πια Διεθνές Συμπόσιο της Σύμης, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, 15 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο γεγονός, που με οικοδεσπότη τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, έχει...πλέον καταστεί θεσμός.

Το διεθνές φόρουμ διεξάγεται φέτος στο Λαγονήσι, και συγκεκριμένα στο Grand Resort Lagonisi, με θέμα την …εξημέρωση των κυμάτων της Ιστορίας και τις μεγάλες και μικρές εξελίξεις, αλλά και ‘επαναστάσεις’ στην μετά την πανδημία εποχή (“Taming the waves of History – Big and Small R-evolutions in the Post Pandemic Era”).

Για άλλη μια φορά, το ‘παρών’ στο παγκόσμιο event θα δώσουν διακεκριμένες προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτικού, επιστημονικού, ακαδημαϊκού, οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου, ενώ το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί στις παρεμβάσεις ανθρώπων που ‘κινούν τα νήματα’ παγκοσμίως, εν μέσω πανδημίας και όχι μόνο.

Τις εργασίες του Συμποσίου θα ανοίξει το βράδυ της Κυριακής ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ χαιρετισμό στην ενότητα με τίτλο «Παλεύοντας για τη Δημοκρατία απέναντι σε ένα δυστοπικό μέλλον» θα απευθύνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Θα ακολουθήσει ‘τραπέζι’ συζήτησης μεταξύ του πρωθυπουργού του Κοσόβου Albin Kurti, της πρώτης γυναίκας Γενικής Γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Δέσποινας Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη και του πολιτικού ηγέτη της Βενεζουέλας Leopoldo Lopez, ενώ η βραδιά θα κλείσει με δείπνο καλωσορίσματος που θα παραθέσουν οι οικοδεσπότες στους καλεσμένους τους από όλο τον κόσμο.



Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ‘τραπέζι’ που θα στηθεί για τα Βαλκάνια το πρωί της Δευτέρας. Ειδικότερα, στο τραπέζι με θέμα «Ποιο το μέλλον της Ευρώπης χωρίς τα Βαλκάνια;», με συντονίστρια την ακαδημαϊκό και πρώην ευρωβουλευτή Μαριλένα Κοππά, θα συμμετέχουν ηγέτες από τις βαλκανικές χώρες, αλλά και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να διερευνηθεί σε βάθος η ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ και ένταξης των Βαλκανίων σε αυτήν. Μεταξύ των ομιλητών, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα της Βόρειας Μακεδονίας Nicola Dimitrov και ο υπουργός Άμυνας της ίδιας χώρας Radmilla Sekerinska, o αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Vessela Tcherneva, εκπρόσωποι ινστιτούτων και γεωπολιτικοί αναλυτές.

Την ίδια μέρα, θα ακολουθήσει τραπέζι για την ‘επανάσταση’ στο μέλλον της εργασίας, σε μία προσπάθεια ανθρωποκεντρικής προσέγγισης ενός νέου μοντέλου ζωής, με συντονιστή τον Γιώργο Παπανδρέου και ομιλητές κορυφαίους πολιτικούς και ακαδημαϊκούς της Ευρώπης. Οι εργασίες της ημέρας θα κλείσουν με μία τρίτη ενότητα, στην οποία θα διερευνηθεί τι σημαίνει η ‘εξωστρέφεια’ των ΗΠΑ για τον κόσμο. Στην ενότητα θα παρέμβει μέσω zoom η πρώην υπουργός των ΗΠΑ Madeleine Albright, ενώ θα μιλήσει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Μάρκος Κουναλάκης, σύζυγος της Ελληνοαμερικανίδας πολιτικού και διπλωμάτη Ελένης Τσακοπούλου-Κουναλάκη, αμφότεροι με στενές σχέσεις με το ζεύγος Κλίντον, αλλά και την σημερινή Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.



Για την ανάγκη σχεδιασμού νέων πολιτικών Υγείας, με στόχο την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών θα μιλήσουν ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της φαρμακευτικής βιομηχανίας που θα βρεθούν σε σχετικό ‘τραπέζι’ το πρωί της Τρίτης. Θα ακολουθήσει άλλη ενότητα, αφιερωμένη στις εξελίξεις στα μοντέλα ανάπτυξης, από το παγκόσμιο στο τοπικό, και εστιάζοντας στις προκλήσεις μίας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινης μετάβασης, με συντονιστή τον ακαδημαϊκό Ανδρέα Παπανδρέου, αδερφό του πρώην πρωθυπουργού. Η ημέρα θα κλείσει με μία ενότητα αφιερωμένη στην Μέση Ανατολή και ομιλητές πολιτικούς και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο.

Η τέταρτη μέρα του Συμποσίου ξεκινά με μία ‘επανάσταση’ του νέου δημοκρατικού κοινωνικού μοντέλου και συνεχίζεται με εκείνη της θετικής συνύπαρξης και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πράξη. Από την τελευταία, δεν θα μπορούσε να λείπει ως συντονιστής ο Γιώργος Παπανδρέου, που έχει κάνει πράξη τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια από όλες τις θέσεις τις οποίες έχει υπηρετήσει. Στις δύο τελευταίες ενότητες, το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, θα μελετηθούν οι εξελίξεις στον τομέα των επιχειρήσεων, αλλά και της τεχνολογίας, που τόσο έχει μπει στη ζωή όλων μας, ενώ θα ερευνηθεί κατά πόσον η τεχνολογία μπορεί να ‘σώσει’ τη Δημοκρατία.

Στην τελετή λήξης του Συμποσίου της Σύμης για φέτος, θα μιλήσουν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic, οι δήμαρχοι Αθήνας και Τιράνων, Κώστας Μπακογιάννης και Eron Vellaj αντίστοιχα, καθώς και ο οικοδεσπότης του Συμποσίου Γιώργος Παπανδρέου, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συμποσίου της Σύμης για το 2021, εδώ

Πηγη matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: