Τραγική είναι η κατάσταση στη Μήλο λίγες ημέρες πριν το πρώτο κύμα των τουριστών φτάσει στο νησί, σε μια περίοδο που ύστερα από την καταστρεπτική περσινή λόγω πανδημίας χρονιά όλοι οι επαγγελματίες του νησιού περιμένουν να ανακάμψουν κάπως οικονομικά. Τα πλοία φορτώνουν... περλίτη χωρίς κανένα φίλτρο προστασίας ενώ οι μπουλντόζες σπάνε τις φυσικές δεξαμενές νερού του νησιού ξεραίνοντας τα πηγάδια καθιστώντας άνυδρες ολόκληρες περιοχές.
Οι εικόνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν στα social media από τη φόρτωση περλίτη της εταιρείας IMERYS στην σκάλα φόρτωσης στον Εμπουριό, έχουν προκαλέσει έντονη αναστάτωση στο νησί καθώς φαίνεται η φόρτωση να διεξάγεται χωρίς καμία πρόβλεψη για περιορισμό της σκόνης σε ένα σημείο που φαίνεται καθαρά από όλα τα χωριά που βλέπουν στον κόλπο ακριβώς απέναντι από τον Αδάμαντα.
Το έγκλημα έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες αλλά οι κρατικές υπηρεσίες αδιαφορούν μπροστά στα συμφέροντα που διακυβεύονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου απέρριψε προσφυγή πολιτών της Μήλου που ζητούσαν να ακυρωθεί απόφαση χωροθέτησης του αγωγού αποβλήτων περλίτη της εταιρίας «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά» κοντά σε δύο από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού.
Η απόφαση ερχόταν σε κατάφωρη αντίθεση με Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που είναι υιοθετημένη και από την Ελλάδα.
Στο τέλος του προηγούμενου μήνα οι φωτογραφίες ξύπνησαν και πάλι τον εφιάλτη για τη Μήλο, τους κατοίκους της και τους τουρίστες που έχουν αρχίσει να καταφθάνουν. Η σκόνη από την φόρτωση στα πλοία του περλίτη σκεπάζει ένα μεγάλο μέρος του νησιού. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της Μήλου που έχει δώσει χρόνια τώρα αγώνες κατά του περιβαλλοντικού εγκλήματος που συντελείται «και τα Βούδια, και οι σκάλες, και οι θάλασσες, και οι βυθοί των θαλασσών, και οι παραλίες, και οι δρόμοι, και ο τουρισμός, και οι Μηλιοί» η γαλλική εταιρεία που έχει την κύρια εκμετάλλευση του υπεδάφους της Μήλου τα θεωρεί ιδιοκτησία της.
Η τεράστια ανοιχτή πληγή του νησιού είναι το Τσιγκράδο. Το βουνό σκάβεται εδώ και χρόνια για την εξαγωγή περλίτη αλλά δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια αποκατάστασης του τοπίου. Οι άνεμοι που σαρώνουν τη Μήλο όλο τον χρόνο διασπείρουν τη σκόνη προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους. Μια «ξεκοιλιασμένη» κυριολεκτικά περιοχή της Μήλου πάνω από μια από τις πιο ξακουστές παραλίες που διαφημίζεται σε όλο τον κόσμο, προκαλεί την οδύνη για το πως το ελληνικό κράτος άφησε ανεξέλεγκτη την εταιρεία να προκαλεί και τους κατοίκους απροστάτευτους στη θανατηφόρα σκόνη. Μια πληγή που δυστυχώς φαίνεται ότι δεν θα κλείσει ποτέ.
Την περασμένη εβδομάδα συντελέστηκε ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς εργασίες σε ορυχείο έκοψε τη μοναδική ίσως φλέβα νερού που είχε απομείνει, και που τροφοδοτούσε ολόκληρη την περιοχή του Μύτακα. Περιοχή που υπάρχουν δεκάδες ξενοδοχεία, κατοικίες, και αρδευόμενα χωράφια.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου