Απαντώντας στο αίτημα του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, να αποσύρει η ελληνική πολιτεία την έφεση στην δικαστική απόφαση αποζημίωσης από τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου υποστήριξε πως δεν...νομιμοποιείται να παρέμβει.
Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για τον βαρύτατα τραυματισμένο από τα ΜΑΤ πολεμικού ανταποκριτή, ο οποίος έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου λάμψης εντός στοάς στο Σύνταγμα το 2011 και ο οποίος σύμφωνα με το κράτος... ξεπέρασε την κατά 90% αναπηρία του, ο υφυπουργός σημείωσε το εξής:
«Δεν θα προσχωρήσω στη θέση σας αποφεύγοντας προσωπικές κρίσεις για ζητήματα που άπτονται τις ιατρικές επιστήμης και θα περιοριστώ σε ορισμένα σημεία της εν εξελίξει δικαστικής διαδικασίας».
Σε αυτό το σημείο ανέφερε πως οι εφέσεις των αντιδίκων θα συζητηθούν τον Νοέμβριο, ενώ ισχυρίστηκε πως δεν ωφελεί να καλλιεργούμε μια ένα «ανοιχτό κλίμα ερμηνείας» και μια «εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα περιγράφοντας μια κυβέρνηση, η οποία δήθεν έχει τη δυνατότητα και όμως δεν επιλέγει συνειδητά να πράξει διαφορετικά από ότι κάνει σήμερα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζήτημα δεν είναι θέμα προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης αλλά διαδικασίων που υπαγορεύονται από το νομοθέτημα. «Η κάθε αγωγή αποζημίωσης κατά του ελληνικού Δημοσίου του οποίου νόμιμος εκπρόσωπος είναι ο υπ. Οικονομικών και όχι εκάστοτε υπουργός, εν προκειμένω ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, διαβιβάζεται στο καθύλην αρμόδιο υπουργείο και συνοδεύεται από εντολή του προέδρου του νομικού συμβουλίου του κράτους» είπε.
Ο κ. Σπίρτζης σχολίασε πως το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη απέδειξε για μία ακόμη φορά το ανάλγητο απέναντι στους πολίτες πρόσωπό του, αρνούμενο να αποσύρει την προσβλητική έφεση σε μια απόφαση που δικαίωσε απόλυτα τον δημοσιογράφο.
Ο βουλευτής θύμισε πως «η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση ήταν καταπέλτης κατά των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ που επιτέθηκαν κατά του δημοσιογράφου και επεσημαίνει ότι δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη χειροβομβίδα μέσα σε κλειστό χώρο».
«Τα ωστικά κύματα που δημιουργήθηκαν, δυστυχώς, είχαν ως επακόλουθο την πλήρη κώφωση του Μανώλη Κυπραίου. Κατά τη δικαστική κρίση, η πλήρης κώφωση του δημοσιογράφου οφείλεται αποκλειστικά στη παράνομη πράξη του εναγόμενου, δηλαδή του ελληνικού δημοσίου. Παράλληλα, το δικαστήριο απέρριψε την ένταση συνυπαιτιότητας του δημοσιογράφου αλλά απέρριψε και την πραγματογνωμοσύνη που είχατε καταθέσει ως υπουργείο» σημείωσε.
«Γιατί στην υπόθεση της Marfin δεν ακολουθήθηκε ίδια τακτική; Γιατί δεν άσκησε έφεση το δημόσιο; Γιατί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, δεν ασκήθηκε έφεση; Εκεί είναι πιο πιασάρικο το θέμα επικοινωνιακά; Εκεί έγινε παρέμβαση στη δουλειά του νομικού συμβουλίου του κράτους από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με την ανακοίνωσή σας;» αναρωτήθηκε ρητορικά.
«Προφανώς όχι, πάρθηκε μια πολιτική απόφαση και σωστά πάρθηκε. Επρεπε να παρθεί και εδώ. Πάρτε τώρα αυτήν την απόφαση και ακυρώστε την έφεση. Το ότι δεν έχετε προβεί ούτε σε μία δήλωση, ως κυβέρνηση στο να ζητάτε εμπράκτως και όχι στα λόγια συγνώμη για αυτό που έτυχε στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, ενός δημοσιογράφου, δείχνει πολλά πράγματα. Για αυτό σας καλώ να σταματήσετε να κινείστε με τους δογματισμούς του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη σε αυτά τα θέματα».
Εfsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου