Το αίτημα του Φόρουμ για την Πληροφόρηση και τη Δημοκρατία θα κατατεθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο με στόχο να αντιμετωπιστεί η κρίση στον χώρο της ενημέρωσης.
Με... τίτλο «Μια Νέα Συμφωνία για τη Δημοσιογραφία» το φόρουμ ζητά την υλοποίηση μέτρων που στοχεύουν στη διασφάλιση χρηματοδότησης έως και 0,1% του ΑΕΠ κάθε χώρας στην Ευρώπη για τα έντυπα Μέσα και τη δημοσιογραφία.
Ειδικά με την πανδημική κρίση διαπιστώνεται πως υπάρχει μεγάλη υπονόμευση της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και για αυτό επείγει να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν τον κοινωνικό ρόλο των ΜΜΕ.
Η έκθεση που παρουσίασε το φόρουμ περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, όπως η διασφάλιση της πλήρους διαφάνειας στην ιδιοκτησία των Μέσων Ενημέρωσης, ως μέρος ευρύτερων μέτρων για τη διαφάνεια, τη καταπολέμηση της διαφθοράς και η οικονομική ακεραιότητα.
Περιλαμβάνει επίσης την υιοθέτηση πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ, όπως είναι το Journalism Trust Initiative (JTI), την υιοθέτηση διεθνών μέτρων για τη φορολόγηση ψηφιακών πλατφορμών, όπως ο παγκόσμιος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής που προτείνει ο ΟΟΣΑ, την υβριδική χρηματοδότηση ΜΜΕ, με συνδυασμό της δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για εμπορικά και μη κερδοσκοπικά ΜΜΕ, τη χρηματοδότηση των ανεξάρτητων ΜΜΕ με το 1% της αναπτυξιακής βοήθειας και των μηχανισμών στήριξης της οικονομίας και, τέλος, την καθιέρωση μηχανισμών στήριξης ΜΜΕ στους πολίτες, όπως φοροαπαλλαγές συνδρομών ή κουπόνια πολυμέσων.
Στο φόρουμ μετέχουν 11 διεθνείς οργανώσεις, όπως το Ινστιτούτο Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Ίδρυμα Ψηφιακών Δικαιωμάτων, οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), το Observacom, το Ινστιτούτο Στρατηγικού Διαλόγου, το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνια κ.ά....
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου